Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Μαρία Αλούπη: Ρεσιτάλ πιάνου στο Μουσείο Ηρακλειδών

Μαρία Αλούπη: Ρεσιτάλ πιάνου στο Μουσείο Ηρακλειδών
Tο Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την πιανίστα Μαρία Αλούπη σε ένα ρεσιτάλ σε έργα των E. Grieg, C. Debussy, A. Berg, A. Schoenberg, …

P. Dukas, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 στις  21.30.


Οι συναυλίες αυτές διοργανώνονται με αφορμή την μεγάλη έκθεση χαρακτικών “Edvard Munch, Πέρα από την Κραυγή” στο Μουσείο Ηρακλειδών. Οι επιλογές των μουσικών έργων έγιναν με σκοπό να αφηγηθούν και να υπαινιχθούν μία αντιστοιχία με τις κύριες φάσεις της δημιουργίας του ζωγράφου, τις εξελίξεις της τεχνοτροπίας του και την διαδρομή του από το επαρχιακό Όσλο του 19ου αιώνα στις μεγάλες μητροπόλεις της Τέχνης της εποχής, το Παρίσι και το Βερολίνο.

 

Από τον Ρομαντισμό και την Εθνική Νορβηγική Σχολή με το έργο του Edvard Grieg, στον μετα-Ιμπρεσιονισμό και το Συμβολισμό με τις συνθέσεις του Claude Debussy, από τον εξπρεσιονισμό με αντίστοιχα έργα του Arnold Schoenberg και του Alban Berg, στις φωτεινότερες πλευρές του ύστερου βίου του.

 

Δύο διαφορετικές μορφές τέχνης, μουσική και ζωγραφική μπορούν ίσως σε έναν βαθμό να παραλληλιστούν, όχι σαν να πρόκειται για μία ακριβή αντιστοίχιση δομικών και αισθητικών χαρακτηριστικών, αλλά σε ένα πιο αφηρημένο και εσωτερικό επίπεδο λόγω της ιστορικότητας και ενός αμοιβαίου διαλόγου.

 

 

Μαρία Αλούπη
πιανίστα, συνθέτης

 


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στην Αθήνα και αργότερα σπούδασε πιάνο με την Halina Siedzieniewska – Alberth στο Μόναχο και σύνθεση με τον Gerard Pape στο Παρίσι.
Eμφανίζεται ως πιανίστα σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ευρώπη με έργα ρεπερτορίου από τον πρώιμο κλασικισμό έως και τον 21ο αιώνα. Από το 2002 συμμετέχει ενεργά ως συνθέτης σε φεστιβάλ και συναυλίες στην Ευρώπη και ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι: Daniel Kientzy, Nicholas Isherwood, Christophe Roy, Gerard Pape, Rex Richardson κ.ά.

 

Από τον Νοέμβριο του 2006 διευθύνει καλλιτεχνικά το Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας (http://www.cmcp.gr/). Έχει αναλάβει την διοργάνωση και προώθηση παραγωγών γύρω από το ευρύ φάσμα των σύγχρονων και κλασσικών καλλιτεχνικών δρώμενων. Το 2010, ιδρύει μαζί με τον Ανδρέα Δικτυόπουλο τον πολιτιστικό χώρο ABOUT: (http://www.about-art.gr/).

 

Σχετικές ειδήσεις
L.v.Beethoven - 4 Σονάτες για πιάνο: Ρεσιτάλ της Μαρίας Ευστρατιάδη στο Ωδείο Αθηνών
06.05.2016 13:43
Η καταξιωμένη σολίστ Μαρία Ευστρατιάδη επέλεξε να ερμηνεύσει 4 σονάτες του Μπετόβεν, οι οποίες διατρέχουν χρονικά όλες τις περιόδους της συλλογής, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.
Ρεσιτάλ Πιάνου από τον Δημήτριο Καραμανώλη στον πολυχώρο Διέλευσις
26.04.2016 15:53
Στις 20 Μαΐου 2016 και ώρα 21:00 ο σολίστ του πιάνου Δημήτριος Καραμανώλης ξεκινά έναν κύκλο ρεσιτάλ με θέμα τη σονάτα στον πολυχώρο πολιτισμού «διέλευσις».
Ρεσιτάλ πιάνου της Μάγδας Νικολαΐδου στο Beton 7
18.04.2016 13:24
Το Beton 7 μας προσκαλεί στο ρεσιτάλ πιάνου της Μάγδας Νικολαΐδου το Σάββατο 23 Απριλίου 2016.
Ρεσιτάλ πιάνου του Θόδωρου Κοτεπάνου με αριθμητική θεματική στο Θέατρο Πόρτα
18.11.2015 13:40
Το Θέατρο Πόρτα στο πλαίσιο του κύκλου Τρίτες Παράλληλες παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ πιάνου από τον Θόδωρο Κοτεπάνο με αριθμητική θεματική, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015.
Ρεσιτάλ πιάνου του Χρίστου Παπαγεωργίου στο 4ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
12.11.2015 14:23
Ο διακεκριμένος πιανίστας και συνθέτης Χρίστος Παπαγεωργίου παραλλάσσει το πασίγνωστο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη "Στο περιγιάλι το κρυφό" σε στυλ Bach, Beethoven, Chopin, Rachmaninoff, Debussy, Stravinsky, αλλά και Χατζιδάκι, Keith Jarrett, Jazz, Rock and roll και πολλά άλλα, στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 στο Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.