Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

O Nils Økland Live στη Knot Gallery

O Nils Økland Live στη Knot Gallery
H MARIONETTENTHEATER παρουσιάζει τo Νορβηγό βιολιστή Nils Økland, o οποίος έρχεται στην Αθήνα για μια ζωντανή ακουστική solo παράσταση

στη Knot Gallery Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011.

 

Νils Økland

 

Σαν ψίθυροι. Διαρκές σούρσιμο που βαθαίνει, μα εκφράζεται με φινέτσα και λιτότητα που θυμίζουν την πνευματικότητα του Arvo Part.

 

Η μουσική του Nils Økland βασίζεται σε απόηχους folk μελωδιών, είναι γαλήνια όσο και δραματική, αλλά παράλληλα άμεση. Στις σύντομες συνθέσεις του χρησιμοποιεί το βιολί και τα συγγενικά του όργανα , ενώ θεωρείται σημαντικός ανανεωτής του παραδοσιακού Νορβηγικού εγχόρδου hardanger fiddle.

 

Ο Nils Økland, γεννημένος το 1961 στο Haugesund της Νορβηγίας, έχει εξειδικευμένες μουσικές σπουδές στο κλασσικό βιολί, στο hardanger fiddle καθώς και στον αυτοσχεδιασμό. Πέρα από τον «καθαρό» ήχο και το κλασσικό υπόβαθρο όμως θεωρείται περίφημος αυτοσχεδιαστής και ιδιαίτερα ανοιχτόμυαλος και κινείται με άνεση μεταξύ φαινομενικά διαφορετικών ειδών ενώ έχει συμπράξει με μουσικούς όλων των ηλικιών και προσεγγίσεων.

 

Όχι τυχαία, λοιπόν, οι κυκλοφορίες του έχουν παρουσιαστεί από την Rune Grammofon, η οποία βρίσκεται μόνιμα σε αναζήτηση αιχμηρών προτάσεων και μοναδικών φωνών στην σύγχρονη μουσική, έχοντας την δική της χαρακτηριστική αισθητική. Ο τελευταίος του δίσκος «Monograph», μια δυνατή και ευαίσθητη σόλο ηχογράφηση με δικές του συνθέσεις εμπνευσμένες από την λαϊκή νορβηγική παράδοση, κυκλοφόρησε το 2009 από την ECM (Eλληνική διανομή από την εταιρεία Μικρή Άρκτος) Μια από τις πιο πετυχημένες εταιρείες στην standard και contempοrary jazz με πορεία χρόνων και επιλογές από modern classical, film music έως και minimal.

 

Τα ενδιαφέροντά του Økland εκτείνονται από την μουσική για θέατρο ως τις διάφορες τοπικές παραδόσεις (tango, gypsy, βαλκανική μουσική) ενώ δεν τον εγκαταλείπει ποτέ η διάθεση για αναζωογόνηση της παράδοσης.


H εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Knot gallery

Η συναυλία θα διεξαχθεί στην Knot gallery και θα έχει διάρκεια 60-80 λεπτά

Σχετικές ειδήσεις
Lamia Bèdioui & The Desert Fish live στην Galerie Δημιουργών
04.01.2017 16:59
Ο Πολυχώρος Τέχνης “Galerie δημιουργών ” φιλοξενεί την Τυνήσια ερμηνεύτρια Lamia Bédioui με την μπάντα της The Desert Fish για ένα μοναδικό live με μεσογειακές μουσικές το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017.
«Απρόσμενα» στο Κορωπί: μουσικές συναντήσεις στο «Γιαπί» της ΑΚΤ-ΕΙΝ!
02.11.2016 17:17
Tο «Γιαπί» της Ακτ-Ειν στο Κορωπί μας προσκαλεί από τον Νοέμβριο σε «απρόσμενες» μουσικές συναντήσεις με αγαπημένους δημιουργούς!
Οι μουσικές εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ
07.09.2016 11:53
Τα μουσικά ταξίδια συνεχίζουν τον Σεπτέμβριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που μετατρέπεται σε έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης δεκάδων καλλιτεχνών με διαφορετικές μουσικές επιρροές και αισθητική.
Les Trois Femmes live στο café του Νομισματικού Μουσείου
22.07.2016 16:31
«Les Trois Femmes»... Ένα γυναικείο φωνητικό τρίο που εμπνέεται από τις μουσικές της δεκαετίας του ‘20, του ‘30 και του ‘40.
Η Μουσική Βιβλιοθήκη στις Μουσικές Συλλογές του Europeana Sounds
21.07.2016 10:10
Αυτό το μήνα η αρχική σελίδα των Μουσικών Συλλογών της Europeana είναι αφιερωμένη στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη".