Ο χώρος τέχνης ΤAF (The Art Foundation) στο Μοναστηράκι σε συνεργασία με το LIGHTROOM Projects παρουσιάζει την έκθεση …

INK – The Tattoo Project του φωτογράφου Παντελή Ζερβού και του Ηλία Αναστασιάδη από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου 2011.

Ο Τζακ Λόντον έλεγε, πριν από έναν αιώνα και βάλε, «δείξε μου έναν άντρα με τατού και θα σου δείξω έναν άντρα με ενδιαφέρον παρελθόν». Αν το πνεύμα του Τζακ περνούσε από το TAF για κάνα δυο μπέρμπον στις 20 Γενάρη, θα έβλεπε περίπου 200 φωτογραφημένους τέτοιους άντρες και γυναίκες.

Ένα ανέκφραστο πορτρέτο – ποιός δεν θα πόζαρε στο Ζερβό για ένα πορτρέτο; – και μια εικόνα με ένα (από τα) tattoo του. Την έκφρασή που λείπει απ’ το ποτρέτο. Το χρώμα και το σχέδιο που διάλεξε καθένας τους να κουβαλάει πάνω στο δέρμα του. Ανεξίτηλα. Για πάντα. Το «κομμάτι» του.

Τα sessions των φωτογραφίσεων για το project κράτησαν 12 μήνες. Από το στούντιο του φωτογράφου πέρασαν 200 και «χτυπημένα» άτομα, 400 και μοναδικά τατουάζ, 1000 και ιστορίες πίσω απ’ αυτά.

Το ξέρεις σχεδόν πάντα ότι αυτός που ποτίζεται με μελάνη, αυτός που έχει «νιώσει τη βελόνα μέσα του» -όπως θα έλεγαν μερικοί tattoo artists που ξέρω- θέλει, με το «κομμάτι» του, να πει κάτι χωρίς να χρειαστεί ν’ ανοίξει το στόμα του. Και θέλει να το λέει συνέχεια. Από πάρα πολύ παλιά. Με λίγο επισταμένο google search, μαθαίνεις ότι ο άνθρωπος κουβαλούσε tattoo ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Κι αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 10.000 χρόνια.

Θα’ ταν 5-6 παιδιά που συμμετέχουν στο ΙΝΚ που μας είπαν ότι τα tattoos τους δεν σημαίνουν κάτι συγκεκριμένο γι’ αυτούς. Ότι τους άρεσε το σχέδιο που βλέπεις και ότι δεν συμβολίζουν κάτι που δεν βλέπεις. Ένας, μάλιστα, είχε αριθμήσει με tattoo τα δάχτυλα των ποδιών του. Από τα αριστερά στα δεξιά. Από το 1 μέχρι το 10.

Όντως, δεν θα μπορούσε να κρύβεται τίποτα πίσω από αυτό το σχέδιο. Εκτός από ένα κομμάτι το εαυτού του. Αυτό και δεκάδες άλλα «κομμάτια» στήνονται στους τοίχους του TAF στις 20 Ιανουαρίου και σε περιμένουν να τα καταλάβεις. Αν μπορείς. Αλλιώς, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Δεν είναι «χτυπημένα» πάνω σου.

Ηλίας Αναστασιάδης
Δεκέμβριος 2010

Ο Παντελής Ζερβός δεν ήταν πάντα φωτογράφος. Υπήρξε μουσικός και ηχολήπτης.
Εργάστηκε για 15 χρόνια στο account managent πολύ γνωστών διαφημιστικών εταιριών για λογαριασμό μερικών από τα πιο σηματικά ελληνικά και διεθνή brands.

Το 2005 και στα 38 του αποφάσισε να ασχοληθει επαγγελματικά με τη φωτογραφία και συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους ελληνικούς και ξένους τίτλους στην ελλάδα.
Δεν έχει τατουάζ.

Ηλίας Αναστασιάδης, γραφιάς, 27 ετών. Μεγάλωσε στα Εξάρχεια.

Τελεί χρέη αρχισυντάκτη (με το καμουφλάζ του επιμελητή ύλης) στο περιοδικό ΜΑΧ.
Έχει υπάρξει resident dj (Last Page) σε πολλά alternative bars. Διατηρεί εβδομαδιαία μουσική εκπομπή στον ιντερνετικό σταθμό Indiegroundradio.com. Δεν γράφει με ψευδώνυμο. Δεν έχει (ακόμα) κανένα τατουάζ.