Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρίας Διατηρήσεως της

Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς παρουσιάζουν από 10 έως 20 Μαρτίου 2011 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την έκθεση ζωγραφικής της Φανής Ρουμελιώτη- Μαργαρίτη με τίτλο «Ένας κόσμος που φεύγει».

Η έκθεση, που έχει ως θέμα τα Αρχοντικά της Αθήνας, διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρίας Διατηρήσεως της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και περιλαμβάνει 50 έργα, στα οποία αξιοποιείται η τεχνική της ζωγραφικής σε μουσαμά με λάδι.

Τα έργα αυτά ανήκουν στη Συλλογή που έχει δημιουργήσει η ζωγράφος, αποκλειστικά με νεοκλασικά αρχοντικά της Αθήνας, νεοκλασικά κτήρια του Δημοσίου, Βυζαντινές Εκκλησίες, νεοκλασικά σπίτια επωνύμων της Παλιάς Αθήνας, πλακιώτικες ταβέρνες και δρομάκια. Επίσης, θα εκτεθούν μερικά από τα 64 έργα της που φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. 

Ο Χρύσανθος Δ. Χρήστου, Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής της έδρας της Ιστορίας και της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει για το έργο της Φανής Ρουμελιώτη- Μαργαρίτη: «Ότι κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στη ζωγραφική της είναι η ικανότητά της να μεταφέρει σε καθαρά ζωγραφικές αξίες τα περιγραφικά στοιχεία, και να δίνει την ίδια την εσωτερική ατμόσφαιρα των οικοδομημάτων που ζωγραφίζει με βαθιά αγάπη και συχνά αδιόρατη θλίψη. Δηλαδή να μας δώσει μια ζωγραφική, που διακρίνεται για την ειλικρίνεια και την αμεσότητά της, την πνευματικότητα και την εσωτερική αλήθεια. Με έργα που η αγάπη για την παράδοση και η νοσταλγία για ότι χάθηκε δεν αφήνουν αδιάφορο κανένα θεατή.»