Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών με τίτλο Κ.Ο.Θ.@mellon.gr υποδέχεται το πιανιστικό …

ντουέτο των Καλλιόπης Εμμανουήλ και Δημήτρη Σταματελάτου, στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο πόντιουμ θα ανεβεί, σε μία νέα συνεργασία του με την Κ.Ο.Θ., ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος συναυλιών Κ.Ο.Θ.@mellon.gr εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2010, με στόχο να δώσει βήμα σε νέους βραβευμένους Έλληνες και διαμένοντες στην Ελλάδα καλλιτέχνες. Στις συναυλίες του κύκλου συμπράττουν με την Ορχήστρα αξιόλογοι νέοι σολίστες, οι οποίοι διακρίθηκαν ανάμεσα στους δεκάδες υποψηφίους που συμμετείχαν στις καλοκαιρινές ακροάσεις της Κ.Ο.Θ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Bedřich Smetana (1824 – 1884): Ο Μολδάβας, από τον κύκλο συμφωνικών ποιημάτων Η Πατρίδα μου
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα αρ. 10 σε μι ύφεση μείζονα, KV 365, Antonín Dvořák (1841 – 1904): Συμφωνία αρ. 7 σε ρε ελάσσονα, έργο 70

ΤΑ ΕΡΓΑ

Μια εκδρομή ενέπνευσε τον Bedřich Smetana να γράψει το γνωστό συμφωνικό ποίημα Ο Μολδάβας, το οποίο περιλαμβάνεται στον συμφωνικό κύκλο Η Πατρίδα μου. Μέσα από τη ρομαντική απεικόνιση του μεγαλύτερου ποταμού της Βοημίας, ο συνθέτης υμνεί το φυσικό κάλλος της Τσεχίας και τονώνει το πατριωτικό αίσθημα. Ο συμφωνικός κύκλος Η Πατρίδα μου γράφτηκε την περίοδο 1874-1879, όταν ο Smetana ήταν πια τελείως κουφός.

Πατριωτισμός διαπνέει και την Έβδομη Συμφωνία του Antonín Dvořák,  η οποία αντικατοπτρίζει τους αγώνες του τσέχικου έθνους για ανεξαρτησία. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 22 Απριλίου 1885 στο St James’ Hall, στο Λονδίνο, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.

Στο επίκεντρο της συναυλίας βρίσκονται δύο ταλαντούχοι νέοι, η Καλλιόπη Εμμανουήλ και ο Δημήτρης Σταματελάτος, οι οποίοι θα συμπράξουν με την Κ.Ο.Θ. στο γνωστό Κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα αρ. 10 σε μι ύφεση μείζονα, KV 365 που έγραψε ο Wolfgang Amadeus Mozart το 1779, λίγο πριν φύγει οριστικά από το Σάλτσμπουργκ. Πρόκειται για έναν αριστοτεχνικό διάλογο για δύο πιάνα με τη σφραγίδα του σπουδαίου Mozart.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Βασίλης Χριστόπουλος είναι από τον Σεπτέμβριο του 2005 καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, που εδρεύει στην Κωνσταντία (Konstanz). Γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών όμποε και ανώτερα θεωρητικά. Ως ομποΐστας διετέλεσε μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. από το 1993 έως το 1995. Από το 1995 έως το 2000 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην τάξη του Χέρμαν Μίχαελ στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου αποκτώντας το ανώτατο δίπλωμα (Meisterklassendiplom). Έχει επίσης μελετήσει με τους Κόλιν Ντέιβις, Ζούμπιν Μέτα και Ράινχαρντ Γκαίμπελ.

Το 1999 τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με την ετήσια διάκριση σε νέο μουσικό. Το 2000 κέρδισε τον «Διαγωνισμό Μπαντ Χόμπουργκ» στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας και το δεύτερο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Ως τακτικός προσκεκλημένος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1999 έως το 2005, ο Βασίλης Χριστόπουλος διηύθυνε τις όπερες Τόσκα, Κουρέας της Σεβίλλης, Τραβιάτα, Tο Δαχτυλίδι της Μάνας και τις πανελλήνιες πρεμιέρες του Ξέρξη του Χαίντελ και του Μαινόμενου Ορλάνδου του Βιβάλντι. Έχει επίσης διευθύνει παραγωγές όπερας στην Γερμανική Όπερα του Ρήνου στο Ντίσελντορφ (Ριγκολέττο, Μαγικός Αυλός), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Λυσιστράτη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαγικός Αυλός) και στην Κωνσταντία (Η ψευτοκηπουρός, Η έξυπνη του Καρλ Ορφ, Διδώ και Αινείας).

Στις ορχήστρες με τις οποίες έχει εμφανιστεί συγκαταλέγονται η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Ντούισμπουργκ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Αμβούργου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Τσέχικης Ραδιοφωνίας, το Ορχηστρικό Σύνολο της Καναζάβα, η Γερμανική Ορχήστρα Δωματίου του Βερολίνου και οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στην δισκογραφία του συμπεριλαμβάνεται η πρώτη ηχογράφηση κοντσέρτων του Νίκου Σκαλκώτα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης που κυκλοφόρησε από την εταιρεία BIS το 2008. Ο δίσκος του «Άριες Μότσαρτ» με την Γαλλίδα σοπράνο Ζεραλντίν Καζέ και την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας βραβεύθηκε από την διεθνή ακαδημία λυρικού δίσκου στο Παρίσι με έναν χρυσό Ορφέα ως η καλύτερη ηχογράφηση Μότσαρτ το 2009.

Η Καλλιόπη Εμμανουήλ και ο Δημήτρης Σταματελάτος σχημάτησαν piano duo το 2004 στο Royal College of Music στο Λονδίνο, όπου σπούδασαν με τους Gordon Fergus Thompson, Martino Tirimo και Yonty Solomon. Αποφοίτησαν παίρνοντας τα εξής διπλώματα: BMus, PgDip και MMus.

Ως πιάνο ντούο έχουν διακριθεί στους παρακάτω διεθνείς διαγωνισμούς:
 A\’ βραβείο στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Concorso Argento-Gioia del Colle  (Italy).
B\’ βραβείο στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Associazione Culturale Fryderyk Chopin- Rome (Italy).
 B’ βραβείο στον 17ο  Διεθνή Διαγωνισμού Ibla Grand Prize στην Σικελία τον Ιούλιο του 2008 αποσπώντας και \”Rachmaninoff Special Mention\”.
 Γ\’ βραβείο στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό International Chamber Music Competition- Hellexpo (Θεσσαλονίκη).

Ανάμεσα στα πολλά ρεσιτάλ που έχουν δώσει σε Ηνωμένο Βασίλειο (S. James Picadilly, S. Mary Abbots, Bristol Cathedral, S. Laurence Jewry, S. Sepoulcre Without Newgate), Ιταλία (Rossini Theater, Piazza Pola) και Ελλάδα (Φ. Σ. Παρνασσός, Athenaeum, Φ. Νάκας, Δημοτικό Θέατρο Πάτρας, Φιλαρμονική Εταιρία Πατρών) συγκαταλέγεται και η Άμστερνταμ και στα κοντσέρτα Musikverein της Βιέννης.

Σύντομα θα πραγματοποιήσει περιοδείες στην Ισπανία, στην Ταϊβάν, στη Σιγκαπούρη, στην Αργεντινή και στην Αυστραλία. συνεργασία τους με την Συμφονιέτα Αθηνών και την Oρχήστρα Πατρών υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Αραβίδη και Βλαδίμηρου Συμεωνίδη αντίστοιχα στο κοντσερτίνο για 2 πιάνα και έγχορδα «Τρίπτυχον» του καταξιωμένου Έλληνα πιανίστα και συνθέτη Χρίστου Παπαγεωργίου.

Το Φεβρουάριο του 2009 ηχογράφησαν σε απ’ ευθείας μετάδοση απο το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το κοντσέρτο για 2 πιάνα και ορχήστρα του W.A.Mozart KV 365 με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

Τον Ιούνιο του 2010 συνέπραξαν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Francesco La Vecchia στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.