Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Κλυταιμνήστρα αόρατη, σύντομη εκδοχή

Κλυταιμνήστρα αόρατη, σύντομη εκδοχή
Η ομάδα «Κινητήρας-χοροθέαμα» παρουσιάζει την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Σκαλκώτα του Μεγάρου Μουσικής, στις 21.00, τη σύντομη εκδοχή της παράστασης σε εξέλιξη «Κλυταιμνήστρα αόρατη».


Η ομάδα «Κινητήρας-χοροθέαμα» παρουσιάζει την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Σκαλκώτα του Μεγάρου Μουσικής, στις 21.00, τη σύντομη εκδοχή της παράστασης σε εξέλιξη «Κλυταιμνήστρα αόρατη».

Η παρουσίαση της παράστασης πραγματοποιείται στα πλαίσια της 3ης Πλατφόρμας Χορού που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων.

Το έργο , που παρουσιάζεται στη σύντομη εκδοχή του, αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Κινητήρα, με θέμα τον πόλεμο και τη βία σε προσωπικό, κοινωνικό και θρησκευτικό επίπεδο, η οποία ξεκίνησε με το έργο Lysistratas\' Cry (2006) και θα ολοκληρωθεί με το έργο Αγάπη Αγαύη (2008).

Ο Κινητήρας δημιούργησε μία παράσταση κίνησης, λόγου, τραγουδιού και σιωπής που εμπνέεται από τον χαρακτήρα της Κλυταιμνήστρας προκειμένου να σχολιάσει κυρίως θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

«Η έλλειψη της αγάπης σε κάνει αόρατο», λέει η Γιουρσενάρ και «οι αόρατες Κλυταιμνήστρες πληθαίνουν γύρω μας κάθε μέρα».

Το έργο, όπως παρουσιάζεται από τον Κινητήρα, δεν αντιμετωπίζει την Κλυταιμνήστρα ως μια μοιχό - φόνισσα, αλλά ως μια γυναίκα - μάνα - ερωμένη που οδηγήθηκε στο έγκλημα από έλλειψη αγάπης.

Η «Κλυταιμνήστρα αόρατη» είναι εμπνευσμένη από κείμενα του Ρίτσου, του Καμπανέλλη, της Γιουρσενάρ κ.α.

Το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει παραχωρήσει αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έχουν βιαστεί πνευματικά και σωματικά από τους συντρόφους τους και έχουν οδηγηθεί στον φόνο.

Η σύλληψη και η σκηνοθεσία είναι της Αντιγόνης Γύρα, η μουσική σύνθεση , η επιμέλεια και η διδασκαλία της Μάρως Θεοδωράκη, η χορογραφία της Αντιγόνης Γύρα και της Ιωάννας Καμπυλαύκα.

Παίρνουν μέρος οι Βίκυ Αδάμου, Ιωάννα Καμπυλαύκα, Χριστίνα Γερογιάννη, Πάρις Ερωτόκριτου, Φλώρα Καλομοίρη, Μαρία Πανίδου, Γεράσιμος Πετικάρης και Ιωάννα Ραμπαούνη.

Info
Κλυταιμνήστρα αόρατη (σύντομη εκδοχή)
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου
Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Σκαλκώτα, Β. Σοφίας και Κόκκαλη
Στις 21.00

Σχετικές ειδήσεις
Κλυταιμνήστρα;, του Ανδρέα Στάικου στο Θέατρο Μπιπ
18.01.2017 12:53
Η παράσταση Κλυταιμνήστρα;, του Ανδρέα Στάικου ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Μπιπ.
Blackbird/Μαυροπούλι του David Harrower στη Β’ σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
29.09.2016 14:59
Μετά την σύντομη και επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση του την περασμένη χρονιά, το συγκλονιστικό Blackbird/Μαυροπούλι του David Harrower, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, επιστρέφει από τις 15 Οκτωβρίου στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.
Λυσιστράτη: Διαβάστε ελεύθερα το κείμενο την ώρα της παράστασης!
04.08.2016 17:13
Ο Δημήτρης Δημητριάδης και οι Εκδόσεις Νεφέλη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016, προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση στο μεταφρασμένο κείμενο της Λυσιστράτης, για ανάγνωση σε κινητά, tablet ή υπολογιστές μέσω του βιβλιομάτ, κατά τη διάρκεια της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Παρασκευή και Σάββατο, από τις 19:00 μέχρι τις 24:00).
Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα, της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στο Studio Μαυρομιχάλη
01.04.2016 14:40
Το έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ Ή ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρώς Τριανταφύλλου από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Studio Μαυρομιχάλη.
Ο Rush Rehm  και η παράστασή του
10.03.2016 09:58
Ένας πολύ σημαντικός μελετητής του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, ο Rush Rehm, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Stanford Repertory Theater και διακεκριμένος καθηγητής των Τμημάτων Classics και Theater & Performance Studies του Πανεπιστημίου Stanford, έρχεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει την παράσταση Κλυταιμνήστρα - Αντίνομο Δίκαιο, τη δική του προσέγγιση της Ορέστειας του Αισχύλου, στο Ναύπλιο, στο θέατρο «Τριανόν», στις 17 Μαρτίου 2016, στις 20.00.