Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Υπάρχει και φιλότιμο: Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Υπάρχει και φιλότιμο: Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επανιδρύει το θρυλικό Υπερώον, το οποίο, δυστυχώς λόγω καταστροφικών

παρεμβάσεων για τη φυσιογνωμία του δεν μπορεί να λειτουργήσει στον ακριβή χώρο που υπήρξε στο παρελθόν, δηλαδή στον 7ο όροφο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ως εκ τούτου, κατεβαίνει λίγο πιο κάτω, στο ίδιο κτίριο  διατηρώντας την ίδια ακριβώς φιλοσοφία λειτουργίας: να αποτελεί μια σκηνή δυναμικής επικοινωνίας του ΚΘΒΕ με την πόλη.

 


Στο νέο Υπερώο (πρώην φουαγιέ) της ΕΜΣ, θα παρουσιαστεί η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Υπάρχει και φιλότιμο»,  σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. Πρόκειται για τη διαχρονική κωμωδία των «Μαυρογιαλούρων» βασισμένη στο θεατρικό έργο των Αλέκου Σακελλάριου- Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ανώμαλη προσγείωση».

 

 

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, με πρωταγωνιστή στο ρόλο του περίφημου Μαυρογιαλούρου τον Κώστα Σαντά.


Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η λέξη φιλότιμο ποσώς αν όχι ουδόλως μεταφράζεται σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, την αισθανόμαστε, τη νιώθουμε και την εκφράζουμε με τον δικό μας Ελληνικό τρόπο.

 

Οι Σακελλάριος- Γιαννακόπουλος, με το ευθύβολο ρωμαίικο χιούμορ και την Αριστοφανική  σάτιρα , δημιούργησαν τον Μαυρογιαλούρο, τον Γκρούεζα και μια πλειάδα ευανάγνωστων χαρακτήρων παίζοντας  με το αιώνιο παιχνίδι που λέγεται Πολιτική.


 
Ο πόλεμος του δικαίου ανάμεσα στην “καθαρή” αγροτοεργατική τάξη και στη “βρώμικη” αστική τάξη της εξουσίας, ξεδιπλώνεται απλά, ξεκάθαρα στέλνοντας  μηνύματα γεμάτα γέλιο μέσα από έξυπνες ατάκες και αναγνωρίσιμες καταστάσεις.

 

Πόσο πιο επίκαιρη μπορεί να γίνει η φράση του χωρικού  Σωτήρη «Φάγανε... φάγανε… φάγανε... από παντού !!!» και η διαπίστωση του Μαυρογιαλούρου «Πολύ θα ήθελα να δω έναν Έλληνα να πει… συγγνώμη… συγγνώμη ρε παιδιά... έφταιξα…». Μας θυμίζει μήπως κάτι;  Ένα έργο που γράφτηκε πριν από μισό αιώνα;

 

Χρειάστηκε η τράκα του αυτοκινήτου του Μαυρογιαλούρου για να έρθει το μυαλό στη θέση του και να δει την αλήθεια, εξ’ ου και ο πρώτος τίτλος του έργου «Ανώμαλη προσγείωση».

 

Η ελληνική δραματουργία έχει έργα σαν το «Υπάρχει και φιλότιμο» που διακρίνονται για τη φρεσκάδα, τη διαχρονικότητα, τον ρομαντισμό, την αίσθηση της αλήθειας, μα πάνω από όλα τη βαθιά γονιδιακή σχέση που μας ενώνει με το θέατρο του τόπου μας.


                                                                                                                               

Γιώργος Κιουρτσίδης

 

Οι  Συντελεστές

Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κιουρτσίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Έρση Δρίνη
Φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κέλλυ Εφραιμίδου
Οργάνωση παραγωγής: Βίκη Αλεξάκη

 

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Πάολα Μυλωνά ( Αλίκη Μαυρογιαλούρου), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (Νάντα Μαυρογιαλούρου), Κατερίνα Λύκου (Λώρα Σιλυβριώτη, Κώστας Σαντάς  (Ανδρέας Μαυρογιαλούρος), Δέσποινα Παπαδοπούλου (Τασία), Νίκος Κολοβός  (Κώστας Σιλυβριώτης), Ευάγγελος Χαλκιαδάκης (Γιώργος, ο ιδιαίτερος), Θανάσης Κεραμίδας (Θόδωρος Γκρουέζας), Ρούλα Παντελίδου  (Κυρά Λάμπαινα), Κώστας Ίτσιος  (Κυρ-Φώτης), Ελευθερία Τέτουλα (Κατίνα), Χρίστος Νταρακτσής (Σωτήρης), Νίκος Τουρνάκης (Πανάγος), Παντελής Καλπάκογλου (Σωφέρ).

Σχετικές ειδήσεις
Μαύρη Κωμωδία, του Πήτερ Σάφερ στο Βασιλικό Θέατρο από το ΚΘΒΕ και το ΚΕΑΤ
31.10.2016 14:45
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ) μας δίνει τη δυνατότητα, σε βλέποντες και μη, να εκφράσουμε την αγάπη μας για το θέατρο και τη ζωή, συμπορευόμενοι σε ένα ταξίδι καρδιάς.
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Ένα Θέατρο Ζωντανό ξεκινά τη νέα σεζόν!
19.09.2016 14:02
Λίγο πριν την «επίσημη» έναρξη με τις μεγάλες παραγωγές της νέας θεατρικής περιόδου, το ΚΘΒΕ συνεχίζει τον Σεπτέμβριο με έντονη δραστηριότητα.
«Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη
16.08.2016 12:38
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που θα παρουσιαστεί στην Αλεξανδρούπολη, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 στο θέατρο του πάρκου Εγνατία.
«Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Κηποθέατρο Παπάγου
04.08.2016 12:14
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο Παπάγου την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 στις 21:00.
«Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Χαλκίδα
03.08.2016 13:19
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που θα παρουσιαστεί στη Χαλκίδα, στο θέατρο «Ορέστης Μακρής», την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 στις 21:00.