Στην Έκθεση CULTURE MATTERS που θα φιλοξενήσει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζονται εικόνες ενός ταξιδιού σε 18 μνημεία παγκόσμιας

πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς από 18 περιοχές διαφορετικών χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες διαμορφώνουν μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς και θεωρούνται οικουμενικής αξίας από την Παγκόσμια Επιτροπή Κληρονομιάς.

ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ: Salem Islas-Madlo

H έκθεση Culture Matters, για μένα προσωπικά, ήταν ένα εγχείρημα που σήμαινε πέρα και πάνω από όλα επικοινωνία… ένα άγγιγμα, μια ματιά, μια λέξη, ένα αίσθημα ανθρωπιάς σε ένα κόσμο που μοιάζει αποπροσανατολισμένος –ένας κόσμος που δείχνει να έχει χαθεί στη διαδικασία που όλοι γνωρίζουμε ως ζωή.

Ο πολιτισμός έχει τα σύνορα που ο άνθρωπος επιβάλει σε αυτόν. Η ταυτότητα είναι σημαντική ακριβώς επειδή μοιάζει να προσδίδει νόημα και σκοπό, αλλά αναγκάστηκα να αναρωτηθώ αν εκεί το ταξίδι σταματά, και σαν από θαύμα ανακάλυψα μέσω των ανθρώπων που συνάντησα, των τόπων που αντίκρισα, και των εμπειριών που βίωσα ότι η απάντηση είναι ΌΧΙ!

Είχα την ευλογία να έρθω σε στενή επαφή με ανθρώπους, από μία ζωντανή περιοχή, παρά το γεγονός ότι ήμουν ένας ξένος, ο οποίος στην ουσία ποτέ δεν κατέφερε να εισέλθει στην ύπαρξή τους. Μέσα από την εν λόγω επαφή συνειδητοποίησα ότι ανεξαρτήτως ποια γλώσσα μιλά κανείς, ή από ποια χώρα κατάγεται, ή ακόμη σε ποια θρησκεία πιστεύει, ή τέλος ποιου πολιτισμού της κληρονομιάς είναι κοινωνός, όλοι μοιραζόμαστε συναισθήματα ανθρώπινα είτε σε επίπεδο τραγωδίας, είτε κωμωδίας.

Αν έπρεπε, συμπερασματικά, να ολοκληρώσω με μόνο μία φράση, αυτή θα ήταν… η Ανθρωπότητα έχει Σημασία, γιατί παρά το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, χωρίς τη συνύπαρξη του άλλου δεν είμαστε τίποτε.

Το Τρίο Tritonous ιδρύθηκε το 2005 από τρεις ενεργούς μουσικούς τόσο σολιστικά όσο και στο χώρο της Μουσικής Δωματίου και οι οποίοι συναντήθηκαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz της Αυστρίας.

Τα δύο επόμενα χρόνια που ακολούθησαν παρακολουθήσανε κοντά στον καθηγητή Chia Chou τον μεταπτυχιακό κύκλο της Μουσικής Δωματίου τον οποίο και ολοκληρώσανε με Άριστα παμψηφεί. Περαιτέρω καλλιτεχνικά ερεθίσματα και ώθηση στην μουσική τους ολοκλήρωση πήρανε από τον Χρήστο και την Κατερίνα Πολυζωίδου, Rudolf Leopold, Stefan Görner, Martin Hornstein, Dimitrius Polisoidis, Régis Bringolf και Florian Berner (Hugo Wolf Quartett).

Ήδη από την ίδρυσή τους το Τρίο Tritonous υποστηρίχθηκε από την φιλανθρωπική οργάνωση Yehudi Menuhin Stiftung “Live Music Now”. Επιπρόσθετα το Τρίο Tritonous προωθήθηκε μέσα από την ιστοσελίδα για νέα ταλέντα από το ραδιόφωνο της Αυστρίας Ö1.

Συναυλίες έχουν πραγματοποιήσει στην Αυστρία (μεταξύ άλλων στο Πολιτιστικό κέντρο Minoriten – Graz, Remise Bludenz Festival, “Alte Schmiede”, Leopold Museum – Wien, “Ton Art – Best of” der Kunstuni Graz – ORF) και επίσης Γερμανία,Ουγγαρία, Ελλάδα (Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικές Μέρες Λουτρακίου κ.α.). Το Τρίο Tritonous έχει βραβευτεί με το 2. Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στην Θεσσαλονίκη.

Σημαντική θέση κατέχει η σύγχρονη μουσική και έχουν ερμηνεύσει έργα που έχουν γραφτεί για το Τρίο Tritonous, σε πρώτη εκτέλεση.

H έκθεση CULTURE MATTERS είναι μια πρωτοβουλία της Αυστριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) επιχειρεί να ενθαρρύνει την προστασία και διατήρηση της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς, παγκοσμίως, κληρονομιά που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την ανθρωπότητα. Τα μνημεία πολιτισμική κληρονομιάς που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση ανήκουν στους λαούς της περιοχής, της Ευρώπης, του κόσμου, ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης επικράτειας στην οποία και βρίσκονται.

Στοιχεία έκθεσης

Culture Matters: Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς
της UNESCO σε περιοχές της Βαλκανικής Χερσονήσου
CULTURE MATTERS:
UNESCO World Heritage Sites in the South East of Εurope»

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρέσβης της Αυστρίας Dr Μichael Linhart

Εκ μέρους της UNESCO μήνυμα θα απευθύνει η κ. Καίτη Τζιτζικώστα Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO,

Θα ακολουθήσει  συναυλία με το Trio Tritonous
Kathrin Lenzenweger – Βιολί, Μαρία Μυλαράκη – Πιάνο, Philipp Comploi – Τσέλλο
σε έργα των: Θ. Φοινίδη, Γ. Μαλλούχου, Th. Amann, P. Jakober, Μ. Ανδρουλιδάκη