Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Δημήτρης Ησαΐας και Τάσης Παπαϊωάννου: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Δημήτρης Ησαΐας και Τάσης Παπαϊωάννου: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς) παρουσιάζει μία έκθεση αποτελούμενη από φωτογραφίες, σκίτσα, σχέδια και προπλάσματα, ...

που «σκιαγραφούν» την πορεία των αρχιτεκτόνων, Δημήτρη Ησαΐα και Τάση Παπαϊωάννου από το “λευκό χαρτί” στον υλοποιημένο χώρο.

 

Ο Δημήτρης Ησαΐας και ο Τάσης Παπαϊωάννου συνεργάζονται από τα χρόνια των σπουδών  τους και διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο από το 1979. ‘Έχουν εκπονήσει αρχιτεκτονικές μελέτες δημόσιων και ιδιωτικών έργων και έχουν συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με προτάσεις που έχουν αποδώσει μεγάλο αριθμό βραβεύσεων.

 

Η τελευταία αυτή δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό τμήμα της δουλειάς τους αλλά και πεδίο έρευνας και προβληματισμού. Το αρχιτεκτονικό τους έργο παρουσιάζεται σε πλήθος δημοσιεύσεων στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία καθώς και σε σημαντικές αρχιτεκτονικές εκθέσεις.

 

Ο κατάλογος  των έργων τους περιλαμβάνει κτίρια όπως το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου (Α’ βραβείο πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού-1988), το κτίριο γραφείων στην Αθήνα (βραβείο ΕΙΑ – 2000), τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών (2004) και Τιράνων (2007) και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (Ειδικό βραβείο – 2008).

 

Σημαντική θέση στη διαμόρφωση των απόψεων τους έχει η διδακτική τους δραστηριότητα και η σχέση τους με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Παράλληλα δίνουν διαλέξεις και συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο που αφορά  στην αρχιτεκτονική και στην πόλη δημοσιεύοντας άρθρα και σχόλια  σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.

 

Μεταξύ άλλων έχουν συμμετάσχει από κοινού  στη συγγραφή του βιβλίου «Αρχιτεκτονική. Ιδέες που συναντιούνται- ιδέες που χάνονται»(2004), ενώ ο Τάσης Παπαϊωάννου έχει δημοσιεύσει και τα βιβλία «Αρχιτεκτονική του καθημερινού» (2005) και «Η Αρχιτεκτονική και η Πόλη» (2008). 

 


Η μεταγραφή της κεντρικής ιδέας σε κτήριο σε συνάρτηση με τη λειτουργική και κατασκευαστική δομή αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της αρχιτεκτονικής τους διαδρομής.

Σχετικές ειδήσεις
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Αστικό σήμα: τα έργα του διαγωνισμού σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
19.01.2016 11:34
Το "Αστικό Σήμα", είναι η έκθεση των συμμετοχών στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό φοιτητικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό κατασκευής από ξύλο, που εγκαινιάζει το Μουσείο Μπενάκη στις 20 Ιανουαρίου 2016.
20 χρόνια Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη
30.11.2015 17:21
Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκαν το 1995 (φέτος συμπληρώνουν 20 χρόνια λειτουργίας) από μία ομάδα αρχιτεκτόνων καθηγητών του ΕΜΠ: τη Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, το Μάνο Μπίρη, το Χαράλαμπο Μπούρα, και την αρχαιολόγο Αριστέα Παπανικολάου-Κρίστενσεν.
Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα: Έκθεση από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη
25.11.2015 12:28
Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή τους, οργανώνουν στο κτήριο της οδού Πειραιώς έκθεση με τίτλο «Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα».
SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
25.11.2015 11:56
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα παρουσιάζουν από τις 25 Νοεμβρίου 2015 την έκθεση “SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική” στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.