Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Η Alina Ibragimova και ο Cedric Tiberghien στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Alina Ibragimova και ο Cedric Tiberghien στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η ανερχόμενη βιολονίστρια Αλίνα Ιμπραγκιμόβα με τον ταλαντούχο Σεντρίκ Τιμπεργκέν στο πιάνο , ερμηνεύει σπουδαίες σονάτες του

παγκόσμιου ρεπερτορίου σε μια μοναδική εμφάνιση, στις 19 Φεβρουαρίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Η Αλίνα Ιμπραγκιμόβα, γεννημένη το 1985, αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία από τις σημαντικότερες βιολονίστριες της γενιάς της. Έχει ήδη πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή σταδιοδρομία, η οποία περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ και συνεργασίες με διάσημες ορχήστρες και μαέστρους.

 

Το ιδιαίτερα εκτεταμένο ρεπερτόριό της εκτείνεται από τον Μπαχ μέχρι τον Λίγκετι και τον Χάρτμαν, ενώ σύγχρονοι συνθέτες έχουν γράψει έργα ειδικά γι’ αυτήν. Οι ερμηνείες της διακρίνονται για τη δεξιοτεχνία τους, την εκφραστικότητα και για μια σπάνια για την ηλικία της ωριμότητα και κατανόηση διαφορετικών υφών. Επιλέγει πολλές φορές σημαντικά έργα, τα οποία δεν παρουσιάζονται συχνά, όπως τα έργα για βιολί και πιάνο του Συμανόφσκι, για την ηχογράφηση των οποίων βραβεύτηκε το 2009 με το Diapason d’Or.

 


Μαζί με τον Γάλλο πιανίστα Σεντρίκ Τιμπεργκέν θα παρουσιάσει έργα τα οποία κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στο συνολικό έργο των συγκεκριμένων συνθετών και στο βιολιστικό ρεπερτόριο. Πρόκειται για τις μοναδικές σονάτες για βιολί και πιάνο των Ντεμπυσσύ, Ραβέλ και Λεκέ και για τους εμπνευσμένους από την αρχαία Ελλάδα Μύθους του Συμανόφσκι.

 

Τα έργα αυτά γράφτηκαν ανάμεσα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα και μοιάζουν περισσότερο να κλείνουν μια εποχή, παρά να προοιωνίζουν τις μετέπειτα εξελίξεις. Κοινή παραμένει και στους τέσσερις συνθέτες η προσπάθεια ανάδειξης των τεχνικών και ηχητικών-εκφραστικών δυνατοτήτων του οργάνου, καθώς και ο προσανατολισμός σε παλαιότερα πρότυπα, είτε της γαλλικής είτε της γερμανικής παράδοσης. Ο ανεπανάληπτος γαλλικός ηχοχρωματικός πλούτος συναντάται με το έντονα ιδιοσυγκρασιακό ύφος ενός Πολωνού συνθέτη σε ένα πρόγραμμα το οποίο αναδεικνύει μερικές από τις ερμηνευτικές δυνατότητες μιας ξεχωριστής μουσικής προσωπικότητας.

 


Βιολί: Alina Ibragimova
Πιάνο: Cedric Tiberghien

 

Πρόγραμμα
Claude Debussy: Σονάτα για βιολί
Gillaume Lekeu: Σονάτα για βιολί και πιάνο σε σολ μείζονα
Karol Szymanowski: Μύθοι, έρ. 30
Maurice Ravel: Σονάτα για βιολί και πιάνο

Σχετικές ειδήσεις
L.v.Beethoven - 4 Σονάτες για πιάνο: Ρεσιτάλ της Μαρίας Ευστρατιάδη στο Ωδείο Αθηνών
06.05.2016 13:43
Η καταξιωμένη σολίστ Μαρία Ευστρατιάδη επέλεξε να ερμηνεύσει 4 σονάτες του Μπετόβεν, οι οποίες διατρέχουν χρονικά όλες τις περιόδους της συλλογής, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).
Οι Tindersticks live στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
11.02.2016 12:22
Οι αισθαντικοί Βρετανοί μετρ της εκλεπτυσμένης μελαγχολίας επιστρέφουν με νέο άλμπουμ αλλά και με μια ανθολογία αγαπημένων τραγουδιών μέσα από την πολυετή τους διαδρομή.
Συναυλίες από τη Στέγη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
04.02.2016 11:43
Δύο γείτονες, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.
Αφιέρωμα στον Claude Vivier από το Ergon Ensemble στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
26.01.2016 11:45
Το ελληνικό μουσικό σύνολο Ergon Ensemble, που αγαπάει τη σύγχρονη μουσική, κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Κλωντ Βιβιέ.