Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο Θάνατος είναι δώρο

Ο Θάνατος είναι δώρο
Από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, η ιστορία ενός νεαρού Παλαιστίνιου εκτυλίσσεται στη σκηνή του Θεάτρου Μεταξουργείο, παρμένη από το βιβλίο του Ραϊντ Σαμπάχ.

Από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, η ιστορία ενός νεαρού Παλαιστίνιου εκτυλίσσεται στη σκηνή του Θεάτρου Μεταξουργείο, παρμένη από το βιβλίο του Ραϊντ Σαμπάχ.

«Από εκείνη τη μέρα και μετά είμαι στη διάθεσή τους και περιμένω. Περιμένω να παραλάβω μια βόμβα, να τη ζωστώ, για να πάω στο Ισραήλ στο σημείο που θα εκδηλωθεί η δική μου επίθεση, και να πατήσω το κουμπί... Δεν υπάρχει γυρισμός. Κανένας δεν θέλει να επιστρέψει.» (Σαϊντ - επίδοξος αυτόχειρας).

Η παραπάνω εξομολόγηση είναι ακριβώς ό,τι διηγείται το έργο του Ραϊντ Σαμπάχ, «Ο θάνατος είναι δώρο».

Η παράσταση , βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο, περιγράφει τη διαδικασία που οδηγεί έναν νεαρό Παλαιστίνιο στο να γίνει «μάρτυρας αυτοκτονίας».

Τι ωθεί έναν άνθρωπο να ζωστεί με εκρηκτικά και να ανατιναχτεί συμπαρασύροντας στον θάνατο κι άλλους ανθρώπους;

Οι καμικάζι είναι ένα πραγματικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας και δεν αρκεί απλώς να γνωρίζουμε ότι είναι μάρτυρες, που δίνουν τη ζωή τους για τον παλαιστινιακό αγώνα.

Πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο μυαλό ενός αυτόχειρα, πρέπει να αντιληφθούμε τον κόσμο με τη δική του ματιά, να μοιραστούμε τα βιώματά του, να γνωρίσουμε τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του.

Μέχρι τώρα κανένας επίδοξος αυτόχειρας δεν έχει εκμυστηρευτεί τόσα, όσα ο ήρωας του έργου, ο Σαϊντ, στον Ραϊντ Σαμπάχ τον συγγραφέα.

Ο Σαϊντ είναι 29 χρονών και ζει στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν. Όταν ήταν 8 χρονών Εβραίοι έποικοι έδιωξαν τους γονείς του από τη γη που τους ανήκε και καλλιεργούσαν. Αυτό συνέβη το 1981. Από τότε η οικογένειά του ζει στο στρατόπεδο προσφύγων. Εκεί τον συνάντησε ο συγγραφέας και νύχτες ολόκληρες συνομίλησε μαζί του.

Ο Ραϊντ Σαμπάχ, ο συγγραφέας, γεννήθηκε το 1973 στην περιοχή της λίμνης της Κωστάντζας και ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ στη Γερμανία. Η οικογένειά του κατάγεται από την Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Η μετάφραση του έργου είναι της Μαρίας Στεργιοπούλου και του Τίμου Τσιρόπουλου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Η θεατρική προσαρμογή, η διασκευή του κειμένου και η σκηνοθεσία έγινε από τον Αρη Τρουπάκη, το σκηνικό και τα κοστούμια είναι του Θοδωρή Χρυσικού.

Παίζουν ο Νικόλας Αναστασόπουλος και ο Γιώργος Στάμος.

Info
Θέατρο «Μεταξουργείο»
Από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη
Τηλέφωνο: 210 5234382
diadromi@otenet.gr
www.metaxourgeio.com

Σχετικές ειδήσεις
Η παρέλαση, της Λούλας Αναγνωστάκη στο Θέατρο 104
22.12.2016 15:58
Το Θέατρο 104 παρουσιάζει την παράσταση του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη, «Η παρέλαση» σε σκηνοθεσία Ρωμανού Καλοκύρη από την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15.
Αντεροβγάλτης, από την ομάδα Νοσταλγία στο Rabbithole
20.09.2016 16:46
Η ομάδα Νοσταλγία και το Rabbithole παρουσιάζουν την παράσταση Αντεροβγάλτης, μια θεατρική σειρά τεσσάρων επεισοδίων. Το 1ο επεισόδιο έχει τίτλο “Πώς κάτι που δεν είναι αλήθεια, είναι” και κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016.
Με την παράσταση «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie» κλείνει το Φεστιβάλ Ρεματιάς
19.09.2016 14:59
Μια παράσταση – ντοκουμέντο για τους αγώνες των λαών, Το όνομά μου είναι Rachel Corrie των Άλαν Ρίκμαν, Κατερίνα Βίνερ, είναι η τελευταία εκδήλωση που φιλοξενεί την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016, Νύχτες Αλληλεγγύης.
ΣΜΥΡΝΗ: Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού
01.07.2016 14:01
Το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού παρουσιάζει την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 την θεατρική παράσταση «ΣΜΥΡΝΗ: Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία».
Ρέπλικα της Στέλλας Μαρή στο Studio Κυψέλης
28.04.2016 13:30
Η ερωτική ιστορία «Ρέπλικα» της Στέλλας Μαρή κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 με τον Μανώλη Βαζαίο στο ρόλο του ερευνητή-κατασκευαστή ρομπότ και την Στέλλα Μαρή στο ρόλο της ρέπλικας. Παρουσιάζεται στο Studio Κυψέλης μόνο για 5 παραστάσεις.