Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Τρικυμία στο νησί και στο θέατρο

Τρικυμία στο νησί και στο θέατρο
Η Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει στο Θέατρο Κάππα από τις 8 Φεβρουαρίου. Πρόκειται πιθανότατα για το τελευταίο έργο που έγραψε ο μεγάλος συγγραφέας. Το σίγουρο είναι ότι μας κάνει να σκεφτόμαστε σοβαρά ότι «Είμαστε από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα...» (Πράξη IV, Σκηνή I).

Η Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει στο Θέατρο Κάππα από τις 8 Φεβρουαρίου. Πρόκειται πιθανότατα για το τελευταίο έργο που έγραψε ο μεγάλος συγγραφέας. Το σίγουρο είναι ότι μας κάνει να σκεφτόμαστε σοβαρά ότι «Είμαστε από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα...» (Πράξη IV, Σκηνή I).

Μία ρομαντική κωμωδία; Μία τραγωδία ίσως; Ή ένα μαγικό παραμύθι; Η Τρικυμία είναι ένα έργο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και κάνει τους ήρωες της να χαθούν σε ένα τραγελαφικό κόσμο ψευδαισθήσεων.

Η Τρικυμία θα αναγκάσει τους ήρωες του έργου να βρεθούν ναυαγοί στο κέντρο μιας δίνης από ευτράπελες και συγχρόνως επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτές διαδραματίζονται στο νησί του Πρόσπερο, τον κυρίαρχο, όπου εκεί οι ναυαγοί θα βρουν καταφύγιο.

Ο Πρόσπερο, με το βοηθό του Αριελ και τον υποτακτικό του Κάλιμπαν, θα αναστατώνουν συνεχώς τους απελπισμένους ναυαγούς. Για ποιο λόγο όμως; Με ποιο σκοπό;

Ο Πρόσπερο αναλαμβάνει ρόλο «σκηνοθέτη» στο θεατρικό παιχνίδι που στήνει στους ναυαγούς, με θεατρικό σανίδι το ερημικό νησί του.

Οι ψευδαισθήσεις ξεκινούν και δεν έχουν σταματημό, όπως ακριβώς γίνεται και στο θέατρο.

Η σκηνή του θεάτρου Κάππα, στην παράσταση , ταυτίζεται με το νησί του Πρόσπερο και τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση καταλύονται, καθώς η σύλληψη του «θεάτρου μέσα στο θέατρο» κυριαρχεί δυναμικά.

Η πρώτη παράσταση της Τρικυμίας δόθηκε το Νοέμβριο του 1611 ενώ το έργο εκδόθηκε το 1623.

Το έργο προκαλεί τις αισθήσεις σε κάθε επίπεδο ενώ θίγει και βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα. Υμνεί τη γνώση αλλά αμφισβητεί ταυτόχρονα και την απεριόριστη δύναμη που προσφέρει.

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Χατζόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Λιλής Πεζανού, η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, η επιμέλεια κίνησης της Αγγελικής Στελλάτου και του Παναγιώτη Αργυρόπουλου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Βόγλης (Πρόσπερο), Γιάννης Βογιατζής (Γκονζάλο), Γιώργος Γλάστρας (Σεμπαστιάνο), Θανάσης Δήμου (Στεφάνο), Κωστής Καλλιβρετάκης (Λοστρόμος), Περικλής Καρακωνσταντόγλου (Αντόνιο), Δέσποινα Κούρτη (Μιράντα), Αγαπητός Μανδαλιός (Αντριάνο), Παναγιώτης Παναγόπουλος (Τρίνκουλο), Θεμιστοκλής Πάνου (Κάλιμπαν), Παντελής Παπαδόπουλος (Αλόνσο), Γιάννος Περλέγκας (Φερτινάντο), Κοσμάς Φοντούκης (Αριελ) και Γιούλη Τάσιου, Σοφία Τσινάρη, Δημήτρης Μυλωνάς, Κωστής Καλλιβρετάκης (Πνεύματα).

Info
Τρικυμία, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Θέατρο Κάππα
Προπαραστάσεις:
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008, 21:00
Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008, 20:00
Ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης και το κοινό
Επίσημη πρεμιέρα: 8 Φεβρουαρίου

Σχετικές ειδήσεις
«Άμλετ», του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου
20.01.2017 15:20
Η Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ανοίγει αυλαία με τον «Άμλετ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου.
Αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στις Θεατρικές Συναντήσεις στο Cafe του ΙΑΝΟΥ
13.04.2016 11:59
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Άγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, διοργανώνει ο ΙΑΝΟS με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του, που συμπληρώνονται στις 23 Απριλίου 2016.
Η Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Black Box
07.04.2016 17:05
Μετά από 3 επιτυχημένες παραστάσεις στο Θέατρο Άνετον οι παραστάσεις της Τρικυμίας συνεχίζονται στο Black Box στη Θεσσαλονίκη! Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακές στις 19:00.
«Η Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον
22.03.2016 13:32
«Η Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ έρχεται από την Push Your Art Company για τρεις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον στις 1, 2 και 3 Απριλίου 2016.
Όπως σας αρέσει, του Σαίξπηρ από το Νational Theatre Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.02.2016 11:38
Η απολαυστική κωμωδία Όπως σας αρέσει του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ επιστρέφει ύστερα από 30 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και μεταδίδεται σε μαγνητοσκόπηση από το Olivier Theatre του Λονδίνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 9:00 το βράδυ (με ελληνικούς υπότιτλους σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ).