Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Cyanna: End Is Near Tour - το τέλος μιας δημιουργικής περιοδείας

Cyanna: End Is Near Tour - το τέλος μιας δημιουργικής περιοδείας

Με αφορμή την ολοκλήρωση της επιτυχημένης περιοδείας τους End Is Near Tour ανά την Ελλάδα, οι Cyanna επιστρέφουν στη βάση τους, την Αθήνα! Λίγο πριν από το τελευταίο live της περιοδείας οι Cyanna μιλούν σο Culturenow για την περιοδεία , τον δίσκο, αλλά και για τα σχέδιά τους στο κοντινό μέλλον! 

 

Συνέντευξη στην Αθηνά Πούλιου

 

CultureNow: Καλησπέρα παιδιά! θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια ερώτηση σχετικά με το ξεκίνημά σας και την επιλογή του ονόματος Cyanna, κάνοντας έτσι τις πρώτες συστάσεις (αν και είμαι σίγουρη πως δεν τις χρειάζεστε)! Πότε και πώς "γεννήθηκαν" οι Cyanna και τι σημαίνει το όνομά σας;

Cyanna: Οι Cyanna δημιουργήθηκαν στο δωμάτιο του Νίκου πριν από πολλά χρόνια όταν ανέλαβε την παραγωγή του πρώτου μας τραγουδιού, εκείνος είχε ήδη γνώσεις μουσικής τεχνολογίας και παραγωγής ενώ οι υπόλοιποι ακόμα μαθαίναμε πώς να παίζουμε. Αμέσως γίναμε ομάδα και για λίγο απλώς ηχογραφούσαμε στο σπίτι και τζαμάραμε σε studio μέχρι το 2002 που στήσαμε τη μπάντα κανονικά και αρχίσαμε τα live και τα κανονικά demos. H Cyanna είναι η αδελφή μας, η ερωμένη μας, η μούσα μας, η φίλη μας, η θεά μας. Υπάρχει.

 

C. N.: Η συναυλία της 18ης Μαρτίου στο KooKoo είναι και η τελευταία της περιοδείας End is Near Tour, της περιοδείας για το τελευταίο σας άλμπουμ End is Near (Απρίλιος, 2010). Πείτε μας λίγα λόγια για την δημιουργία και την επιτυχία του δίσκου, αλλά για την εξίσου επιτυχημένη περιοδεία του. Πώς νιώθετε τώρα που τελειώνει η περιοδεία;

Cyanna: Ο δίσκος αυτός ήταν μια πρόκληση για εμάς γιατί έχει μια άλλη κατεύθυνση από το Just A Crash, είναι πιο φυσικός, πιο ωμός και το rock n roll στοιχείο της μπάντας είναι πλέον μπροστά στο προσκήνιο, ενώ στον προηγούμενο δίσκο είχαμε ηλεκτρονικά κομμάτια που «ροκάρανε». Δεδομένων αυτών των αλλαγών η ανταπόκριση που έχουμε νιώσει όλο αυτό το διάστημα τόσο στα singles του δίσκου που όσο και στο σύνολο του είναι πέραν των προσδοκιών μας. Κάναμε αυτό που θέλαμε χωρίς να συμβιβαστούμε και τελικά πέτυχε. Η περιοδεία αυτή ήταν μια υπέροχη εμπειρία με πολύ δυνατές στιγμές, οι οποίες είμαι σίγουρος ότι θα καθορίσουν την πορεία της μπάντας στο μέλλον. Είμαστε πιο δεμένοι και δυνατοί ύστερα από αυτές τις μέρες και νύχτες που περάσαμε.

 

C. N.: Τι διαφορές υπάρχουν στους Cyanna ανάμεσα στον πρώτο δίσκο Just a Crash και στο End is Near; Τόσο στον ήχο, όσο και στιχουργικά.

Cyanna: Στιχουργικά είναι μια συνέχεια του προηγούμενου, η ψυχή, οι ανθρώπινες σχέσεις, η καθημερινότητα καταγράφονται και εδώ με μία πιο προσωπική προσέγγιση όμως, ενώ στο JAC υπήρχε μια αποστασιοποίηση και πολλές εικόνες ήταν εμπνευσμένες από ταινίες, βιβλία και ξένες ιστορίες. Στο EIN έχει μείνει μόνο η αλήθεια για το ποιοι είμαστε τελικά ή τελοσπάντων ποιοι ήμασταν όταν το γράφαμε και ποιοι θέλαμε να γίνουμε ή φοβόμασταν ότι θα γίνουμε. Όσον αφορά στο ηχητικό και το μουσικό μέρος, όπως προείπαμε, υπήρξε μια ξεκάθαρη αλλαγή στις ισορροπίες ανάμεσα στο rock στοιχείο μας και το ηλεκτρονικό υπόστρωμα, που έγινε ηθελημένα προφανώς και ο βασικότερος λόγος είναι η εμπειρία των αρκετών συναυλιών που κάναμε ανάμεσα στους δύο δίσκους.

 

C. N.: Ο πρώτος δίσκος Just A Crash (Sony Music, SSG Japan) σας χάρισε μια υποψηφιότητα στην κατηγορία Greek Act των MTV European Music Awards 2008 και το βραβείο για το καλύτερο Alternative Video Clip στα Mad Video Music Awards 2009. Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν για τους Cyanna και την αναγνώρισή τους σε ένα ευρύτερο κοινό οι δύο αυτές διοργανώσεις;

Cyanna: Είναι δύο σημαντικά σημεία στην πορεία μας, που προσδίδουν μια δυναμική και μας επιτρέπουν να διεκδικήσουμε νέες ευκαιρίες στο χώρο. Δεν παύουν να είναι όμως δυο απλές γραμμές στο βιογραφικό των Cyanna και έτσι τις έχουμε στο μυαλό μας όχι κάτι παραπάνω.

 

C. N.: Τo 2009 συνεργάστηκατε με τη Δήμητρα Γαλάνη στο album της ‘Πίξελ’. Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας. Γιατί πιστεύετε πως ολοένα και περισσότεροι "έντεχνοι" καλλιτέχνες επιλέγουν να κάνουν συνεργασίες με "νέα" και "φρέσκα" πρόσωπα της εγχώριας μουσικής σκηνής;

Cyanna: Η συνεργασία με τη Δήμητρα ήταν μια εξίσου σημαντική στιγμή για μας με τις παραπάνω. Το να σε εμπιστεύεται ένας καλλιτέχνης του βεληνεκούς της με ένα τραγούδι του και να συνεργάζεσαι μαζί του σαν ίσος προς ίσο είναι κάτι το οποίο σε πάει μόνο μπροστά. Το φαινόμενο των συνεργασιών καλλιτεχνών της παλιάς φρουράς με νέους δεν είναι κάτι καινούργιο, πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει, είναι ένα από τα απαραίτητα στοιχεία της εξέλιξης της τέχνης γενικότερα. Το ότι το κάνουν κυρίως «έντεχνοι» απλά δείχνει ότι είναι οι πρώτοι που κατάλαβαν ότι είναι καιρός να προοδεύσει η τέχνη τους, η οποία πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει πιάσει αράχνες και πλέον δεν εκφράζει τη νέα γενιά πέραν κάποιων πρόωρα γερασμένων εφήβων.

 

C. N.: Να περιμένουμε ευχάριστες εκπλήξεις από την τελευταία συναυλία της End is Near Tour στο KooKoo στις 18 Μαρτίου;

Cyanna: Καταρχήν θα είναι σε διάρκεια το μεγαλύτερο live που έχουμε κάνει. Παίζουμε ολοκλήρο το EIN αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του JAC, με αρκετά από τα παλιά κομμάτια αλλαγμένα προς τον ήχο του EIN. Υπάρχουν πλέον και νέα κομμάτια που έχουμε γράψει τον τελευταίο χρόνο αλλά και κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η οποία αποδείχτηκε αρκετά δημιουργική. Θα παίξουμε και κάποια ηλεκτροακουστικά κομμάτια και μερικές νέες διασκευές. Θα είναι ένα πλούσιο μενού.

 

C. N.: Και μετά την περιοδεία τι ακολουθεί; Έχετε προγραμματισμένα σχέδια;

Cyanna: Ήδη ηχογραφούμε 2 νέα κομμάτια και θα συνεχίσουμε να στήνουμε νέα κομμάτια στους επόμενους μήνες για να δούμε πού θα πάει το επόμενο άλμπουμ. Οι συναυλίες εντός και εκτός Αθηνών δε θα σταματήσουν απλά θα είναι πιο αραιές. Το καλοκαίρι θα ξαναβγούμε στο δρόμο και τον Ιούνιο συγκεκριμένα θα παίξουμε στο Elevation Festival της Βουλγαρίας στην κεντρική σκηνή .

 

Οι Cyanna είναι: Nick Sid - piano, synth, Spyreas Sid - vocals, Anthony - guitars, Jason - drums, Nais - bass

 

Photo credit: φωτό εσωτερική 1: NORI KAPZA

 

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/greek-music/Οι_Cyanna_στο_Koo_Koo_live_music_bar_.html

 

Και: http://www.culturenow.gr/greek-music/Δύο_νέα_remix_από_τους_Cyanna_για_free_download.html

Σχετικές ειδήσεις
Alex Drakos: Αναζητώντας το «Χαμένο Τραγούδι»
13.01.2017 15:30
Ο Alex Drakos, με αφορμή το νέο του project “Lost Track”, μας μίλησε για την ενδιαφέρουσα προσωπική του διαδρομή και ανέφερε κάποια από τα «χαμένα κομμάτια» που μπορούμε να ακούσουμε κάθε Παρασκευή στο Bios.
Τα female stories του Ian Ikon μέσα από τέσσερις γυναικείες φωνές
17.10.2016 14:35
Για πρώτη φορά στο Gazarte, τέσσερις γυναικείες φωνές τραγουδούν τα Female Stories του Ian Ikon, σε ένα κοινό live, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016. Η Ιrene, η Natalia Corvington, η Idra Kayne και η Maya Siozou θα ερμηνεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μουσικής διαδρομής του Ian Ikon αλλά και νέα του κομμάτια "ακροβατώντας" με ευελιξία μεταξύ indie pop, vintage pop, nu soul αλλά house.
Δήμος Αναστασιάδης: Να ζούμε την κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορούμε!
25.03.2016 19:00
Η προηγούμενη χρονιά ήταν για εκείνον αρκετά έντονη επαγγελματικά. Εκρηκτικά live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενορχήστρωση στο Rocky Horror Show, πρωτότυπη μουσική στη Φρουτοπία, επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, συνεργασία με τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ η “ατζέντα” του περιλάμβανε και εξωτερικό. Ο λόγος φυσικά για τον ταλαντούχο συνθέτη και ερμηνευτή Δήμο Αναστασιάδη!
Angèle Dubeau: Όταν η μουσική μου
29.02.2016 15:32
Μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, μία εξαιρετική και ιδιαίτερη μουσικός. Η Angèle Dubeau έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της για μία συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στην οποία τη συνοδεύει η πιστή της ορχήστρα με το όνομα La Pietà.
Ορέστης Ντάντος: Στα συντρίμμια ζούμε και προσπαθούμε να βρούμε άκρη για το πώς θα ξαναχτίσουμε
21.01.2016 15:39
Ο Ορέστης Ντάντος, που έδωσε το πρώτο του ιδιαίτερο στίγμα το 2009 με τραγούδια όπως: «Θα πάω όταν γουστάρω», «Όταν γυρνάς το βράδυ απ’ τα ξενύχτια», «Κατοικίδια Ζώα» και «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς», επιστρέφει μετά από χρόνια στον Σταυρό του Νότου, με τον τρίτο του προσωπικό δίσκο «Θα το 'κανα ξανά», για τρεις μόνο βραδιές. Ο ξεχωριστός και ταλαντούχος τραγουδοποιός -που ως έφηβος ζήλεψε τη μαθητική μπάντα του Λυκείου- έρχεται με τη νέα, δική του πλέον μπάντα για να μας τραγουδήσει «αυτά που σκεφτόμαστε».