Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», παρουσιάζει στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης το έργο του Στάθη

Μαυρόπουλου «Σε μια κόλλα χαρτί». Πρόκειται για ένα «θεατρικό ντοκυμαντέρ», με θέμα δύο υποθέσεις καταδίκης αθώων, που συγκλόνισαν τη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη: του Γρηγόρη Στακτόπουλου (υπόθεση Πολκ, 1948) και του Αριστείδη Παγκρατίδη (ο «δράκος του Σέιχ Σου», 1963). Δύο πολύκροτες υποθέσεις, όπου, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, κατασκευάστηκαν εν ψυχρώ ένοχοι, τυλίχτηκαν  «σε μια κόλλα χαρτί» δύο, κατά γενική σήμερα πεποίθηση, αθώοι. Ο πρώτος έζησε έναν καφκικό εφιάλτη και πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή. Ο δεύτερος εκτελέστηκε.

Το έργο βασίζεται στη σύνθεση σπαραγμάτων από επίσημα ντοκουμέντα, προσωπικές μαρτυρίες, δημοσιεύματα εφημερίδων. Στόχος δεν είναι ωστόσο  η συγκέντρωση ιστορικών πληροφοριών ούτε η εξιχνίαση σκοτεινών μέχρι σήμερα εγκλημάτων.

Αντικείμενο της παράστασης είναι οι ανθρώπινες περιπτώσεις, η διαδικασία κατασκευής ενόχων, ο εφιάλτης των αθώων που εμπλέκονται στα γρανάζια ενός απάνθρωπου μηχανισμού. Αυτό το στοιχείο άλλωστε έρχεται να συνδέσει τον Στακτόπουλο με τον Παγκρατίδη, δύο πρόσωπα απολύτως διαφορετικά μεταξύ τους ως προς την κοινωνική θέση, το μορφωτικό επίπεδο, την ιδεολογία.

Και αυτό εξηγεί γιατί αυτές οι δύο αυτοτελείς ιστορίες ενώθηκαν σε μια ενιαία παράσταση, της οποίας το πρώτο μέρος έχει τον τίτλο «Γρηγόρης» και το δεύτερο «Αριστείδης».

Η σκηνοθεσία είναι του Στάθη Μαυρόπουλου (υπόθεση Πολκ) και της Ελένης Δημοπούλου (υπόθεση Παγκρατίδη). Τα σκηνικά-κοστούμια και φωτισμοί του Ρίτσαρντ Άντονυ, η μουσική του Κώστα Βόμβολου και της Μαρίτας Τσαλκιτζόγλου, βοηθός σκηνοθέτη η Ιωάννα Τζίκα.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Σταύρος Ευκολίδης, Μένη Κυριάκογλου, Στάθης Μαυρόπουλος, Μάριος Μεβουλιώτης, Δημήτρης Ναζίρης, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου. Στην παράσταση ακούγονται επίσης οι φωνές των Κώστα Βόμβολου, Νίκου Κουμαριά, Νανάς Παπαγαβριήλ και Έφης Σταμούλη.

Το έργο θα παίζεται Παρασκευή και Σάββατο, ενώ κάθε  Κυριακή συνεχίζονται κανονικά: στις 11.30 το πρωί ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Σαιντ-Εξυπερύ και στις 7 το απόγευμα το έργο του Φρανκ Μαγκίνες «Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας», του οποίου οι παραστάσεις παρατείνονται λόγω επιτυχίας. Εκκρεμεί ακόμη μία παραγωγή, το «Κρυφό δωμάτιο» της Καρόλ Φρεσέτ (πρεμιέρα 4 Φεβρουαρίου), που θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.