Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Don Giovanni του Λορέντζο Ντα Πόντε στο Θέατρο Άσκηση

Don Giovanni του Λορέντζο Ντα Πόντε στο Θέατρο Άσκηση
Το Θέατρο του Μαρτίου και ο Θεόδωρος Εσπίριτου παρουσιάζουν για δύο περίπου μήνες το κείμενο του Λορέντζο Ντα Πόντε

(Lorenzo Da Ponte) «Don Giovanni», στο Θέατρο Άσκηση από την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

 

Το έργο παρουσιάζεται με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

To κείμενο, γνωστό από την όπερα του Μότσαρτ , αποτελεί ένα διαρκές παιχνίδι παραπλάνησης και εξαπάτησης όπου η μεταμφίεση και η ανταλλαγή ταυτοτήτων παίζουν τον κύριο ρόλο.

 

Ο Ντον Τζιοβάννι, αριστοκράτης ή «διεφθαρμένος υλιστής», ταράζει με τις ερωτικές του περιπέτειες τη συντηρητική κοινωνία της εποχής.  Αεικίνητος, με ακόρεστη πείνα, διατρέχει την Ευρώπη για νέα σάρκα, παγιδεύει το θύμα του με υποσχέσεις και προσφέρει εκείνο για το οποίο το θύμα του πάσχει από ανεξέλεγκτη δίψα.

 

Τα θύματά του δεν έχουν συγκεκριμένη ταξική προέλευση, εθνικότητα, ηλικία ή σωματικό τύπο.  Οποιοδήποτε θηλυκό τού κάνει.  Ωστόσο φαίνεται πως ο βαθμός δυσκολίας για την κατάκτηση του θύματος κάνει το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον και ο Ντον Τζιοβάννι καταφεύγει σε οποιοδήποτε μέσον προκειμένου να πετύχει το σκοπό του. 

 


Δεν διστάζει να εισβάλλει κρυφά σε γυναικείους κοιτώνες, να τάξει γάμο, να χωρίσει ζευγάρια.  Κάθε τι είναι μέσον για την επίτευξη των στόχων του.  Είναι ελευθεριάζων, υβριστής, είρων, κυνικός, ακόλαστος, βέβηλος, άθεος.  Είναι η πέτρα του σκανδάλου σε μία κοινωνία αρχών, όπου η υποκρισία έχει άτυπα αναγορευτεί σε υπέρτατη αρχή.

 

Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Θεόδωρος Εσπίριτου ενώ τη μουσική έχει γράψει ο Χρίστος Θεοδώρου.

 


Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Προμηθέας Nerattini-Δοκιμάκης, Ράνια Φουρλάνου, Κωνσταντίνος Καφετζής, Κατερίνα Μπαλαμώτη, Δάφνη Καφετζή, Γιώργος Κωτσάκος.


Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Σχετικές ειδήσεις
Η Διαθήκη του Σαίξπηρ (Άσκηση Α’) στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
06.12.2016 11:34
Ο Θοδωρής Γκόνης παρουσιάζει στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου της Καβάλας το έργο «Η Διαθήκη του Σαίξπηρ» σε δραματουργική επεξεργασία και σύνθεση κειμένων του Διονύση Καψάλη και του ίδιου, από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 και μόνο για 5 παραστάσεις.
Λυσιστράτη: Διαβάστε ελεύθερα το κείμενο την ώρα της παράστασης!
04.08.2016 17:13
Ο Δημήτρης Δημητριάδης και οι Εκδόσεις Νεφέλη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016, προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση στο μεταφρασμένο κείμενο της Λυσιστράτης, για ανάγνωση σε κινητά, tablet ή υπολογιστές μέσω του βιβλιομάτ, κατά τη διάρκεια της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Παρασκευή και Σάββατο, από τις 19:00 μέχρι τις 24:00).
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος με τον «Αγαμέμνονα» στο Πεκίνο!
23.05.2016 15:29
Την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της παράστασης «Αγαμέμνονας» που σκηνοθετεί ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στο Πεκίνο.
Πλούτος του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Κιμούλη σε περιοδεία
12.05.2016 15:27
Την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και κατόπιν σε περιοδεία σε όλη τη χώρα, οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης. Παίζουν επίσης ο Τάσος Γιαννόπουλος και ο Αλμπέρτο Φάϊς, με 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών, παρουσιάζουν ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη «Πλούτος». Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Γιώργου Κιμούλη.
Άσκηση για ένα Ατλαζένιο Γοβάκι από το studio του Θεάτρου Εταιρότητα στο Black Box
09.05.2016 14:46
Το STUDIO του Θεάτρου Εταιρότητα παρουσιάζει μια… «Άσκηση για ένα Ατλαζένιο Γοβάκι»! Μια προσπάθεια βασισμένη σε αποσπάσματα από το έργο του Πωλ Κλωντέλ «Το Ατλαζένιο Γοβάκι» ή «Το χειρότερο δεν είναι πάντα σίγουρο», με σαφείς επιρροές από τις φιγούρες των ηρώων του ιστορικού κόμικ «Κόρτο Μαλτέζε» του Ούγκο Πράτ και από την κινηματογραφική ταινία «Κάρμεν» του Κάρλος Σάουρα.