Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο Θάνος Ανεστόπουλος: για το live στο Gagarin 205

Ο Θάνος Ανεστόπουλος: για το live στο Gagarin 205

«Η μουσική καθόριζε και συνεχίζει να καθορίζει το αισθητικό κομμάτι στη ζωή μου», μας λέει ο Θάνος Ανεστόπουλος, ο οποίος με αφορμή την εμφάνισή του στο Gagarin 205

μιλά στο CultureNow για τη βραδιά η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνο νότες , αλλά και … χρώματα!

 

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

CultureNow.gr: Μουσική – Ζωγραφική: Ποια είναι τα πρώτα ερεθίσματα για την ενασχόληση με τις δύο αυτές τέχνες;

Θάνος Ανεστόπουλος: Δεν πρόκειται απλά για κάποια ερεθίσματα, αλλά είναι ανάγκη για ελεύθερη προσωπική και δημιουργική έκφραση. Η μουσική καθόριζε και συνεχίζει να καθορίζει το αισθητικό κομμάτι στη ζωή μου και όπως έλεγε και ο Φρόιντ οι τέχνες είναι ένας τρόπος έκφρασης των βαθύτερων επιθυμιών του ανθρώπου. Η ζωγραφική πάλι με βοηθάει στην αδυναμία μου να περιγράψω με στίχους ή νότες πράγματα, καταστάσεις και δαίμονες που βιώνω μέσα από τα κουτάκια μου.


Όπως έλεγε και ο ζωγράφος  Edward Munch – «Είναι αδύνατο να εξηγήσει κανείς έναν Πίνακα. Ζωγραφίστηκε επειδή ακριβώς δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν άλλο τρόπο».
 

 


Cul.N.: Πώς συνδέεται η μουσική με τη ζωγραφική και πόσο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν το ταλέντο και οι γνώσεις – τεχνική για την απόδοση τόσο μουσικών όσο και ζωγραφικών έργων;

Θ.Α.: Τέχνη των τεχνών θεωρώ την μουσική, και η ζωγραφική είναι η μικρή λεπτεπίλεπτη πριγκίπισσα, η αδερφούλα της.


Νομίζω πως χρειάζεται με το έμφυτο ταλέντο να υπάρχει και ακατάπαυστη θέληση για γνώση. Ένα χάρισμα που μπορεί να διαθέτουμε είναι σαν το λουλούδι. Και οι γνώσεις είναι το νερό του. Αν σταματήσει να ποτίζεται, μαραίνεται.

 

 

Cul.N.: Στο Gagarin 205 στις 11 Φεβρουαρίου θα απολαύσουμε μια βραδιά που θα περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικών σας έργων με κάρβουνο με τον τίτλο «Remember your mortality» και φυσικά συναυλία . Πείτε μας για τα δύο αυτά γεγονότα. Τι θα δούμε στην έκθεση και τι θα ακούσουμε στη συναυλία… Μια ζωγραφική και μια μουσική γεύση της βραδιάς…

Θ.Α.: Στην σκηνή μαζί μου θα ανέβουν οι παρακάτω μουσικοί και φίλοι-Ο Τηλέμαχος Μούσας πειραματιστής κιθαρίστας με αδιευκρίνιστες μουσικές καταβολές και εξαίσιος παίκτης του θέρεμιν, χρησιμοποιεί για να παράξει ήχους πάνω στη κιθάρα του από αληθινούς δονητές μέχρι τραντζιστοράκια τσέπης.


Ο Νίκος Γιούσεφ με την επτανησιακοαραβική καταγωγή του ασελγεί πανέμορφα πάνω σε μουσικά πριόνια και ρυθμίζει με το ηλεκτρικό του μπάσο την καρδιά των τραγουδιών.


Ο Χρήστος Λιάτσος ο πιο πρόσφατος στην παρέα, δάσκαλος του Βιμπράφωνου και πολυσχιδής ντραμερ με μια εσωτερικότητα και γαλήνη στο βλέμμα του.


Η Σοφία Ευκλείδου η γυναικεία παρουσία στην μουσική μας παρέα στο βιολοντσέλο που ενώνει στο παίξιμο της την δυτική μουσική κλασική φόρμα με το άρωμα της ανατολής με αρκετή γλυκιά μελαγχολία.
Ο Λάμπρος Πιγούνης στα ηλεκτρονικά και στο βιολί , και ο Τάκης Κορορός στην ηχοληψία.


Στο χώρο του Gagarin θα υπάρχουν έργα ζωγραφικής όπου θα προβάλλονται και κατά την διάρκεια της συναυλίας.

 

 

Cul.N.: «Remember your mortality». Γιατί επιλέξατε αυτή τη ρήση του Friedrich Wilhelm Nietzsche ως τίτλο της έκθεσής σας;


Θ.Α.: Τα πάθη τα ανθρώπινα, οι εμμονές και οι ψυχαναγκασμοί, οι εξαρτήσεις και οι διαδικασίες απεξάρτησης, η ελπίδα και οι διάφορες μορφές πίστης ήταν οι αφορμές για μένα να μην ξεχνούν οι άνθρωποι και να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους την θνητότητά τους. Αυτό είναι και το θέμα της έκθεσης.

 

 

Ο Θάνος Ανεστόπουλος θα εμφανιστεί στο Gagarin 205 την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011. Διαβάστε περισσότερα: http://www.culturenow.gr/music/Ο_Θάνος_Ανεστόπουλος_στο_Gagarin_205.html 

Σχετικές ειδήσεις
Λάργκο: Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό να
22.12.2016 13:55
Οι Λάργκο θα παρουσιάσουν σε δύο βραδιές στο Σταυρό του Νότου τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, με τίτλο Λάργκο. Με αφορμή τα δύο αυτά live οι Λάργκο μας (ξανά)συστήνονται, μιλώντας για τη μουσική τους και την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...
Δήμος Αναστασιάδης: Να ζούμε την κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορούμε!
25.03.2016 19:00
Η προηγούμενη χρονιά ήταν για εκείνον αρκετά έντονη επαγγελματικά. Εκρηκτικά live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενορχήστρωση στο Rocky Horror Show, πρωτότυπη μουσική στη Φρουτοπία, επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, συνεργασία με τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ η “ατζέντα” του περιλάμβανε και εξωτερικό. Ο λόγος φυσικά για τον ταλαντούχο συνθέτη και ερμηνευτή Δήμο Αναστασιάδη!