Στο θέατρο ELIART, ο Δημήτρης Πιατάς σε ρόλο Εισηγητή, θα παρουσιάσει για δύο μόνο παραστάσεις, στις

2 και 3 Ιανουαρίου 2011, τον θεατρικό μονόλογο του Σάκη Σερέφα «Σεμινάριο Βλακείας».

Το «Σεμινάριο Βλακείας» είναι ένα κωμικοτραγικός μονόλογος –  η τελευταία διάλεξη ενός καθηγητή, του Εισηγητή, στους τελειόφοιτους ενός σύγχρονου τεχνοκρατικού κολεγίου.

Το «μάθημα ζωής» του Εισηγητή είναι ένα στοχαστικό παραλήρημα πάνω στη διαχρονική αξία της βλακείας ως αντίδοτο στην τετράγωνη και συχνά ανελέητη λογική της εποχής μας. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος: «Η βλακεία είναι θείο χάρισμα. Όμως δεν πρέπει να της γίνεται κατάχρηση».

Παλιά αραβική παροιμία είναι αυτή. Νομίζετε πως ένας πολιτισμός που επινόησε την Άλγεβρα, τον αστρολάβο, το εκκρεμές και τους ρεβιθοκεφτέδες μπορεί να πέφτει έξω στους υπολογισμούς του για το θέμα της βλακείας;

Η υπεράσπιση της βλακείας καταλήγει σε μια καυστική κριτική του σημερινού πολιτισμού, η οποία ξεδιπλώνεται όχι μόνο μέσα από τον προσωπικό λόγο του Εισηγητή αλλά μέσα από την παράλληλη ψηφιακή εγκατάσταση που προβάλλει χαρακτηριστικά στιγμιότυπα και μορφές με θέμα τη βλακεία –από τον Σαρλώ στον Mr Bean και από τον Έρασμο στον Μέγα Ναπολέοντα.

Στο τέλος, όμως, το «μάθημα ζωής» του Εισηγητή αποκτά και έναν σπαρακτικό, εξομολογητικό τόνο: μήπως τελικά η βλακεία είναι το μοναδικό όπλο επιβίωσης και το τελευταίο αποκούμπι ανθρωπιάς στον αμείλικτο κόσμο όπου ζούμε;

Το «Σεμινάριο Βλακείας» γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας της εταιρίας θεάτρου COMMEDIA στον συγγραφέα Σάκη Σερέφα και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών 2009 (Σχολείον, 9-10 Ιουνίου), καθώς και σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας (Λάρισα, Βόλος, Σέρρες, Κοζάνη, Χανιά, Λευκάδα κτλ.), προσελκύοντας πλήθος κόσμου και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Ο Σάκης Σερέφας, δόκιμος ποιητής και πεζογράφος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια δοκίμασε τις δυνάμεις του και στη θεατρική γραφή με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία.

Το υποδόριο χιούμορ και η σουρεαλιστική γραφή του, βρίσκουν έναν ιδανικό ερμηνευτή στο πρόσωπο του Δημήτρη Πιατά, που με ακροβατική δεξιοτεχνία ισορροπεί ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη
Μουσική: Κίμων Χυτήρης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Δημιουργία video – ψηφιακής εγκατάστασης: Μάνος Αρβανιτάκης