Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος: Η ανάγκη των ανθρώπων για τραγούδια, έρωτες και πολέμους ποτέ δεν θα κοπάσει

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος: Η ανάγκη των ανθρώπων για τραγούδια, έρωτες και πολέμους ποτέ δεν θα κοπάσει

Τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο τον γνωρίζουμε μέσα από τις μουσικές του πολλά χρόνια… Οι μελωδίες του ιδιαίτερες, άλλοτε κεφάτες και άλλοτε συγκινητικές με στοιχεία παράδοσης αλλά και ήχους σημερινούς μας έχουν κάνει να ψιθυρίσουμε συχνά τραγούδια όπως «Να χα δυο ζωές» και να φέρουμε στο νου μας σάουντρακ όπως αυτό της ταινίας "Peppermint”. Αυτά και άλλα καινούργια τραγούδια, που έχει στο φουσκωμένο πλέον συρτάρι του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνθέτης στο CultureNow, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε από τις 11 Μαρτίου στο Half Note Jazz Club όπου θα εμφανίζεται με την Ορχήστρα του δρόμου και τη Νάντια Μπουλέ!

 

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

 

CultureNow: Από τις 11 Μαρτίου και για μία εβδομάδα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει τη μουσική σας στο Half Note Jazz Club, όπου θα εμφανιστείτε μαζί με τη Νάντια Μπουλέ. Μιλήστε μας αρχικά για αυτή τη συνεργασία. Πώς προέκυψε;
Παναγιώτης Καλαντζόπουλος:
Όπως γίνεται πάντα. Τυχαία και μοιραία. Κάποιος μου μίλησε, κάτι είδα, η στιγμή το ζητούσε, η Νάντια ενδιαφέρθηκε και εγώ είδα τα σημάδια και είπα το ναι. Τώρα το χαίρομαι.

 

 

Cul.N.: Να περιμένουμε και κάποια κοινή σας δισκογραφική δουλειά; 
Π.Κ.:
Σ’ αυτό ας αφήσουμε τον χρόνο να κάνει κι αυτός την δουλειά του…
 

 

Cul.N.:  Οι παραστάσεις στο Half Note σε τι μουσικό ύφος θα κινούνται; Θα μας αποκαλύψετε κάποια τραγούδια που ίσως δεν περιμένουμε να ακούσουμε;
Π.Κ.:
Στο Ηalf Note θα ακούσετε την μουσική μου με τον χαρακτηριστικό ήχο της Ορχήστρας του Δρόμου και την υπέροχη φωνή της Νάντιας Μπουλέ. Θα παίξουμε και μερικά καινούργια τραγούδια από το φουσκωμένο πλέον συρτάρι και από την καινούργια γαλλική ταινία “Nocostratos” που μόλις τέλειωσα την μουσική της.

 

 

Cul.N.: «Ορχήστρα του δρόμου»! Μιλήστε μας λίγο για την «τρελή» αυτή μουσική παρέα και τις εμφανίσεις σας μέχρι τώρα…
Π.Κ.:
Είναι μια παρέα. Ένας 2ος κύκλος οικογένειας. Μοιραζόμαστε πολλά κοινά στην μουσική και συμπεριφερόμαστε σαν συγγενείς αγαπιόμαστε και μαλώνουμε και χωρίζουμε και ξαναβρισκόμαστε. Ο Νίκος ο Παπαβρανούσης, ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος ο Παντελής Στόϊκος και ο Φέργκους Κάρρυ.


 

 

Cul.N.:  Έχετε γράψει μουσική για πολλές ταινίες αλλά και για θεατρικές παραστάσεις. Ποιο είναι το δέλεαρ της σύνθεσης μουσικής για τον κινηματογράφο ή το θέατρο  για έναν συνθέτη ;
Π.Κ.:
Στον κινηματογράφο το δέλεαρ είναι το νέο στοιχείο που προκύπτει από την ένωση εικόνας και μουσικής. Είναι τελείως διαφορετικό από το τραγούδι που ο καρπός φυτρώνει από την συνένωση λόγου και μελωδίας. Το θέατρο έχει την ιδιαιτερότητα να είναι με ένα μυστικιστικό τρόπο και θεραπευτικό όσο κρατάει το στήσιμο μιας παράστασης.

 

 

Cul.N.:  Ήταν πάντα στις προσδοκίες σας η σύνθεση ή προέκυψε στην πορεία;
Π.Κ.:
Προέκυψε ως δια μαγείας γύρω στα 25 μου. Αν και πάντα αυτοσχεδίαζα όποιο όργανο και να έπιανα στα χέρια μου, σαν συνείδηση εκεί γύρω στα 25 ένιωσα την ανάγκη να ξεφύγω από τον κόσμο των σολίστ γιατί τον έβρισκα περιορισμένο και καμιά φορά συμπλεγματικό. Έτσι άρχισα να περνάω από την περιοχή του μουσικού ενορχηστρωτή παραγωγού σιγά-σιγά στην σύνθεση. Όπως προάγεται ένας βοηθός σε μάστορα.

 

 

Cul.N.:  Ποια σάουντρακ ταινιών σας έχουν σημαδέψει και ποιο τραγούδι δικό σας ή μη θα επιλέγατε για να ντύσετε μουσικά τα χρόνια των σπουδών σας στην Αγγλία και το Παρίσι και ποιο για τη μετέπειτα πορεία σας;
Π.Κ.:
Καλό, καλό. (Μου άρεσε η ερώτηση) – Soundtrack σίγουρα το «Peppermint» του Καπάκα. Το «Penny Lane» για το Λονδίνο και το «Τρελλή που θέλεις να με στεφανώσεις» του Τσιτσάνη για το Παρίσι...

 

 

Cul.N.:  Το 2003 ιδρύσατε με τη σύζυγό σας, Eυανθία Ρεμπούτσικα την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Cantini. Θεωρείτε για να μπορέσουν  να γίνουν σημαντικά πράγματα σήμερα στη δισκογραφία πρέπει να κινηθούμε πιο προσωπικά ;
Π.Κ.:
Προσωπικά και με δυνατές παρέες. Το Cantini γεννήθηκε από τη μη φιλική και συχνά εχθρική στάση των εταιριών. Η δισκογραφία σε λίγα χρόνια θα είναι βέβαια μια λέξη ξεχασμένη όπως οι λέξεις περισπωμένη, βακελίτης, σουμάδα, Πάγκαλος… Η ανάγκη όμως των ανθρώπων για τραγούδια, για ποιήματα , για έρωτες και πολέμους ποτέ δεν θα κοπάσει.

 

 

Cul.N.:  Τα όνειρά σας για το μέλλον; Καλλιτεχνικά και προσωπικά;
Π.Κ.:
Όπως λένε και οι νονές. Να ‘μαστε όλοι μας γεροί και τυχεροί κι ας αφήσουμε τον χρόνο να κάνει την δουλειά του.

 


Σας ευχαριστώ πολύ
Π.Κ.:
Κι εγώ

 

 

 

O Παναγιώτης Καλαντζόπουλος μαζί με την Ορχήστρα του Δρόμου και τη Νάντια Μπουλέ θα εμφανιστούν στο Half Note Jazz Club από την Παρασκευή 11/03 έως και Πέμπτη 17/03. Διαβάστε σχετικά: http://www.culturenow.gr/greek-music/Ο_Παναγιώτης_Καλαντζόπουλος_και_η_Ορχήστρα_του_Δρόμου_με_τη_Νάντια_Μπουλέ_στο_Half_Note_.html

Σχετικές ειδήσεις
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η τραγουδοποιία είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια
20.01.2017 15:26
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έχει μια αξιοσημείωτη προσωπική πορεία στο χώρο της μουσικής. Αρκετές δημιουργίες του, παρότι μετρούν αρκετά χρόνια, δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του καιρού, αλλά «μεγαλώνουν μαζί του» όπως λέει και ο ίδιος. Τραγούδια όπως «Γράμμα σε έναν ποιητή» (1989), «Βαριά ποτά βαριά τσιγάρα» (1998) και «Τα ανείπωτα» (2006), παίζουν στα ραδιόφωνα και περιλαμβάνονται σε πολλά προγράμματα μουσικών σκηνών.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Φίλιππος Πλιάτσικας, Εκείνος & Εκείνος, Μπλε: Για το «Rock της Δυτικής Όχθης»!
19.02.2016 10:52
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας έχει αποδείξει πως αγαπάει τα μουσικά ταξίδια, τα τραγούδια και τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε στην 30χρονη καλλιτεχνική διαδρομή του. Αυτή τη φορά λοιπόν μας προσκαλεί σ’ ένα νέο μουσικό ταξίδι, στις 27 Φεβρουαρίου στο Gazi Live, με συνεπιβάτες δύο απ’ τα σημαντικότερα συγκροτήματα της μεγάλης μουσικής οικογένειας που γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τους Μπλε και τους Εκείνος & Εκείνος.
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Η μουσική είναι το καθαρό καύσιμο της ψυχής
09.02.2016 15:20
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για έξι μουσικές παραστάσεις υπό τον τίτλο «Παιχνίδι με το χρόνο», στις 11, 12, 13, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια θα «ταξιδέψει» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για δύο μόνο βραδιές, στις 18 και 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια και να μάθουμε για την δική της σχέση με το χρόνο, τη μουσική, τα όνειρά της που “υλοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο” και για την πηγή της δύναμης που είναι, σύμφωνα με τη δική της άποψη, “η τέχνη απ’ όπου κι αν προέρχεται”.
Γιώργος Χριστιανάκης: «Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει όλοι να παίξουμε»
27.01.2016 10:17
Ο Γιώργος Χριστιανάκης βρίσκεται στο μουσικό στερέωμα περίπου τριάντα χρόνια. Στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει στο Τριανόν την μουσική παράσταση «Μια εποχή στην κόλαση», σε μια δημιουργική συνέχεια των εμφανίσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό σε όλη την Ελλάδα. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τον Ρεμπώ και την σημασία της ποίησής του, για την συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην παράσταση και κάνει λόγο για την σημερινή κατάσταση στη μουσική βιομηχανία.