Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. παρουσιάζει μια εβδομάδα αφιερωμένη στο “Σύγχρονο Αμερικανικό

Ντοκιμαντέρ” με πολυβραβευμένες ταινίες που αποκαλύπτουν πτυχές της ζωής και της κουλτούρας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προβολές θα διαρκέσουν από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2011, στους χώρους της Ταινιοθήκης (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136).

Στα πλαίσια του αφιερώματος, δυο σημαντικοί εκπρόσωποι του Αμερικανικού ντοκιμαντέρ θα επισκεφθούν την Αθήνα για ομιλίες και εργαστήρια. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Bill Guttentag και η καταξιωμένη παραγωγός Sandra Ruch θα συμμετέχουν σε εργαστήρια για κινηματογραφιστές, φοιτητές κινηματογράφου και ΜΜΕ, καθώς και για το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να παρευρεθεί. Τα εργαστήρια διοργανώνονται σε συνεργασία με το Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, τηλ: 210-3223395) και θα είναι δωρεάν, με απαραίτητη την τηλεφωνική κράτηση.

Οι ταινίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών κινηματογράφησης και αφήγησης των εξής θεμάτων: Από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση ως το περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές, αλλά και προσωπικές ιστορίες ιδιαίτερων ανθρώπων.

Το αφιέρωμα στο σύγχρονο αμερικανικό ντοκιμαντέρ είναι μέρος του American Documentary Showcase, ενός κινητού προγράμματος που περιλαμβάνει την αποστολή περίπου 60 ντοκιμαντέρ ανεξάρτητης παραγωγής σε 25 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος Αμερικανοί κινηματογραφιστές και ειδικοί του κινηματογράφου ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες, παρουσιάζουν τις ταινίες και δίνουν ομιλίες ή συμμετέχουν σε εργαστήρια.  Οι ταινίες που επιλέγονται για το Showcase έχουν προταθεί για Όσκαρ και Έμμυ ή έχουν βραβευθεί σε φεστιβάλ όπως το Sundance, το Tribeca και άλλα.

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bill Guttentag έχει βραβευθεί δυο φορές με Όσκαρ. Στην Ελλάδα θα παρουσιάσει την ταινία του ‘Soundtrack for a Revolution’ (Μουσική για μια Επανάσταση) παραγωγής 2009, ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του Αμερικανικού Κινήματος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα του 1950 και του 1960 μέσα από τη δυναμική μουσική της εποχής. 

Το 1988 ο Guttentag βραβεύτηκε με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ ‘You Don’t Have to Die’, ενώ έλαβε άλλες τρεις υποψηφιότητες τα επόμενα 15 χρόνια, μέχρι το επόμενο βραβείο του το 2003 με την ταινία ‘Twin Towers’.  Από το 2001 διδάσκει την επιχειρηματική διάσταση του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. 

Η Sandra J. Ruch διετέλεσε Γενική Διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Ντοκιμαντέρ, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με 3,000 μέλη που προωθεί τις ταινίες τεκμηρίωσης και στηρίζει τις προσπάθειες των κινηματογραφιστών σε διεθνές επίπεδο.  Υπήρξε και εκδότης του περιοδικού Documentary την περίοδο 2001-2008. Η Ruch συμμετέχει σε πολλές κριτικές επιτροπές σημαντικών φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσφατα ίδρυσε την εταιρία Cinelixir Productions που βοηθά κινηματογραφιστές ντοκιμαντέρ σε όλα τα στάδια δημιουργίας και προώθησης των ταινιών τους.

Σημείωση:

Από τις 4 έως τις 5 Μαρτίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάουσας θα φιλοξενήσει το αφιέρωμα στο “Σύγχρονο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ” στην πόλη της Νάουσας.  Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προβολές ταινιών καθώς και ημερίδα με τους Bill Guttentag και Sandra Ruch. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους (Ισβόρια Νάουσας). Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 233-2024617 ή επισκεφθείτε το www.mosaiko.gr και το www.niff.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Προβολές: Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Γενική είσοδος €5 (ανά ημέρα)

Πέμπτη 24/2
20:00 Which Way Home (Rebecca Cammisa, 2010) 94’
Η ιστορία παιδιών από τη Λατινική Αμερική που ταξιδεύουν μόνα και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και κινδύνους για να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ. Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
 
22:00 All Creative Work is Derivative (Nina Paley, 2010) 3’
Ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται μέσα από την αντιγραφή. Animation.

22:05 Racing Dreams (Marshall Curry, 2010) 96’
Τρία παιδιά προπονούνται και ονειρεύονται να τρέξουν μια μέρα στους επαγγελματικούς αγώνες αυτοκινήτου NASCAR.  Την ίδια στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη διαδρομή από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση.  Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Tribeca Film Festival.

Παρασκευή 25/2
20:00
 King Corn (Aaron Woolf, 2007) 50’
Δυο απόφοιτοι πανεπιστημίου από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ μετακομίζουν στην Αιόβα με στόχο να μάθουν να καλλιεργούν καλαμπόκι, θέτοντας δύσκολα ερωτήματα για την αγροτική καλλιέργεια και τη διατροφή μας. Βραβείο Peabody.

21:30 Big River (Curt Ellis, 2009) 27’
Οι δυο νεόκοποι αγρότες του King Corn έχουν νέα αποστολή, να διερευνήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καλλιεργειών τους στους κατοίκους και τις πόλεις γύρω από την κοίτη του ποταμού, νότια από τις εκτάσεις τους.
 
22:00 New Muslim Cool (Jennifer Maytorena Taylor, 2009) 56’
Ένας Αμερικανός ράπερ και πρώην έμπορος ναρκωτικών με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο ασπάζεται το Ισλάμ, αλλάζει τρόπο ζωής και μιλάει για την πίστη του στους νέους μέσα από το χιπ χοπ.  Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, CineFestival/San Antonio.

Σάββατο 26/2
20:00
 A Man Named Pearl (Scott Galloway, Brent Pierson, 2006) 78’
Ο Pearl Fryar, ένας μαύρος Αμερικανός αυτοδίδακτος κηπουρός, παίρνει το βραβείο “Καλύτερος Κήπος της Πόλης” προσελκύοντας επισκέπτες και τουρίστες σε μια κοινότητα που ήταν αρχικά διστακτική στο να δεχτεί μαύρους κατοίκους.

21:30 The Betrayal – Nerakhoon (Ellen Kuras, 2008) 96’
Η μετάβαση μιας οικογένειας από το εμπόλεμο Λάος στους σκληρούς δρόμους της Νέας Υόρκης στη διάρκεια 23 χρόνων. Η οικογένεια ζει παγιδευμένη ανάμεσα σε όσα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει και στην προσπάθειά της να χτίσει ένα νέο μέλλον σε μια νέα πατρίδα.

Κυριακή 27/2
20:00
 No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos (James Chressanthis, 2008) 90’
Δυο καλλιτέχνες που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ μετά από την Ουγγρική Επανάσταση του 1956, οι κινηματογραφιστές Laszlo Kovacs και Vilmos Zsigmond, διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του αμερικανικού κινηματογράφου τις δεκαετίες του 1960 και 1970.  Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Santa Fe Film Festival.

22:00 Reading the Water (Niklas Sven Vollmer, 2007) 40’
Ένα πειραματικό βλέμμα στη σχέση μεταξύ ενός θαλάσσιου βιολόγου-οικολόγου και του γιου του, που διερευνά το οικογενειακό οικοσύστημα.

Δευτέρα 28/2
20:00 
Trouble the Water (Tia Lessin, Carl Deal, 2008) 96’
Το πορτραίτο δυο απροσδόκητων ηρώων και μιας υποβαθμισμένης κοινότητας κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη.  Βραβείο Καλύτερου Αμερικανικού Ντοκιμαντέρ Sundance Film Festival, και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. 

22:00 FLOW For the Love of Water (Irena Salina, 2008) 84’
Μια πολυβραβευμένη ταινία για την παγκόσμια κρίση νερού, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν το πιο σημαντικό πολιτικό και περιβαλλοντικό ζήτημα του 21ου αιώνα.  Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ United Nations Association Film Festival.

Τρίτη 1/3
20:00
 Soundtrack for a Revolution (Bill Guttentag, Dan Sturman, 2009) 83’
Η ιστορία του Αμερικανικού Κινήματος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα του 1950 και ’60 μέσα από τη δυναμική μουσική της εποχής. Βραβείο Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ Chicago International Film Festival, και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
 
21:30 Συζήτηση με τον σκηνοθέτη Bill Guttentag, την παραγωγό Sandra Ruch, τη Γενική Γραμματέα της Ταινιοθήκης και Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού, και τη σκηνοθέτη Κατερίνα Πατρώνη. Θα συντονίσει η σκηνοθέτης, παραγωγός και υπεύθυνη του Exile Room, Βάλερυ Κοντάκος.

Τετάρτη 2/3 
20:00
 Unnatural History of Wall Street (Gary Leib, 2008) 1’
Η οικονομική ιστορία της Νέας Υόρκης σε καρτούν. Animation.

20:05 Welcome to Shelbyville (Kim A. Snyder, 2010) 70’
Μια κοινότητα στο Νότο καλείται να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες δημογραφικές αλλαγές και να ενσωματώσει τον αυξανόμενο πληθυσμό Λατινοαμερικανών μεταναστών και Σομαλών προσφύγων  

21:45 Neshoba (Micki Dickoff, Tony Pagano, 2008) 90’
Η ιστορία μια πόλης στην πολιτεία του Μισισιπή που είναι ακόμη διχασμένη γύρω από το νόημα της δικαιοσύνης, 40 χρόνια μετά από τη δολοφονία τριών υπέρμαχων των ανθρώπινων δικαιωμάτων το 1964 (μια υπόθεση που έμεινε γνωστή με τον κωδικό έρευνας του FBI “Φλέγεται ο Μισισιπής”). Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Boston Film Festival και New York International Film Festival. 

Εργαστήριο: «Διασχίζοντας τον Ατλαντικό»
Ένα διήμερο εργαστήριο με την Sandra Ruch και τον Bill Guttentag.
Exile Room
Είσοδος δωρεάν

Δευτέρα 28/2
13:00-16:30
, Η Sandra Ruch θα παρουσιάσει το πριν και το μετά της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ: από την χρηματοδότηση μέχρι τη συμμετοχή της ταινίας σε φεστιβάλ και την προώθησή της.

Τετάρτη 2/3
13:00-16:30
, Ο Bill Guttentag θα αναλύσει τη διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ: από την προετοιμασία για γύρισμα μέχρι τις τελευταίες πινελιές της ταινίας.