Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου

Ελλάδος, διαθέτει συνολικά 80 δωρεάν προσκλήσεις για τις παραστάσεις «Déjà vu», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. που παρουσιάζεται από την Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών και «Διαμάντια και μπλουζ», που παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στην Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Λαϊκή Σκηνή της Μονής Λαζαριστών.

Οι 80 προσκλήσεις που είναι διπλές, διανέμονται για τις παραστάσεις της Κυριακής 27 Μαρτίου 2011, ως εξής: 30 προσκλήσεις για την παράσταση «Déjà vu», της Κυριακής στις 7μμ και 50 προσκλήσεις για την παράσταση «Διαμάντια και μπλουζ», της Κυριακής στις 7 μ.μ. Για τις προσκλήσεις, οι οποίες θα διατίθενται στο κοινό από τα ταμεία της Μονής Λαζαριστών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Από το 1962 που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.), καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε. σε όλον τον κόσμο.

Φέτος το μήνυμα έγραψε η Jessica A. Kaahwa από την Ουγκάντα, η οποία είναι πετυχημένη συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και πανεπιστημιακός. Η Jessica A. Kaahwa είναι διεθνώς γνωστή για το ανθρωπιστικό έργο της. Υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright έχει επίσης λάβει κι άλλες υποτροφίες και βραβεία για ερευνητικούς σκοπούς. Στην έρευνά της χρησιμοποιεί το θέατρο και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ως δημιουργική δύναμη σε αντιμαχόμενες ζώνες καθώς και για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας.

Έχει γράψει περισσότερα από 15 έργα για το θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ ως δυναμικός συνήγορος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της σωστής διακυβέρνησης και της ανάπτυξης, η Jessica Kaahwa υψώνει επίμονα την φωνή της υπέρ της ισότητας των φύλων, της ειρήνης, και της διαχείρισης κρίσεων. Έχει οργανώσει πολλές εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες χρησιμοποιώντας το θέατρο για την πρόοδο και συνεχίζει την έρευνα της για τις πολλαπλές εφαρμογές του θεάτρου σε όλες της όψεις της κοινωνίας.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου είθισται να διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου.