Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Πατρόν: Χοροθεατρική Παράσταση σε Σέρρες και Αθήνα

Πατρόν: Χοροθεατρική Παράσταση σε Σέρρες και Αθήνα
«Πατρόν» είναι ο τίτλος της χοροθεατρικής παράστασης σε  σκηνοθεσία –χορογραφία: Αγγελικής Χατζή που θα

παρουσιαστεί  την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις Σέρρες και στην Αθήνα από τις 21 Μαρτίου και για ένα μήνα στο καινούργιο project space της οδού Παραμυθίας 6 στον Κεραμεικό.

 

Η παράσταση εκτυλίσσεται μέσα σε μια εγκατάσταση από ράφια και πάγκους, κλωστές και υφάσματα. Ο χρόνος κυλά υπό τον ήχο της ραπτομηχανής Το κοστούμι που ετοιμάζεται  είναι κινητήρια δύναμη της αφήγησης.


Οι τρεις Mοίρες ράβουν ένα κοστούµι για τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες. Είναι το νεκρικό ή γαµήλιο κοστούµι τους. Όταν αυτό ετοιμαστεί, θα σηµάνει το τέλος.

 


Οι δύο ήρωες ζουν πάντα υπό το βάρος του τέλους. Θέλοντας να παρατείνουν το χρόνο τους, αποπλανούν τις Mοίρες και ξηλώνουν τα κοστούµια. Αυτό είναι το βασικό μοτίβο της παράστασης.

 


Μέσα σ’ ένα σύνολο εικαστικού στοιχείου και κίνησης σκιαγραφείται η πολύπλοκη σχέση  μεταξύ των ηρώων και των Mοιρών.

 


Οι ήρωες παλεύουν µε αυτό που για τις Mοίρες είναι το αναπότρεπτο, το τέλος της ζωής που έχουν επιλέξει, την οριστική αλλαγή, ενώ η ατμόσφαιρα εντείνεται  κάθε φορά που η κατάσταση γίνεται κρίσιμη.

 

 

Η παράσταση αντλεί από τα αρχαία ελληνικά κείµενα και τη µυθολογία και με σύγχρονα εκφραστικά μέσα ερευνά έννοιες και ζητήματα που απαντώνται διαχρονικά. Ξεκινά από το µύθο, σύµφωνα µε τον οποίο ο Απόλλωνας μέθυσε τις τρεις Μοίρες που κρατούν το νήµα της ζωής για να γλυτώσει το φίλο του Άδµητο από το θάνατο. Μέσα από ιδέες που συναντώνται σε αρχαία κείμενα, όπως αυτή της ομοιότητες θυσίας και γάμου, σχηματίζεται η δομή.

 


Η μοίρα εμφανίζεται εδώ, όπως στην αρχαία ελληνική τραγωδία , ως η «Ανάγκη», η τάξη του κόσμου. Τίθεται εδώ το θέμα της ανθρώπινης βούλησης καθώς και της ψυχολογίας και του πάθους, και συνεπώς της ευθύνης του αποτελέσματος που αυτά φέρουν. 

 

 

Το “Πατρόν” λειτουργεί σαν σύνδεση ανάμεσα στην παράδοση του αρχαίου δράματος και στις σύγχρονες μορφές δραματουργίας και παραστατικών τεχνών. Η αφήγηση της παράστασης μοιράζεται μοτίβα με την οικεία στο θεατή αρχαιοελληνική θεματολογία. Ωστόσο μέσω των εκφραστικών δυνατοτήτων που παρέχει οδηγεί στον σχηματισμό  φορμών, οι οποίες χτίζουν μια εξολοκλήρου νέα εμπειρία. 

 

Παίζουν οι: Ρωξάνη Ζογκανά
Pierre Margendie
Γιάννης Παυλόπουλος
Δήμητρα Σοφού
Νικόλας Φραγκιουδάκης

Σκηνοθεσία –Χορογραφία: Αγγελική Χατζή
Κοστούμια  Κωνσταντινιά Βαφειάδου
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Παραγωγή: Frown Tails

Η πρεμιέρα θα γίνει την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

 

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα από τις 21 Μαρτίου και για ένα μήνα στο καινούριο project space της οδού Παραμυθίας 6 στον Κεραμεικό.

Σχετικές ειδήσεις
Η Σκελετογυναίκα επιστρέφει στο Τριανόν
24.01.2017 10:40
Η καλλιτεχνική ομάδα "Κυματομορφή", σε συνεργασία με την Μελίνα Αργυρίου και τον Γιάννη Μήτσο, επιστρέφει στο Τριανόν και παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση "Η Σκελετογυναίκα".
Η Σκελετογυναίκα στο Κινηματοθέατρο Τριανόν
21.11.2016 11:44
Η Μαίρη Παππά, σε συνεργασία με τη χορογράφο Μελίνα Αργυρίου και τον χορευτή Γιάννη Μήτσο, παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση «Η Σκελετογυναίκα», για δυο μόνο παραστάσεις στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.
Memories for Life στο πλαίσιο του Meeting the Odyssey στην Ελευσίνα
28.06.2016 14:39
Η χοροθεατρική παράσταση “Memories for Life”, που έγινε δεκτή με θερμότατα σχόλια και ενθουσιασμό από τους θεατές σε όλη την Ευρώπη, έρχεται και στην Ελευσίνα!
Insanity, μια παράσταση Εναέριων Ακροβατικών και Χορού στον Ι.Ο. Χανίων
30.05.2016 15:24
Tην Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, Νεώριο Μόρο παρουσιάζεται για πρώτη φορά η παράσταση Εναέριων Ακροβατικών και Χορού "Insanity" της ομάδας Om3ga σε χορογραφία των Δημοπούλου Μαριαλένα και Σπυροπούλου Ειρήνη.
Λαβύρινθος, από το Σκοτάδι στο Φως στο Θέατρο Παλλάς
19.04.2016 15:00
Οι Κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης και ο σκηνοθέτης-χορογράφος Παύλος Κουρτίδης παρουσιάζουν στο Παλλάς την χοροθεατρική παράσταση «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, από το σκοτάδι στο φως» με αφορμή την επέτειο της ιστορικής μάχης της Κρήτης και στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων της Μεγαλονήσου.