Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Το CultureNow πήγε Maria João

Το CultureNow πήγε Maria João

Την είδα πρώτη φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου όπου εμφανίστηκε με τον επί χρόνια συνεργάτη της Mário Laginha, το σχήμα που δημιούργησαν, τους ...

Chocolate Quintet και την Cristina Branco με την οποία μοιράστηκαν τη συναυλιακή βραδιά.

 

 Όταν η Cristina Branco ολοκλήρωσε την εμφάνισή της, στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου εμφανίστηκε η Maria João! Με φανταχτερά ρούχα και αυθεντική έθνικ παρουσία, έδωσε ένα πραγματικό ρεσιτάλ , χωρίς ηχοχρωματικά όρια...

 

Αυτή η εμπειρία ήταν που με κέντρισε τόσο ώστε να μη θέλω με τίποτα να χάσω τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στο Half Note Jazz Club.

 

Μπορεί να απουσίαζε ο σπουδαίος Πορτογάλος πιανίστας και συνθέτης Mário Laginha και το Chocolate Quintet, μπορεί το σχήμα να μην περιελάμβανε αυτή τη φορά σαξόφωνο και κοντραμπάσο αλλά να περιοριζόταν μουσικά σε πιάνο , πλήκτρα, ντραμς και electronic/computer αλλά τα μουσικά όργανα έμοιαζαν όλα να αντηχούν μέσα από τη φωνή της Maria João, που από μόνη της αποτελεί ένα καλοκουρδισμένο μουσικό όργανο υψηλών αποδόσεων και σπάνιων ηχητικών ικανοτήτων.

 

Η Maria João απέδειξε και από τη σκηνή του Half Note, πως δεν θεωρείται τυχαία μία από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης world – jazz σκηνής! Σχεδόν δυόμιση ώρες επί τω έργω, ερμήνευσε μερικά από τα σημαντικότερα και χαρακτηριστικότερα τραγούδια της δισκογραφίας της που κλείνει αισίως τα 28 χρόνια! Από τις πιο αισθαντικές στιγμές της βραδιάς, η ερμηνεία του “Beatriz”, από το άλμπουμ Lobos, Raposas E Coiotes που κυκλοφόρησε το 1999 με τον Mário Laginha.

 

Η βραδιά ήταν πραγματικά γεμάτη• γεμάτη από τους εκπληκτικούς φωνητικούς jazz αυτοσχεδιασμούς της, που ακόμα και στην ύψιστη δυσκολία τους, μοιάζουν στα χέρια της, παιχνίδι... Πραγματικό μάθημα φωνητικής και συναισθήματος μαζί, με μια καλή δόση τρέλας, τόσο εποικοδομητικής και πλούσιας σε ταλέντο, που δεν μπορεί κανείς, παρά να τη θαυμάζει! Η Maria João πείθει το κοινό που παρακολουθεί, αμήχανο κάποιες στιγμές είναι η αλήθεια, για τη μεγάλη, χωρίς υπερβολές, καλλιτεχνική της προσωπικότητα η οποία δεν παραλείπει να σχολιάσει και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των δύο χωρών, Ελλάδας και Πορτογαλίας και να αναρωτηθεί, πώς αλήθεια, φτάσαμε ως εδώ...

 

Η Maria João, είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα απίστευτο μουσικό ταλέντο, μια φωνή με επιρροές από την Αφρικανική και Πορτογαλική καταγωγή της, που μοιάζει να μην έχει σύνορα: τοπικά, μουσικά, εκφραστικά, κινησιολογικά... ένα ταλέντο που συνεχώς δουλεύει και καλλιεργείται και το αποτέλεσμα της συνεχούς εξέλιξης, φυσικά... φαίνεται και καταχειροκροτείται!

 


Όσο για το φινάλε της τόσο ιδιαίτερης αυτής βραδιάς; Δεν θα μπορούσε να μην είναι επίσης ιδιαίτερο... ή μάλλον η πιο ιδιαίτερη, ίσως, ερμηνεία του “Summertime” που έχετε ακούσει...
 

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση: Ο Μίλτος Πασχαλίδης με τους μουσικούς του στο Σταυρό του Νότου
16.11.2016 11:18
Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι εμφανίσεις του Μίλτου Πασχαλίδη κάθε Σάββατο βράδυ στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου! Ο Βαγγέλης Γκρέκο ήταν εκεί και μεταδίδει το κλίμα και τα highlights της βραδιάς!
Ανταπόκριση: Πέννυ Μπαλτατζή με τους “Σταρς του Παναμά” στο Faust
03.11.2016 17:44
Ο Βαγγέλης Γκρέκο βρέθηκε στο Faust, παρακολούθησε την τελευταία εμφάνιση της Πέννυς Μπαλτατζή με τους “Σταρς του Παναμά” και μας μεταφέρει εντυπώσεις!
Ανταπόκριση: Παυλίνα Βουλγαράκη και Μιρέλα Πάχου στο Σταυρό του Νότου Club
01.11.2016 15:27
Με ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι που δεν ήθελες να τελειώσει, βλέποντας γύρω σου τα χαρούμενα πρόσωπα που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο, ολοκληρώθηκαν οι κοινές εμφανίσεις της Παυλίνας Βουλγαράκη με τη Μιρέλα Πάχου στο Σταυρό του Νότου Club! Γράφει ο Βαγγέλης Γκρέκο.
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 3)
30.09.2016 14:34
Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου στην Τεχνόπολη μας πλημμύρισε συναισθήματα και μας ταξίδεψε νοερά μιας και είχε έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις μουσικές που ακούσαμε!
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 1)
28.09.2016 17:11
Το τριήμερο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου έφτασε! Και αν ακολουθήσουμε την λαϊκή ρήση "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" τότε όλοι θα φύγουμε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι, τουλάχιστον με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας.