Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Μαρίκα Κλαμπατσέα - Τα Τραίνα Live στη Knot Gallery

Μαρίκα Κλαμπατσέα - Τα Τραίνα Live στη Knot Gallery
H Knot Gallery παρουσιάζει τη Μαρίκα Κλαμπατσέα, πιανίστρια-σοπράνο και συνθέτη, γνωστή για τις μουσικές της  παρεμβάσεις στη 

κλασσική φόρμα αλλά και για τους ελεύθερους φωνητικούς της αυτοσχεδιασμούς - \"νότες Μαρία Κ\'αλλας αλλά και Janis Joplin..\"(Herald Tribune) κάνοντας μια μεγάλη μουσική διαδρομή στη περίοδο του Μεσοπολέμου και της μεγάλης καταστροφής που ακολούθησε, ερμηνεύει δικές της συνθέσεις, έργα του Kurt Weill, Gustav Mahler, Henryk Gorecki καθώς επίσης και έργα Πολωνών, Τσιγγάνων και Εβραίων συνθετών.

Μια συλλογή απο τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα ghetto και όχι μόνο. Θα ακουστεί επίσης σε πρώτη εκτέλεση το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.1 του Νίκου Χαριζάνου.


Η σοπράνο και συνθέτης Μαρικα Κλαμπατσεα, με αφορμή το πέρασμά της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dachau, που αποτελεί και την σφραγίδα αυτής της μεγάλης μουσικής της διαδρομής στην περίοδο του Μεσοπολέμου και της καταστροφής που ακολούθησε, κάνει ένα σπαραχτικό μουσικό ταξίδι που διατρέχει τις πιό τραγικές μνήμες της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας ως «μεταφορικό μέσο» το τραίνο για την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Σ’ αυτό το ταξίδι διασταυρώνει τις μουσικές των Mahler, Kurt Weill, Henryk Gorecki και τα spiritual, τα Yiddish και και τα Πολωνικά, τα έργα του Πολωνού συνθέτη και τραγουδιστή Aleksander Kulisiewicz που επέζησε μετά από 7 χρόνια  στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Sachsenhausen.

 

Τραγούδια που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στα γκέττο αλλά και με τις δικές της συνθέσεις η μουσικός τα  ενώνει σε  μια κοινή μουσική κατακραυγή απέναντι στην ανθρώπινη καταπίεση, ρατσισμό, και βασανισμό την περίοδο του β Παγκοσμίου πολέμου αλλά και μετέπειτα, σ\' αυτή που εξακολουθεί έως σήμερα.

 

Την έμπνευση και τη σφραγίδα αυτής της μουσικής διαδρομής, αποτελεί το έργο του γνωστού συνθέτη Steve Reich, Different Trains, του οποίου αποσπάσματα  θα ακούγονται σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

 

Βιολί Gennadiv  Bikov  
Βιολί Μάριος Δαπεργολας 
Βιολοντσέλο Μάριος Μπενσης  
Βιόλα  Matarasu Lavrentiou

Σχετικές ειδήσεις
08.11.2016 10:59
Η Μαρίκα Κλαμπατσέα θα κάνει μια σειρά εμφανίσεων για το αγαπημένο της κοινό, με αφετηρία το art bar Ρότα στις 11 Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει την performance «Smile».
Επετειακή Συναυλία του Εθνικού Ωδείου για τα 90 Χρόνια λειτουργίας του στο Μουσείο Μπενάκη
04.11.2016 13:18
To Εθνικό Ωδείο γιορτάζει τα 90 Χρόνια προσφοράς του στη μουσική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας. Ιδρύθηκε το 1926 από τον μεγάλο μας εθνικό συνθέτη και μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη με όραμα την παροχή ολοκληρωμένης μουσικής παιδείας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και την ενθάρρυνση - προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.
Ένα ταξίδι στη μουσική: Η Ζάκυνθος καλωσορίζει τον Ηλία Ανδριόπουλο
29.07.2016 11:40
Η λέσχη «ΓΕΡΑΝΟΣ» διοργανώνει ένα μουσικό αφιέρωμα στο σπουδαίο συνθέτη ΗΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟ την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου.
Petros Klampanis Group live στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
22.04.2016 15:12
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού...ο Έλληνας κορυφαίος μουσικός και - σύμφωνα με το περιοδικό JazzTimes - έξοχος μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης - εμφανίζεται για πρώτη φορά μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Ο Μίκης των παιδιών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
09.12.2015 10:11
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεχίζει τις Εκδηλώσεις που τιμούν τα 90 χρόνια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, και παρουσιάζει το έργο του συνθέτη «40 Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά», το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.