Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς στο Τριανόν

Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς στο Τριανόν
Ο κινηματογράφος « Τριανόν » παρουσιάζει την ταινία «Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς», της Στέλλας Αρκέντη για τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη

από τις 17 Φεβρουαρίου 2011.

Η ταινία περιγράφει την μαρτυρική ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά στην προσπάθεια του να ανακαλύψει νέες μορφές έκφρασης και να αποδώσει με δικές του πλαστικές τεχνοτροπίες την νέα εποχή. Στην ταινία  καθρεφτίζεται ο αγώνας του καλλιτέχνη που επιζητά να δώσει ψυχή στο πηλό και για τον σκοπό αυτό θυσιάζεται ο ίδιος.

Μπήκε στα Τάρταρα της γης για να ξεχάσει όσο ήξερε…
Και να μάθει τα άλλα – αυτά τα μυστήρια Της Θείας Θελήσεως…
Να μάθει πως η ύλη γίνεται πνεύμα…
Και γύρισε στον κόσμο μας για να μας φανερώσει την Θεία Αρμονία .

 

 

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Στέλλα Αρκέντη
Ηθοποιοί : Ιωάννα Γκαβάκου, Τάκης Βογόπουλος
Μαρίνα Κορέλη, Ζαχαρίας Φιλιππότης και ο Θανάσης Παπαθανασίου
Διεύθυνση Παραγωγής : Κική Φιλιππότη
Γλυπτά - Σκηνικά – Κοστούμια : Δημήτρης Σκαλκώτος
Σχεδιασμός Φωτισμού : Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Δ. Φωτογραφίας : Νεκτάριος Σουλδάτος
Δ. Φωτογραφίας Β’ Συνεργείου: Γιάννης Λασκαρής
Μουσική - Ηχητικός Σχεδιασμός : Σωτηρία Αδάμ

 

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

H προσωπικότητα του Γιαννούλη Χαλεπά και κυρίως η αγάπη και η αφοσίωσή του στην τέχνη με παρακίνησαν να γυρίσω αυτήν την ταινία. Μελετώντας το έργο του πολλά στοιχεία της δικής μου καλλιτεχνικής αναζήτησης βρήκαν διέξοδο έκφρασης.


Ο Χαλεπάς με έμαθε πολλά, και συνέβαλε στο να ολοκληρωθεί το καλλιτεχνικό ύφος μου. Όπως λέει ο Γκαίτε “γυρνώ στον εαυτό μου και ανακαλύπτω έναν ολόκληρο κόσμο”


Η ταινία μιλάει για τον αγώνα του Χαλεπά να ανακαλύψει το δικό του ύφος και ταυτόχρονα για το πως η ελληνική τέχνη μπορεί να παραμείνει κλασσική και ταυτόχρονα σύγχρονη. Θεωρώ ότι η ταινία είναι αυτοβιογραφική στο βαθμό που κάθε δημιουργός αναζητά το ωραίο και το αληθινό.


Δούλεψα το σενάριο της ταινίας δύο χρόνια, δέκα ώρες την ημέρα σε μεγάλη απομόνωση. Μελέτησα τον βίο και του έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού παράλληλα με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής δημιουργίας-τέχνης.


Καρπός αυτής της εργασίας είναι η συγκεκριμένη ταινία και μεταξύ των άλλων η απόφασή μου να αφοσιωθώ στην δημιουργία ταινιών με πορτραίτα δημιουργών. Όχι μόνο δεν κουράστηκα αλλά ομολογώ ότι πέρασα την πιο δημιουργική περίοδο στην ζωή μου.

 

Στο έργο περιγράφεται ο αγώνας του Χαλεπά να ξεφύγει από τον Βαυαρικό κλασικισμό προς μια προσωπική δημιουργία. Η ανάγκη να αφομοιώσει την Αρχαία Ελληνική τέχνη παράλληλα με την Βυζαντινή τεχνοτροπία γίνεται ένας αγώνας τιτάνιος να αποδώσει ήθος και ύφος ελληνικό και ταυτόχρονα σύγχρονο.

Η ταινία παρουσιάζει τον αγώνα αυτόν. Οι διάλογοι είναι σχεδόν όλοι λόγια του ίδιου του δημιουργού. Η αφήγηση στηρίζεται πάνω στους ίδιους τους μύθους που απασχόλησαν τον ίδιο τον γλύπτη και έγιναν σημαντικοί σταθμοί στην ζωή του. Το ύφος της ταινίας ακολουθεί την ελληνική αυτή γραμμή, δωρική στην παρουσίαση, αργή στον ρυθμό σαν ένα κράτημα του Κουκουζέλη που μας εγκλωβίζει στον ψυχικό κόσμο του μεγάλου δημιουργού και μας αφήνει να απολαύσουμε το μεγαλείο του μεγάλου γλύπτη.


Η ταινία θα προβάλλεται από τις 17 Φεβρουαρίου αποκλειστικά στον κινηματογράφο Τριανόν.


Βιογραφικό Σκηνοθέτη

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Ως σκηνοθέτης και παραγωγός έχει κάνει ταινίες μικρού μήκους, μεγάλου μήκους, και ντοκιμαντέρ δικής της παραγωγής, αλλά και αναθέσεις. Στο θέατρο έχει ανεβάσει, ανάμεσα σε άλλα: Πέρσες του Αισχύλου για το Φεστιβάλ Αθηνών και Ο Αριστόξενος και οι Ολυμπιακοί αγώνες, ένα έργο δικό της, υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής. Έχει επίσης σπουδάσει και αγιογραφία.

 

Φιλμογραφία

1983 Θεαματικοί ή φαντασματικοί; (μμ)
1986 Αυτή και η άλλη (μμ)
1987 Ένα χρέος παλιό
1988 Ενας ηθοποιός δημιουργείται (μμ)
1997 «Ένα,δύο,τρία»: Παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα (ντοκ)
2008 Λυκούργος Αγγελόπουλος – 30 χρόνια της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας (ντοκ)
2008 Ο Πάπυρος της Οξυρύγχου: Το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης (ντοκ)
2010 Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς

Σχετικές ειδήσεις
Το πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό ντεμπούτο του Σορεντίνο
28.09.2016 11:03
Ο βραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης επιστρέφει. Μετά την «Τέλεια ομορφιά», η οποία τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και τη «Νιότη», ο Πάολο Σορεντίνο δοκιμάζεται στο πρώτο του τηλεοπτικό ντεμπούτο με μία σειρά με 10 επεισόδια, που φτάνει στη χώρα μας στις 25 Οκτωβρίου από τον OTE TV, ταυτόχρονα με την πανευρωπαϊκή της τηλεοπτική πρεμιέρα. Στη συνέχεια, θα μπορούμε να το απολαμβάνουμε κάθε Τρίτη στις 23.00!
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας
24.06.2016 11:52
Μετά από 3 χρόνια προεργασιών, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τα γυρίσματα της παραγωγής της μεγάλου μήκους ιστορικής ταινίας «Έξοδος 1826», στην περιοχή των Γιαννιτσών και στη Θεσσαλονίκη που διήρκησαν από τις αρχές Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου.
33.333 - Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη, του Μένιου Καραγιάννη στο Δαναό
09.05.2016 15:20
Ο κινηματογράφος Δαναός παρουσιάζει από τις 14 Μαΐου 2016 την ταινία 33.333 - Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη. Ένα ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη, γύρω από την προσωπική και συγγραφική Οδύσσεια του μεγάλου Κρητικού στοχαστή.
Scopophilia: Κινηματογραφιστές από τη Θεσσαλονίκη ζητούν τη βοήθειά σας!
07.03.2016 13:34
Η κινηματογραφική ομάδα που δημιούργησε τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους Το Μπαλόνι, e-Social και White Collar βρίσκεται στο στάδιο προ-παραγωγής της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της με τίτλο “Scopophilia” και ζητά τη βοήθειά σας!
Ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Δώρο των Θεών» στο Goethe-Institut Athen
29.02.2016 12:09
Το Goethe-Institut Athen προσκαλεί, την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στην ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Δώρο των Θεών», γυρισμένη εν μέρει και στην Ελλάδα, με τους Katharina Marie Schubert και Αδάμ Μπουσδούκο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.