Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Στον βυθό της ανθρώπινης ύπαρξης

Στον βυθό της ανθρώπινης ύπαρξης
Το έργο του Μαξίμ Γκόρκι που εστιάζει στην περιθωριοποίηση και θέτει σε αμφισβήτηση τον σύγχρονο πολιτισμό παρουσιάζοντας επίκαιρες (όσο ποτέ άλλοτε) προσωπογραφίες, ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τις 30 Ιανουαρίου.

Το έργο του Μαξίμ Γκόρκι που εστιάζει στην περιθωριοποίηση και θέτει σε αμφισβήτηση τον σύγχρονο πολιτισμό παρουσιάζοντας επίκαιρες (όσο ποτέ άλλοτε) προσωπογραφίες, ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τις 30 Ιανουαρίου.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται σε ένα ιδιωτικό υπνωτήριο, όπου συνωστίζονται κάθε λογής άνθρωποι: αλκοολικοί, πόρνες, κλέφτες, ηθοποιοί, αναρχικοί και αντεξουσιαστές, πρώην αριστοκράτες και προλετάριοι.

Χαρακτήρες που ζουν στο περιθώριο, πρόσωπα με στοιχεία έντονα κοινωνικοαναρχικά αλλά με τον πιο ατομικιστικό τρόπο βυθίζονται στην σκληρότητα και την αναισθησία. Στον βυθό της ύπαρξης τους, εκεί όπου ο πάγος δεν λιώνει ποτέ και τα όνειρα τους ματαιώνονται, τα πρόσωπα αυτά συναντιούνται με τα πάθη τους και αναμετρώνται με τον θάνατο.

Ο «Βυθός» γράφτηκε από τον Μαξίμ Γκόρκι το 1902. Η διασκευή της Ρούλας Πατεράκη , που έγινε ειδικά για την παράσταση , ακολουθεί πιστά την πλοκή του πρωτότυπου έργου αλλά την μεταφέρει σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο. Η γλώσσα και οι χαρακτήρες του έργου αλλάζουν, πλησιάζουν περισσότερο τη δική μας εποχή και γίνονται πιο οικείοι.

Η σκηνοθεσία είναι της Ρούλας Πατεράκη, τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του Αγγελου Μέντη , η κίνηση της Αγγελικής Στελλάτου και η μουσική της Mαρίας Κουρμούλη και της Νίκης Καραγεώργου.

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Νίκος Καρδώνης, Ελένη Ρουσσινού, Σταύρος Καλλιγάς, Μάνια Παπαδημητρίου , Γιώργος Βαλαής, Αλεξάνδρα Σακελαροπούλου, Δημήτρης Ημελλος, Βασίλης Καραμπούλας, Βασίλης Ανδρέου , Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Φριντζήλας, Λαέρτης Βασιλείου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Κίτσου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Στάθης Γράψας.

info
Στην Πειραματική Σκηνή Ακαδήμου 13,τηλ. 210 5231131, από τις 30 Ιανουαρίου 2008,
http://www.n-t.gr

Σχετικές ειδήσεις
Λεωφορείο ο Πόθος, του Τένεσι Ουίλιαμς, από την Ομάδα Νάμα στο Σύγχρονο Θέατρο
04.10.2016 16:22
Από 13 Οκτωβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο, ανεβαίνει από την ομάδα Νάμα, το εμβληματικό αριστούργημα θεατρικού ρεαλισμού του 20ου αιώνα, «Λεωφορείο ο Πόθος», που καθιέρωσε τον Τένεσι Ουίλιαμς ως έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της Αμερικής.
Οι παραστάσεις της Ομάδας Νάμα στο Σύγχρονο Θέατρο
28.09.2016 12:33
Η Ομάδα Νάμα στο πλαίσιο της συνεργασίας του θεάτρου Επί Κολωνώ με το Σύγχρονο Θέατρο, παρουσιάζει στο Σύγχρονο Θέατρο, δύο δικές της παραγωγές.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.
Μετακλήσεις από το εξωτερικό στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
28.03.2016 14:03
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θέατρου υποδέχεται δύο παραστάσεις από το εξωτερικό, το έργο «Some use for your broken clay pots» του Ελβετού Christophe Meierhans και το «Please, continue (Hamlet)» του Καταλανού Roger Bernat και του Ελβετού Yan Duyvendak.
Πλατφόρμα νέων δημιουργών με θέμα τον Εμφύλιο: Οι παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή
23.03.2016 16:01
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει κατά το διάστημα 30 Μαρτίου ως και 3 Απριλίου 2016 το Θεματικό φεστιβάλ για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.