Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η Αντιγόνη στο Προσκήνιο μόνο για μαθητές

Η Αντιγόνη στο Προσκήνιο μόνο για μαθητές
Η εταιρεία θεάτρου «Η Αλλη Πλευρά» παρουσιάζει στο θέατρο Προσκήνιο το διδασκόμενο έργο , την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αρη Μιχόπουλου, μία παράσταση που απευθύνεται αποκλειστικά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η εταιρεία θεάτρου «Η Αλλη Πλευρά» παρουσιάζει στο θέατρο Προσκήνιο το διδασκόμενο έργο, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αρη Μιχόπουλου, μία παράσταση που απευθύνεται αποκλειστικά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, διδασκόμενη στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί ένα συνδυασμό εικόνων σχηματισμένων στα σκυμμένα κεφάλια των μαθητών, σε αίθουσες διδασκαλίας, με φράσεις αρχαίες, με νόημα που μόλις αχνοφαίνεται πίσω από τα πνεύματα και τις περισπωμένες, μεταφράσεις του φορτίου που έρχεται από το βάθος του χρόνου για να υπενθυμίσει το διαχρονικό των ζητημάτων που πραγματεύονται τα αρχαία κείμενα.

Η Αντιγόνη, που τάσσεται εναντίον του Κρέοντα και των θεσμών της αρχαίας κοινωνίας για την τιμή του νεκρού αδερφού της, ο Αίμονας και Ισμήνη, οι Αγγελιοφόροι και ο Χορός, ο Τειρεσίας και η σκιά του πεθαμένου Οιδίποδα, αποτελούν τροφή για τη νεανική φαντασία, τροφή για την παράσταση του μύθου.

Όλα τα ερωτήματα που θέτονται από τον αρχαίο τραγωδό, με στόχο όχι απαραίτητα την ικανοποίησή τους, αλλά την ανάγκη να γίνει εφικτό να εξηγήσουμε ό,τι δεν καταλαβαίνουμε πλήρως.

Το παράνομο της ταφής, που παραβιάζει το νόμο του κράτους, το ιερόσυλο της κρατικής απαγόρευσης, που παραβιάζει το εθιμικό δίκαιο και τους θεϊκούς νόμους, το δικαίωμα της επιλογής, η υποχρέωση του ηγέτη να προστατεύει την επικράτειά του και να διατηρεί την πειθαρχεία.

Από εκεί προκύπτουν οι απορίες. Ως πού φτάνουν τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας; Ως πού τολμούν οι πράξεις της αγάπης; Πού σταματά το καθήκον;

Η μετάφραση είναι του Ιωάννη Γρυπάρη, η σκηνοθεσία και τα σκηνικά του Αρη Μιχόπουλου, η μουσική του Χρίστου Θεοδώρου, τα κοστούμια της Σταματίας Αντωνάτου, η χορογραφία του Κώστα Αντωνάτου και η δραματολογία της Κόννη Σοφιάδου.

Παίζουν: Μάνος Αμανάκης, Αποστολάκη Ελεάννα, Ειρήνη Γεωργιάδου, Δανάη Καλαχώρα, Νίκος Κανατάς, Γιάννης Κουφαλέξης, Παναγιώτα Μάστορη, Γιώργος Μοσχοβίτης, Αννα Παπαδάκη, Κώστας Πέτρου.

Info
Αντιγόνη του Σοφοκλή
Η παράσταση παίζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.00 μόνο για τα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης και πάντα μετά από συνεννόηση.
Οργάνωση παραστάσεων Σταματία Αντωνάτου.
Τηλ.- fax: 210 5769202, 697 4926755
Τιμή εισιτηρίου 8,00 ευρώ.
Παραστάσεις μέχρι 18 Απριλίου
Θέατρο Προσκήνιο, Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη, Αθήνα

Σχετικές ειδήσεις
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού
18.07.2016 10:33
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στις 25 Ιουλίου 2016, στο Κηποθέατρο Παπάγου στα πλαίσια του 22ου Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου – Χολαργού.
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
06.07.2016 11:32
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στις 15 και 16 Ιουλίου 2016 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο Βράχων
04.07.2016 14:58
Το Φεστιβάλ Στη σκιά των βράχων 2016 υποδέχεται στο Θέατρο Βράχων την Αντιγόνη, του Σοφοκλή, την πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού σε περιοδεία
23.06.2016 14:34
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Αντιγόνη του Σοφοκλή από την εταιρεία θεάτρου Τέχνη & Δράση στο Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016
17.06.2016 14:14
Το Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016 παρουσιάζει την Δευτέρα 4 Ιουλίου, την τραγωδία ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, από την εταιρεία θεάτρου ΤΕΧΝΗ & ΔΡΑΣΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου.