Από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, η ιστορία ενός νεαρού Παλαιστίνιου εκτυλίσσεται στη σκηνή του Θεάτρου Μεταξουργείο, παρμένη από το βιβλίο του Ραϊντ Σαμπάχ.

Από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, η ιστορία ενός νεαρού Παλαιστίνιου εκτυλίσσεται στη σκηνή του Θεάτρου Μεταξουργείο, παρμένη από το βιβλίο του Ραϊντ Σαμπάχ.


«Από εκείνη τη μέρα και μετά είμαι στη διάθεσή τους και περιμένω. Περιμένω να παραλάβω μια βόμβα, να τη ζωστώ, για να πάω στο Ισραήλ στο σημείο που θα εκδηλωθεί η δική μου επίθεση, και να πατήσω το κουμπί… Δεν υπάρχει γυρισμός. Κανένας δεν θέλει να επιστρέψει.» (Σαϊντ – επίδοξος αυτόχειρας).


Η παραπάνω εξομολόγηση είναι ακριβώς ό,τι διηγείται το έργο του Ραϊντ Σαμπάχ, «Ο θάνατος είναι δώρο».


Η παράσταση, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο, περιγράφει τη διαδικασία που οδηγεί έναν νεαρό Παλαιστίνιο στο να γίνει «μάρτυρας αυτοκτονίας».


Τι ωθεί έναν άνθρωπο να ζωστεί με εκρηκτικά και να ανατιναχτεί συμπαρασύροντας στον θάνατο κι άλλους ανθρώπους;


Οι καμικάζι είναι ένα πραγματικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας και δεν αρκεί απλώς να γνωρίζουμε ότι είναι μάρτυρες, που δίνουν τη ζωή τους για τον παλαιστινιακό αγώνα.


Πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο μυαλό ενός αυτόχειρα, πρέπει να αντιληφθούμε τον κόσμο με τη δική του ματιά, να μοιραστούμε τα βιώματά του, να γνωρίσουμε τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του.


Μέχρι τώρα κανένας επίδοξος αυτόχειρας δεν έχει εκμυστηρευτεί τόσα, όσα ο ήρωας του έργου, ο Σαϊντ, στον Ραϊντ Σαμπάχ τον συγγραφέα.


Ο Σαϊντ είναι 29 χρονών και ζει στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν. Όταν ήταν 8 χρονών Εβραίοι έποικοι έδιωξαν τους γονείς του από τη γη που τους ανήκε και καλλιεργούσαν. Αυτό συνέβη το 1981. Από τότε η οικογένειά του ζει στο στρατόπεδο προσφύγων. Εκεί τον συνάντησε ο συγγραφέας και νύχτες ολόκληρες συνομίλησε μαζί του.


Ο Ραϊντ Σαμπάχ, ο συγγραφέας, γεννήθηκε το 1973 στην περιοχή της λίμνης της Κωστάντζας και ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ στη Γερμανία. Η οικογένειά του κατάγεται από την Τζενίν της Δυτικής Όχθης.


Η μετάφραση του έργου είναι της Μαρίας Στεργιοπούλου και του Τίμου Τσιρόπουλου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη.


Η θεατρική προσαρμογή, η διασκευή του κειμένου και η σκηνοθεσία έγινε από τον Αρη Τρουπάκη, το σκηνικό και τα κοστούμια είναι του Θοδωρή Χρυσικού.


Παίζουν ο Νικόλας Αναστασόπουλος και ο Γιώργος Στάμος.


Info
Θέατρο «Μεταξουργείο»
Από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη
Τηλέφωνο: 210 5234382
diadromi@otenet.gr
www.metaxourgeio.com