Η Αίθουσα Τέχνης Vlassis art gallery προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια περιήγηση στο κόσμο …

της μικρογραφίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης “Μινιατούρα” που οργανώνει ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 στις 20:00.

Ο ΣΚΕΤΒΕ ακολουθώντας την διαδρομή της εικαστικής του επαγρύπνησης, μεταφέρει και οδηγεί την δραστηριότητα του στους δρόμους της μικρογραφικής τέχνης.

Μιας τέχνης που επιτρέπει τον κάθε εικαστικό να διαχειριστεί την προσωπική, σχεδιαστική του μήτρα και να τον προτρέψει να μιλήσει για την εικαστική του καταγωγή χωρίς να φλυαρεί.

Όπως αναφέρει η Αραμπατζή  Άννα, Ιστορικός Τέχνης η τέχνη της μικρογραφίας, ως μία ακόμη εικαστική χειρονομία των μελών του Συλλόγου, καταγράφει και ανακινεί υπομνήσεις εννοιών  που θα μπορούσαν να αποτελούν  προπομποί συζητήσεων, απόψεων και καλλιτεχνικών ερεθισμάτων με μέσα την σχεδιαστική παραστατικότητα, το μορφοπλαστικό λεξιλόγιο, την απόδοση ουσιαστικότερων εικονιστικών στοιχείων με ρόλο πρωτεύοντα την προσωπική νόηση και αίσθηση του εικαστικού.

Οι μινιατούρες-έργα του ΣΚΕΤΒΕ πλάθουν εικονοκλαστικά στιγμιότυπα και διευρύνουν με συμβολικά και μη αποτυπώματα την θεματική πυκνότητα των μικρών τους διαστάσεων.

Ιχνηλατώντας αρχικά τις συνθέσεις-μινιατούρες, ενεργοποιείται σταδιακά μία ανάγνωση των έργων όπου τα διακοσμητικά στοιχεία, τα πλαίσια λυρικότητας, ο λιτός εξπρεσιονισμός είναι τα διακριτά τους πλέον χαρακτηριστικά, καθώς επίσης η αφαιρετικότητα, ο ρεαλισμός και η πολυχρωμία αναγνωρίζονται στις φόρμες αυτών των μικρογραφιών. 

Στην εικαστική αυτή περιήγηση στο κόσμο της μινιατούρας συμμετέχουν περισσότεροι από σαράντα καλλιτέχνες (νέοι καθώς και παλαιότεροι), μέλη του Συλλόγου με τουλάχιστον τέσσερα έργα ο καθένας τους που καλύπτουν τις τεχνικές της Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Γλυπτικής και των κατασκευών.