Η ταινία «Μην πυροβολείτε τη γιαγιά» σε σκηνοθεσία Τζον Γουάιτσελ θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη

3 Μαρτίου 2011.

Ο Τζον Γουάιτσελ (\”Deck the Halls\”, \”Big Momma\’s House 2\”) σκηνοθετεί τον Μάρτιν Λόρενς (\”Bad Boys\”), ο οποίος υποδύεται για τρίτη φορά τον πράκτορα του FBI Μάλκολμ Τέρνερ και το alter-ego του, την Big Momma, που μπλέκει σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες.

Ο πράκτορας Τέρνερ συνεργάζεται με τον νεαρό Τρεντ, που  είναι αυτόπτης μάρτυρας ενός εγκλήματος, και μαζί μπαίνουν μυστικά σε μια σχολή καλών τεχνών μόνο για κορίτσια. Μεταμφιεσμένοι ως Big Momma και πληθωρική Charmaine αντίστοιχα, κάνουν τα πάντα για να ανακαλύψουν τον δολοφόνο πριν τους ανακαλύψει αυτός.

Ο Σκηνοθέτης

Τζον Γουάιτσελ: Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 200 επεισόδια τηλεοπτικών σειρών, όπως \”A Different World\”, \”Coach\”, \”Νόμος και Τάξη\”, \”Ροζάν\”, \”Cosby\”, \”Blossom\”, \”The John Laroquette Show\”, \”Damon\”, \”Providence\”, \”Jack & Jill\”, \”Grounded For Life\”. Οι δουλειές του στον κινηματογράφο περιλαμβάνουν τις ταινίες \”Ραντεβού με τη Μέριλιν\”, \”Σποτ\”, \”Η Απαγωγή του Γιου\”, \”Μην Πυροβολείτε τη Γιαγιά 2\”, \”Χριστούγεννα στην Πρίζα\”.

Οι Πρωταγωνιστές

Μάρτιν Λόρενς: Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς ηθοποιούς στην Αμερική, αφού έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες, όπως \”Μην Πυροβολείτε τη Γιαγιά 1 & 2\”, \”Τα Κακά Παιδιά\”, \”Τα Κακά Παιδιά 2\”, \”Μπάτσος Διαμάντι\”, \”Εθνική Ασφάλεια\”. Άλλες ταινίες στις οποίες συμμετείχε είναι \”Κάνε το Σωστό\”, \”Σπίτι για Πάρτι\”, \”Μπούμερανγκ\”, \”Τι Είχαμε τι Χάσαμε\”, \”Τι Χειρότερο Μπορεί να σου Συμβεί;\”, \”Ένας Ιππότης Μαύρα Χάλια\”, \”Rebound\”, \”Death at a Funeral\”, \”Wild Hogs\”.

Ο Μάρτιν Λόρενς ξεκίνησε την καριέρα του ως stand-up κωμικός, ενώ ακολούθησε η συμμετοχή του στο δημοφιλές talent show \”Star Search\”. Στελέχη της Columbia Television του έδωσαν τον πρώτο του ρόλο στο σίριαλ \”What\’s Happening Now!\” το 1985. Το 1992 επιλέχθηκε από τον μουσικό παράγοντα Ράσελ Σίμονς για το ρόλο του οικοδεσπότη στο show \”Def Comedy Jam\”. Ασχολήθηκε δύο χρόνια με το συγκεκριμένο show, μέσω του οποίου αναδείχθηκαν αρκετοί νέοι κωμικοί, όπως οι Κρις Τάκερ, Ντέιμον Γουέιανς και Στιβ Χάρβεϊ. Το 1992 επίσης πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά \”Martin\”, συμμετέχοντας στο σενάριο και στην παραγωγή. Το σίριαλ είχε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί μέχρι και το 1997.

Μπράντον Τ. Τζάκσον: Γεννήθηκε το 1984 στο Ντιτρόιτ, όπου και μεγάλωσε μαζί με τα έξι αδέρφια του. Ως έφηβος ξεκίνησε να δουλεύει σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ντιτρόιτ και σύντομα απέκτησε τη δική του εκπομπή. Όσο ο αριθμός των ακροατών αυξανόταν, τόσο μεγάλωνε και η επιθυμία του για την τελειοποίηση του κωμικού του ταλέντου. Άρχισε να λαμβάνει προτάσεις για συνεργασία με κωμικούς όπως ο Κρις Τάκερ και ο Ουέιν Μπρέιντι. Αποφάσισε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες και η απόφαση αυτή οδήγησε σε standup παραστάσεις στο γνωστό comedy club \”The Laugh Factory\”, οι οποίες οδήγησαν με τη σειρά τους σε μικρούς ρόλους σε ταινίες όπως \”Nikita Blues\”, \”Ali\”, \”8 Mile\”, \”House of Grimm\” και \”Envy\”. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος ήρθε το 2005 με την ταινία \”Roll Bounce\”, για την οποία κέρδισε το βραβείο Black Reel Πρωτοεμφανιζόμενου. 

Ακολούθησαν ρόλοι στις ταινίες \”Super Sweet 16: The Movie\”, \”This Christmas\”, \”Big Stan\”, \”Approaching Midnight\”, \”Cuttin Da Mustard\”, \”A Talent for Trouble\”, \”Days of Wrath\”, ενώ άρχισε να κερδίζει αναγνωρισιμότητα με την συμμετοχή του στην ταινία \”Tropic Thunder\” του Μπεν Στίλερ.  Τελευταία τον είδαμε στις ταινίες \”Όταν η Γη Σταματήσει\”, \”Fast & Furious\”, \”Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι: Η Κλοπή της Αστραπής\”.

Λίγα Λόγια για την Παραγωγή

Η Big Momma είναι και πάλι εδώ και αυτή τη φορά έχει ένα δυνατό backup: τον νεαρό θετό γιο του Τρεντ. Ο Μάρτιν Λόρενς επιστρέφει ως ο πράκτορας του FBI Μάλκολμ Τέρνερ και ως το alter-ego του, η Big Momma. Τώρα έχει στο πλευρό του τον Τρεντ (Μπράντον Τ. Τζάκσον) και μαζί μπαίνουν κρυφά σε μια σχολή καλών τεχνών για κορίτσια, αφού ο Τρεντ γίνεται μάρτυρας μιας δολοφονίας. Πρέπει μαζί να βρουν τον δολοφόνο, πριν τους ανακαλύψει.

Όταν ο χαρακτήρας της Big Momma παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην οθόνη το 2000 στην ταινία \”Μην Πυροβολείτε τη Γιαγιά\”, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Ακολούθησε η συνέχεια της ταινίας, με τίτλο \”Μην Πυροβολείτε τη Γιαγιά 2\” το 2006.

Η Big Momma έγινε μια φιγούρα με την οποία ταυτίστηκε το κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως πού ζούσαν. \”Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν μια Big Momma\”, δηλώνει ο Μάρτιν Λόρενς. \”Ίσως να μην μοιάζει με τον χαρακτήρα που υποδύομαι, όμως όλοι μας έχουμε μια αδερφή ή μια θεία ή μια γιαγιά που είναι τίμια και αξιολάτρευτη. Και αυτά είναι τα πράγματα που αγαπώ στην Big Momma.\”

Σύμφωνα με τον παραγωγό Ντέιβιντ Τ. Φρέντλι, που με τον Λόρενς έχουν συνεργαστεί και στις τρεις ταινίες της σειράς, \”ο Μάρτιν προφανώς γνωρίζει τη Big Momma απέξω κι ανακατωτά και την υποδύεται παθιασμένα. Η Big Momma βλέπει τη ζωή θετικά, προσπαθώντας να κάνει τα πράγματα καλύτερα.\”

\”Γνωρίζοντας τη Big Momma την ερωτεύεσαι\”, συνοψίζει ο σκηνοθέτης Τζον Γουάιτσελ, που σκηνοθέτησε επίσης και την προηγούμενη ταινία. \”H Big Momma έχει γνώμη για τα πάντα και θα σε βάλει στη θέση σου αν χρειαστεί. Όμως, πάνω απ\’ όλα, είναι αστεία και αξιαγάπητη.\”

Η επιτυχία των δύο πρώτων ταινιών οδήγησαν στη δημιουργία της νέας ταινίας, όμως οι Λόρενς, Φρέντλι, Γουάιτσελ και ο σεναριογράφος Μάθιου Φόγκελ ήθελαν η συνέχεια να δώσει μια νέα πνοή στο franchise, και όχι να συνεχίσει απλά την επιτυχημένη φόρμουλα. Έτσι η ταινία αυτή απευθύνεται σε ένα κοινό στο οποίο δεν είχαν εστιάσει οι δύο προηγούμενες: στους νέους. Ουσιαστικά, όπως λέει ο Φρέντλι, \”κάνουμε πλέον κάτι που δεν είναι απλά η σκιά των δύο προηγούμενων ταινιών.\” Ο Μάλκολμ/Big Momma του Μάρτιν Λόρενς έχει πλέον έναν απρόσμενο συνεργάτη- τον θετό γιο του Τρεντ. Η δράση τοποθετείται σε ένα ασυνήθιστο σκηνικό: σε μια σχολή θηλέων, όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και πολλές μουσικές σκηνές με τους Λόρενς, Τζάκσον και ταλαντούχα νέα αστέρια.

Στην αρχή της ταινίας, ο Μάλκολμ νιώθει δέος που ο αποφοιτήσας από το λύκειο Τρεντ γίνεται δεκτός στο πανεπιστήμιο Duke. Όμως ο Τρεντ έχει άλλα σχέδια: θέλει να ακολουθήσει την καριέρα του ράπερ. Αυτή η σύγκρουση τελικά οδηγεί τον Τρεντ να λοξοδρομήσει, ακολουθώντας την οικογενειακή \”επιχείρηση\”: παίρνει μέρος σε μια μυστική αποστολή μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Η σχέση του Τρεντ με τον Μάλκολμ και οι επακόλουθες διαμάχες τους όχι μόνο προσθέτουν περισσότερο γέλιο στην ταινία, αλλά και δίνουν τη δυνατότητα στον θεατή να ταυτιστεί, μιας και ο Μάλκολμ πρέπει να συμβιβαστεί με την επιθυμία του Τρεντ να ακολουθήσει το όνειρό του, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να τον κρατήσει ασφαλή. \”Μου αρέσει να υποδύομαι τη Big Momma\”, δηλώνει ο Λόρενς, \”όμως ήταν η ενέργεια του σεναρίου και το ότι θα είχα τον Μπράντον Τζάκσον στο πλευρό μου, που με έκαναν να πω το ΝΑΙ στη συνεργασία αυτή. Ο Μάλκολμ βλέπει τον Τρεντ ως γιο του, όμως ο νεαρός γίνεται πλέον άντρας και θέλει να κάνει το δικό του. Οποιοσδήποτε μπορεί να ταυτιστεί με αυτό.\”

Ο Τζάκσον υποστηρίζει ότι ο ρόλος του Τρεντ και του alter ego του, της Charmaine, ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. \”Ο Μάρτιν Λόρενς είναι ένα από τα είδωλά μου και ήταν υπέροχη η συνεργασία μαζί του\”, τονίζει ο νεαρός σταρ. \”Όταν ήρθε η στιγμή της μεταμφίεσής μου Charmaine, ο Μάρτιν μου έδωσε μια καλή συμβουλή: \”Κάτσε και διασκέδασέ το\”. Από τη φύση μου τριγυρίζω στο γύρισμα και μιλώ στους πάντες, επομένως το κοστούμι της μεταμφίεσης με έκανε να εστιάσω στον ρόλο μου και μόνο. Ο Τρεντ είναι ένας συνηθισμένος έφηβος που ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει: στην περίπτωσή του, θέλει να γίνει επιτυχημένος ράπερ. Επίσης βλέπει τον εαυτό του ως γυναικά, είναι όμως δύσκολο να είσαι γυναικάς και… να έχεις το κορμί γυναίκας!\”

Ο Τρεντ πρέπει να μάθει να λειτουργεί ως γυναίκα πολύ γρήγορα, κάτι που είναι δύσκολο, επειδή προσπαθεί ταυτόχρονα να φλερτάρει μια από τις συμμαθήτριές του, τη Χέιλι (Τζέσικα Λούκας), μια όμορφη τραγουδίστρια και συνθέτρια. Η σχέση της Charmaine/ Τρεντ με τη Χέιλι επωφελεί και την ίδια. \”Τα δύο κορίτσια γίνονται στενές φίλες, επειδή η Χέιλι βλέπει πολλά από τον εαυτό της στη Charmaine\”, δηλώνει η Λούκας. \”Η Charmaine επίσης τη βοηθά να ανακαλύψει την αστεία πλευρά της, που είναι μεγάλο πράγμα επειδή η Χέιλι είναι κάπως ανασφαλής.\”

Η Charmaine και η Χέιλι προσπαθούν να γίνουν αποδεκτές από τις Divas της σχολής, μια κλίκα από τις πιο ταλαντούχες μαθήτριες. Η \”βασίλισσα\” των Divas είναι η Γιασμίν (Πόρσια Νταμπλντέι). Τα ταλέντα των Divas, σε συνδυασμό με τις κλοουν-ίστικες Big Momma και Charmaine, οδηγούν σε μερικές απολαυστικές μουσικοχορευτικές σκηνές- που δίνουν νέα πνοή σε αυτή τη σειρά ταινιών. 

Σκηνοθεσία: Τζον Γουάιτσελ
Σενάριο : Μάθιου Φόγκελ
Παραγωγή: Ντέιβιντ Τ. Φρέντλι

Ηθοποιοί: Μάρτιν Λόρενς, Μπράντον Τ. Τζάκσον, Πόρσια Νταμπλντέι, Τζέσικα Λούκας

Μοντάζ : Πρισίλα Νεντ-Φρέντλι
Φωτογραφία: Άντονι Μπ. Ρίτσμοντ
Σκηνικά:  Μέγκαν Σ. Ρότζερς
Μουσική: Ντέιβιντ Νιούμαν