Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Έκθεση βίντεο στο Beton 7

Έκθεση βίντεο στο Beton 7
Tο Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού Beton7 παρουσιάζει έκθεση βίντεο με επιλεγμένα έργα που έχουν προβληθεί στο πλαίσιο του “Rencontres Internationales

Παρίσι/Βερολίνο/Μαδρίτη”, ενός από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης και πειραματικού κινηματογράφου της Ευρώπης, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: στο Παρίσι, “Pompidou Centre”, Βερολίνο “the Haus der Kulturen der Welt” και στη Μαδρίτη “the Reina Sofia National Museum” και την Ισπανική Ταινιοθήκη “Spanish Cinemathèque”.

 

 

Το φεστιβάλ διερευνά τις πρακτικές του κινηματογράφου και της σύγχρονης τέχνης, λειτουργώντας ως πλατφόρμα που συγκεντρώνει 150 έργα τέχνης από 50 χώρες. Έργα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών της διεθνούς σκηνής συναντιούνται και προτείνονται να ιδωθούν μαζί με έργα  ανερχόμενων νέων καλλιτεχνών.

 

 


Στις ποικίλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, σε κάθε Ευρωπαϊκή πόλη, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων προβολές έργων βίντεο, πειραματικού ντοκυμαντέρ και ταινιών μικρού ή/ και μεγάλου μήκους, πρώτες προβολές και συζητήσεις, παρουσιάσεις από καλλιτέχνες , ακαδημαϊκούς, επιμελλητές μουσείων κι εκθέσεων και ειδικούς εκπροσώπους κρατικών ή/ και ιδιωτικών ιδρυμάτων τέχνης. 

 

 

Η έκθεση στο Beton7, που θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου, σε επιμέλεια των διευθυντών του φεστιβάλ “Rencontres Internationales” έχει σαν στόχο να μοιραστεί με το κοινό της Αθήνας κάποια σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο πεδίο της κινούμενης εικόνας και τις καλλιτεχνικές πρακτικές των νέων μέσων.

 

 

Τα έργα που επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας κριτικής προσέγγισης της εικόνας κι όχι μόνο, αναδεικνύοντας βαθιά ερωτήματα και προβληματισμούς για τη σύγχρονη κοινωνία μας. Περιλαμβάνονται ειδικότερα το έργο του Harun Farocki με τίτλο «War at a distance» που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Antoni Muntadas \"On Translation: Miedo/Jauf\" που ανήκει και στη συλλογή του ΕΜΣΤ καθώς και το «STRiKE» του Γιώργου Ταξιαρχόπουλου που από το 2009 καταγράφει σημαντική πορεία διεθνώς με συμμετοχές και παρουσιάσεις σε μπιενάλε, φεστιβάλ και εικαστικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.

 

 

Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, στις 12.00, στο Beton7, διοργανώνονται συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, επιμελητές και κριτικούς τέχνης, παρουσία των διευθυντών του διεθνούς φεστιβάλ «Rencontres Internationales», Nathalie Henon και Jean-Francois Rettig.

 

 

Λεπτομέρειες για το Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid

 

 

Το \"Rencontres Internationales\" είναι μια μοναδική πλατφόρμα στην Ευρώπη, όπου οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες με ένα ευρύ κοινό και να δημιουργήσουν νέα έργα. Αντανακλά τις ιδιαιτερότητες και τις συγκλίσεις των καλλιτεχνικών πρακτικών μεταξύ του νέου κινηματογράφου και της σύγχρονης τέχνης, διερευνά τα νέα μέσα καλλιτεχνικής δημιουργίας και τους στόχους τους και παρέχει την απαραίτητη ευκαιρία για συνάντηση και ανταλλαγή.

 

 

Στοχεύει στην παρουσίαση έργων βίντεο σε ένα ευρύ κοινό, στην επικοινωνία διαφορετικών πρακτικών από το χώρο της τέχνης και διαφορετικού κοινού, καθώς επίσης και στη δημιουργία νέων ανταλλαγών μεταξύ καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών και επαγγελματιών.

 

 

Προσφέρει κάτι περισσότερο από μια απλή παρουσίαση των έργων. Τα εισάγει σε ένα διαπολιτισμικό φόρουμ συγκεντρώνοντας προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο - καλλιτέχνες και σκηνοθέτες, φορείς και νέους οργανισμούς – καταθέτοντας στους προβληματισμούς και στις εμπειρίες τους, αλλά και σε ένα καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πλαίσιο που υφίσταται συχνά βαθιές αλλαγές. Το φεστιβάλ “Rencontres Internationales” επιδιώκει να συμβάλλει στον προβληματισμό μας σχετικά με το σύγχρονο πολιτισμό της εικόνας μέσω ενός συναρπαστικού προγράμματος ανοικτό σε όλους.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Denis-Paul Beaubois | Patrick Bernatchez | Harun Farocki | Nate Harrison | Erik Moskowitz and Amanda Trager | Antoni Muntadas | Γιώργος Ταξιαρχόπουλος

 

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ

Jean Francois Rettig | Nathalie Henon

Σχετικές ειδήσεις
ABIO: ομαδική έκθεση στο Beton 7
17.10.2016 17:10
Το Beton7 Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “ΑΒΙΟ”, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016.
Το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
29.09.2016 17:37
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήσε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2016 - 2017, αλλά και τον απολογισμό της προηγούμενης σεζόν 2015 - 2016, υπό τη νέα του Διεύθυνση. Μια χρονιά που πέρασε όπου έγινε σημαντικό έργο για το μουσείο και μία χρονιά που έρχεται με νέο πρόγραμμα, αλλά και νέο όραμα και αισιοδοξία.
Temporarily Lost: ομαδική έκθεση στο Beton 7
07.06.2016 14:39
Το Beton 7 εγκαινιάζει στις 14 Ιουνίου 2016 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Temporarily Lost, η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2016.
Beton Blues: έκθεση του Παναγιώτη Κασίμη στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα
05.11.2015 13:27
Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Κασίμη με τίτλο"Beton Blues".
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.