Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Κατερίνη Αντωνακάκη - La main d’oeuvres - Περίπου 0,618

Κατερίνη Αντωνακάκη - La main d’oeuvres - Περίπου 0,618
Η ταλαντούχα περφόρμερ Κατερίνη Αντωνακάκη μας εισάγει στον κόσμο της φαντασίας και των εικόνων, προτείνοντας εναλλακτικούς

τρόπους κατοίκησης, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 27 και 28 Μαρτίου & στις 3 και 4 Απριλίου 2011, με πρωινές και βραδινές παραστάσεις.

 

 

Πού τέμνονται η φιλοσοφική σκέψη του Χάιντεγκερ και η φιλοσοφημένη αρχιτεκτονική των ιδεών του Λε Κορμπυζιέ; Τι σχέση θα μπορούσε να έχει η στατικότητα των αρχιτεκτονημάτων με την πλαστικότητα της κίνησης μιας περφόρμερ; Η Κατερίνη Αντωνακάκη, με σπουδές στο χορό και το θέατρο μαριονέτας, στη νέα της δουλειά με τίτλο Περίπου 0,618 τοποθετεί τον ερμηνευτή στο επίκεντρο της γένεσης μιας αρχιτεκτονικής κατασκευής επιχειρώντας να αποδώσει σκηνικά φιλοσοφικές αναζητήσεις γύρω από τις έννοιες του χώρου και του χρόνου.

 

 

 Κινούμενη σ’ ένα πλαίσιο ρευστών συντεταγμένων, παίζει με τη διπλή ιδιότητα του ανθρώπου, ως υποκειμένου που διαμορφώνει το χώρο αλλά και ως αντικειμένου που εντάσσεται σε αυτόν, συνδιαλέγεται με τα λοιπά σκηνικά, τον ήχο και την εικόνα, καθώς ξεδιπλώνονται διαδοχικά οι φάσεις της αρχιτεκτονικής κατασκευής.

 

 

Διαμορφώνεται έτσι σταδιακά ένα υβριδικό οικοδόμημα, όπου μια σειρά από συμβάντα –το πλαίσιο ενός καθρέφτη που λειτουργεί ως παράθυρο ή το έγχρωμο μοτίβο του φορέματος της ερμηνεύτριας που μετατρέπεται σε ταπετσαρία– ορίζουν την καθημερινότητά της και καθιστούν την οικία… οικεία.

 

Μέσα από σκιάσεις και χαμηλούς φωτισμούς προσδίδεται ουσιαστικά αυτό που απουσιάζει στο χώρο, μια άλλη διάσταση, ορατή όσο και φανταστική, ιδανική για να συνδυάσει με τρόπο ευφάνταστο τις παραλλαγές στη δράση, να κάνει πιστευτό το έλασσον.

 


Τελικά τι είναι αυτό που ο καθένας ορίζει ως σπίτι; Αυτό που εντυπωσιάζει τον θεατή είναι η πολυπραγμοσύνη της δημιουργού – όχι μόνο επειδή καταπιάνεται με διαφορετικά μέσα προκειμένου να στήσει το σκηνικό της σύμπαν, αλλά γιατί αφιερώνεται ως γνήσια καλλιτέχνιδα στη σύνθεση ετερόκλητων στοιχείων με τρόπο που συνδυάζει έντεχνη λιτότητα και παιγνιώδη διάθεση.

 

 

Κι όλα αυτά μετουσιώνονται σε ένα ζωντανό θέαμα που μιλά με αμεσότητα τόσο στο ενήλικο κοινό όσο και στα παιδιά, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παρατηρήσουν σε μικρογραφία τον «κόσμο των μεγάλων».

 

 

Παράλληλη δράση
Συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, ερμηνεία και μουσική: Κατερίνη Αντωνακάκη
Καλλιτεχνική υποστήριξη και κατασκευή: Sébastien Dault

 

Συμπαραγωγή: Spectacle Vivant en Picardie, Institut International de la Marionette.
Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Maison de la Culture d’ Amiens, του Pôle des Arts de la Marionnette en Région Picardie, του Maison du Théâtre d’ Amiens, και του Musée de Picardie.

 

Η ομάδα «La main d’œuvres» επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Πικαρδίας και τις τοπικές πολιτιστικές διευθύνσεις του Δήμου και της περιοχής (DRA Picardie, Conseil Régional de Picardie, Conseil Général de la Somme).

 


Συζήτηση μετά την παράσταση με την εικαστικό-περφόρμερ Κατερίνη Αντωνακάκη και τον Ζάφο Ξαγοράρη.

 


Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση μετά την παράσταση με την εικαστικό-περφόρμερ Κατερίνη Αντωνακάκη, τον αρχιτέκτονα-συγγραφέα Αριστείδη Αντονά και τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τουρνικιώτη.

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η Γη σε 100 Χρόνια, της Δανάης Θεοδωρίδου στο Bios
06.10.2016 17:24
Το Bios.tesla main μας προσκαλεί στην performance της Δανάης Θεοδωρίδου, Η Γη σε 100 Χρόνια, η οποία θα παρουσιαστεί για 4 ημέρες, με 4 θεατές σε κάθε παράσταση, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου 2016.
Το όνομά μου είναι Rachel Corrie, για 2η χρονιά στο Θέατρο Παραμυθίας
03.10.2016 17:27
Η παράσταση "Το όνομά μου είναι Rachel Corrie", σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου, συνεχίζεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Παραμυθίας, με την Ιουλία Γεωργίου στον ομώνυμο ρόλο, σε μία ερμηνεία που ξεχώρισε τη χρονιά που μας πέρασε. Μαζί της οι Καίτη Ιωαννίδου, Βασιλίνα Κατερίνη και Θεοφάνης Μιλλεούνης.
«Cavewoman» της Emma Peirson σε μίνι περιοδεία
12.08.2016 15:08
H «Cavewoman», η γυναίκα των σπηλαίων, πηγαίνει μια μίνι περιοδεία από 22/8 στην Λαμία , Θεσσαλονίκη (23/8), Κατερίνη (24/8) και Σέρρες (25/8).
Λωξάνδρα, με την Άννα Βαγενά στο 3ο Φεστιβάλ
09.08.2016 11:44
Με την παράσταση «Λωξάνδρα» και την ταλαντούχα Άννα Βαγενά ανοίγει την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 η αυλαία του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που θα διεξαχθεί και φέτος στην υπαίθρια σκηνή του Πολυχώρου ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, στο Κρανίδι Ερμιονίδας.
Minefield, της Lola Arias στο Φεστιβάλ Αθηνών
07.06.2016 17:04
Η Αργεντίνα Λόλα Αρίας, συγγραφέας, σκηνοθέτις θεάτρου και περφόρμερ, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Minefield, μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ ή, κατά τους Αργεντίνους στις Μαλβίνες νήσους, το 1982.