Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Cover up στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Cover up στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η δυναμική ομάδα χορευτών και χορογράφων επιστρέφει και προσφέρει μια δυνατή χορευτική εμπειρία με το Cover up, στη Μικρή Σκηνή της

Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στις 23, 24, 25 και 26 Μαρτίου 2011.


Ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Φαμπρίς Μαζλιά και η Μάυ Ζάρυ είναι κάτι περισσότερο από απλοί συνεργάτες. Με διαφορετικές καταβολές ο καθένας, αλλά και κοινές επιρροές κατά την παραμονή τους στην εξαιρετική ομάδα χορευτών του Ουίλλιαμ Φόρσαϋθ, μοιράζονται το πάθος τους για το χορό και δέχονται για δεύτερη φορά –μετά την πρώτη τους συν-δημιουργία Zero– την πρόκληση της δημιουργικής και σκηνικής συνεργασίας.

 

Διερωτώμενοι διαρκώς γύρω από τα όρια του σύγχρονου χορού και πώς αυτά μπορούν να διευρυνθούν, επικεντρώνονται στο νόημα και την ουσία της τέχνης τους. Η δημιουργία και η έρευνα αποτελούν γι’ αυτούς μια ξεχωριστή εμπειρία• το εννοιολογικό υπόβαθρο δεν απουσιάζει ποτέ από τη δουλειά τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο χορός στην περίπτωσή τους είναι απογυμνωμένος από κάθε συναίσθημα.

 

«Ο χορός είναι αισθήσεις, αλλά και οι λέξεις είναι σημαντικές. Δουλεύεις με τις αισθήσεις, αλλά πρέπει και να επικοινωνήσεις». Ακολουθώντας το μίτο από προγενέστερες δουλειές τους επιχειρούν και πάλι να «μεταλλάξουν» την αντιληπτή εικόνα του σώματος και να θέσουν σε εγρήγορση τις προσλαμβάνουσες του θεατή.

 

Αυτή τη φορά, σε διάλογο με τα σκηνικά αντικείμενα, αντιλαμβάνονται το σώμα ως ένα πεδίο παιγνιώδους πειραματισμού, τη λευκή επιφάνεια πάνω στην οποία προβάλλονται οι πιο ετερόκλητες ιδέες ή εικόνες. Οι χορευτές δοκιμάζουν και δοκιμάζονται μέσα από συνθήκες που διαρκώς ανατρέπονται, προσπαθώντας να προσδιορίσουν την απουσία, την αμφίεση, το δισυπόστατο. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, όπου σκοπίμως μπερδεύονται τα όρια ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι, ο θεατής δεν διακρίνει πλέον χαρακτήρες επί σκηνής, αλλά σώματα που προσπαθούν να εναρμονιστούν με το χάος.

 

Τι απομένει να βιώσει κανείς από αυτή την αδυναμία ανταλλαγής, αυτή την κατά-ΣΤΑΣΗ; Το τρίο προσεγγίζει τη δημιουργική διαδικασία προκειμένου να θίξει ζητήματα που αφορούν το ρόλο του ερμηνευτή στη σύγχρονη χορογραφία και να προσδιορίσει εκ νέου την έννοια του «θεάματος».

 

Συντελεστές:
Χορογραφία & Ερμηνεία: Γιάννης Μανταφούνης, Fabrice Mazliah, May Zarhy

 

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Théâtre de l’ Usine, Mousonturm, The Forsythe Company, Pect Zollverein

 

Παράλληλες δράσεις
Workshop


Από την οπτική εικόνα στη σωματική αίσθηση / από τη φυσική εικόνα στην οπτική αίσθηση
Με αφορμή την παράστασή τους Cover up στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, ο Γιάννης Μανταφούνης, ο Fabrice Mazliah και η May Zarhy παραδίδουν ένα σεμινάριο χορού για χορευτές.

Από την οπτική εικόνα στη σωματική αίσθηση / από τη φυσική εικόνα στην οπτική αίσθηση Με αφορμή την παράστασή τους στη ο , ο και η παραδίδουν ένα σεμινάριο χορού για χορευτές.


Κυριακή 27 Μαρτίου 2011, 11:00-15:00, Αίθουσα χορού (4ος όροφος)

 

Ο Fabrice Mazliah, ο Γιάννης Μανταφούνης και η May Zarhy έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες , μια χορογραφική γραφή που αμφισβητεί, πέρα από τα χαρακτηριστικά του κάθε έργου, την υπόσταση του καλλιτέχνη, καθώς και αυτή του χορογράφου. Αυτό το εργαστήριο θα ανακρίνει την έννοια «θέαμα» και την ένταση που βρίσκεται ανάμεσα στην οπτική εικόνα και τη φυσική αίσθηση που παράγει στο θεατή.

 


Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Κόστος συμμετοχής: €20 Eυρώ ανά άτομο

Συζήτηση με τους συντελεστές
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση μετά την παράσταση με τους χορογράφους-χορευτές Γιάννη Μανταφούνη, Fabrice Mazliah και May Zarhy.
 
Συντονισμός: Νίνα Αλκαλάη, θεωρητικός του χορού.

Σχετικές ειδήσεις
Η Julia Gorin και ο Jonatan Baez με την Orquesta Pasional στο Half Note
16.11.2016 16:14
Φλογερό tango με ένα παθιασμένο ζευγάρι Αργεντίνων χορευτών και την εξαιρετική ορχήστρα τους. Οι εκπληκτικοί χορευτές του tango Julia Gorin και Jonatan Baez μαζί με την Orquesta Pasional έρχονται στη σκηνή του Half Note Jazz Club για να μας ταξιδέψουν στην μαγεία και το πάθος του αυθεντικού αργεντίνικου tango.
Momix: Οι «μάγοι χορευτές» επιστρέφουν στην Ελλάδα με το Opus Cactus!
14.11.2016 16:03
Η μεγαλύτερη, ιστορικότερη και διασημότερη ομάδα ακροβατικού χορού στον κόσμο, Momix, επιστρέφει στη χώρα μας με την θρυλική παράσταση Opus Cactus, η οποία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Παλλάς από 21 έως 26 Δεκεμβρίου.
Οι Motimaru με την παράσταση «Twilight» στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης
04.08.2016 09:57
Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης υποδέχεται την ομάδα χορού Motimaru και την παράσταση «Twilight», στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου 2016.
Alaska, από την Ίριδα Καραγιάν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
08.02.2016 16:35
Η Ίρις Καραγιάν, ο Νίκος Βελιώτης, ο Γιώργος Μαραζιώτης και η ομάδα Ζήτα σε μία ανατρεπτική παράσταση σύγχρονου χορού.
«Σωσίβια», μία συν-παράσταση για τους πρόσφυγες στο Rabbithole
14.12.2015 16:05
Μια ομάδα χορευτών και μουσικών υπό την αιγίδα του Δ.Σ. του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ., διοργανώνουν, την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, 3 παραστάσεις αυτοσχεδιασμού με τον τίτλο «Σωσίβια» στο Rabbithole με στόχο την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων.