Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Η Αποστολή του Χάινερ Μύλλερ σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Αποστολή του Χάινερ Μύλλερ σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η παράσταση Η Αποστολή, Ανάμνηση από μιαν επανάσταση του Χάινερ Μύλλερ, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά,


ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών από τις 3 έως τις 19 Μαρτίου 2011 (με καθημερινές παραστάσεις, εκτός από Δευτέρες).


Στην Αποστολή του Γερμανού Χάινερ Μύλλερ, τρεις νέοι Γάλλοι πολίτες καταφθάνουν στην Τζαμάικα γύρω στο 1800 με την αποστολή να οργανώσουν τις εξεγέρσεις των σκλάβων. Στόχος τους είναι να εγκαθιδρύσουν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης στο πρότυπο της Γαλλικής Επανάστασης. Ωστόσο, η αναρρίχηση του Ναπολέοντα στο γαλλικό θρόνο φέρνει απρόσμενη ανατροπή στην αποστολή...

 


Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, βαθιά ποιητικό κείμενο , για την πίστη, τη φιλία, τον έρωτα, την προδοσία, την ιδεολογία και την εξουσία, που φέρει τα χαρακτηριστικά των όψιμων έργων του Μύλλερ: κολλάζ ετερόκλητων «υλικών», αποσπασματική αφήγηση , ποικιλία ύφους, περίτεχνη διαπλοκή του ιστορικού παρελθόντος με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με την Αποστολή ο Μύλλερ -αν και φαινομενικά μιλάει για τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό- στην ουσία υψώνει ένα μνημείο λόγου για την αποτυχία των επαναστάσεων. Πλάθει ένα ποιητικό σύμπαν, αποδομώντας τον μύθο της επανάστασης

 

Γραμμένο το 1979 στην Ανατολική Γερμανία, το κείμενο συχνά ερμηνεύεται, όπως και το υπόλοιπο έργο του Γερμανού δραματουργού, ως κριτικό σχόλιο στο σοσιαλιστικό καθεστώς. Ωστόσο, καθώς εξετάζει τις ιδέες που κληροδότησε στο σύγχρονο κόσμο η Γαλλική Επανάσταση, δίνει πρόσφορο έδαφος για ένα ανέβασμα στην Ελλάδα, χώρα που επίσης γεννήθηκε από μια επανάσταση εμπνευσμένη από τις ιδέες του Διαφωτισμού.
Αντλώντας υλικό από την προσωπική βιογραφία και τη συλλογική εμπειρία, ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς με ένα θίασο νέων ηθοποιών επιχειρούν, στην πρώτη αυτή παράσταση της Αποστολής στη χώρα μας, να διερευνήσουν μέσα από το κείμενο του Μύλλερ την έννοια της επανάστασης σήμερα, σε μια διαρκώς μεταλλασσόμενη ελληνική κοινωνία.

 


Συντελεστές:
Κείμενο: Heiner Müller
Τίτλος πρωτοτύπου: Der Auftrag: Erinnerungen an eine Revolution
Μετάφραση από τα γερμανικά: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
Σκηνογραφία-Κοστούμια: Βασίλης Νούλας, Σοφία Σιμάκη
Επιμέλεια κίνησης-Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τζάκου
Διεύθυνση φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης
Δραματαολογική συνεργασία: Αντριάνα Αλεξίου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Βούλα Παλαιολόγου
Ερμηνεύουν: Αντριάνα Αλεξίου, Σύρμω Κεκέ, Στάθης Κόκκορης, Κώστας Κουτσολέλος, Νατάσα Μαρματάκη
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Προτζέκτορ


Παράλληλη δράση


Συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Μικρή Σκηνή
Συντονισμός: Βίκτωρ Αρδίττης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ και διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Κείμενο: Χάινερ Μύλλερ
Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς

Σχετικές ειδήσεις
«Η Αποστολή – Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση»: Παράταση παραστάσεων
25.01.2017 12:48
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν ανακοινώνει την παράταση της παράστασης του έργου του Χάινερ Μύλλερ, «Η Αποστολή – Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, μέχρι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017.
Η Αποστολή - Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση, του Χ. Μύλλερ:  β' κύκλος παραστάσεων στο Θέατρο Άττις
01.11.2016 11:49
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παραστάσεων (Μάιος – Ιούνιος 2016), παρουσιάζει εκ νέου το έργο του κορυφαίου Ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ, «Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, από τις 25 Νοεμβρίου 2016.
Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση, του Χάινερ Μύλλερ στο Θέατρο Άττις
25.04.2016 10:19
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει το έργο του κορυφαίου Ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ με τίτλο «Η Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση», στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, από τις 20 Μαΐου 2016 και για 11 παραστάσεις.
Η Αποστολή, του Χάινερ Μύλλερ από την ομάδα Σημείο Μηδέν στο 3ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων
05.04.2016 10:50
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Ο.Ε.Θ.-Σ.Ε.Η.), υπό τη αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάζοντας για μία παράσταση, την νέα παραγωγή της, που είναι "Η Αποστολή" του Χάινερ Μύλλερ.
Πανωραία, του Νάσου Βαγενά σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στην Καβάλα
15.03.2016 11:44
Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ), και η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας παρουσιάζουν το Σάββατο 26, την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου το έργο του Νάσου Βαγενά «Πανωραία», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.