«Η μουσική καθόριζε και συνεχίζει να καθορίζει το αισθητικό κομμάτι στη ζωή μου», μας λέει ο Θάνος Ανεστόπουλος, ο οποίος με αφορμή την εμφάνισή του στο Gagarin 205 μιλά στο CultureNow για τη βραδιά η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνο νότες, αλλά και … χρώματα!

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

CultureNow.gr: Μουσική – Ζωγραφική: Ποια είναι τα πρώτα ερεθίσματα για την ενασχόληση με τις δύο αυτές τέχνες;

Θάνος Ανεστόπουλος: Δεν πρόκειται απλά για κάποια ερεθίσματα, αλλά είναι ανάγκη για ελεύθερη προσωπική και δημιουργική έκφραση. Η μουσική καθόριζε και συνεχίζει να καθορίζει το αισθητικό κομμάτι στη ζωή μου και όπως έλεγε και ο Φρόιντ οι τέχνες είναι ένας τρόπος έκφρασης των βαθύτερων επιθυμιών του ανθρώπου. Η ζωγραφική πάλι με βοηθάει στην αδυναμία μου να περιγράψω με στίχους ή νότες πράγματα, καταστάσεις και δαίμονες που βιώνω μέσα από τα κουτάκια μου.

Όπως έλεγε και ο ζωγράφος  Edward Munch – «Είναι αδύνατο να εξηγήσει κανείς έναν Πίνακα. Ζωγραφίστηκε επειδή ακριβώς δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν άλλο τρόπο».
Cul.N.: Πώς συνδέεται η μουσική με τη ζωγραφική και πόσο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν το ταλέντο και οι γνώσεις – τεχνική για την απόδοση τόσο μουσικών όσο και ζωγραφικών έργων;

Θ.Α.: Τέχνη των τεχνών θεωρώ την μουσική, και η ζωγραφική είναι η μικρή λεπτεπίλεπτη πριγκίπισσα, η αδερφούλα της.

Νομίζω πως χρειάζεται με το έμφυτο ταλέντο να υπάρχει και ακατάπαυστη θέληση για γνώση. Ένα χάρισμα που μπορεί να διαθέτουμε είναι σαν το λουλούδι. Και οι γνώσεις είναι το νερό του. Αν σταματήσει να ποτίζεται, μαραίνεται.

Cul.N.: Στο Gagarin 205 στις 11 Φεβρουαρίου θα απολαύσουμε μια βραδιά που θα περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικών σας έργων με κάρβουνο με τον τίτλο «Remember your mortality» και φυσικά συναυλία. Πείτε μας για τα δύο αυτά γεγονότα. Τι θα δούμε στην έκθεση και τι θα ακούσουμε στη συναυλία… Μια ζωγραφική και μια μουσική γεύση της βραδιάς…

Θ.Α.: Στην σκηνή μαζί μου θα ανέβουν οι παρακάτω μουσικοί και φίλοι-Ο Τηλέμαχος Μούσας πειραματιστής κιθαρίστας με αδιευκρίνιστες μουσικές καταβολές και εξαίσιος παίκτης του θέρεμιν, χρησιμοποιεί για να παράξει ήχους πάνω στη κιθάρα του από αληθινούς δονητές μέχρι τραντζιστοράκια τσέπης.

Ο Νίκος Γιούσεφ με την επτανησιακοαραβική καταγωγή του ασελγεί πανέμορφα πάνω σε μουσικά πριόνια και ρυθμίζει με το ηλεκτρικό του μπάσο την καρδιά των τραγουδιών.

Ο Χρήστος Λιάτσος ο πιο πρόσφατος στην παρέα, δάσκαλος του Βιμπράφωνου και πολυσχιδής ντραμερ με μια εσωτερικότητα και γαλήνη στο βλέμμα του.

Η Σοφία Ευκλείδου η γυναικεία παρουσία στην μουσική μας παρέα στο βιολοντσέλο που ενώνει στο παίξιμο της την δυτική μουσική κλασική φόρμα με το άρωμα της ανατολής με αρκετή γλυκιά μελαγχολία.
Ο Λάμπρος Πιγούνης στα ηλεκτρονικά και στο βιολί, και ο Τάκης Κορορός στην ηχοληψία.

Στο χώρο του Gagarin θα υπάρχουν έργα ζωγραφικής όπου θα προβάλλονται και κατά την διάρκεια της συναυλίας.

Cul.N.: «Remember your mortality». Γιατί επιλέξατε αυτή τη ρήση του Friedrich Wilhelm Nietzsche ως τίτλο της έκθεσής σας;

Θ.Α.: Τα πάθη τα ανθρώπινα, οι εμμονές και οι ψυχαναγκασμοί, οι εξαρτήσεις και οι διαδικασίες απεξάρτησης, η ελπίδα και οι διάφορες μορφές πίστης ήταν οι αφορμές για μένα να μην ξεχνούν οι άνθρωποι και να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους την θνητότητά τους. Αυτό είναι και το θέμα της έκθεσης.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος θα εμφανιστεί στο Gagarin 205 την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011.