Ο Ρομπ Λέτερμαν (\”Monsters vs Aliens\”) σκηνοθετεί μια πρωτότυπη και διασκεδαστική διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του

Τζόναθαν Σουίφτ, στην οποία τα \”Ταξίδια του Γκιούλιβερ\” μεταφέρονται στη σημερινή εποχή.

Ο Γκιούλιβερ, ένας εκκολαπτόμενος συγγραφέας, δουλεύει στο ταχυδρομείο για να βγάζει τα προς το ζην. Μια μέρα θα του ανατεθεί κατά λάθος να γράψει ένα ταξιδιωτικό άρθρο για το Τρίγωνο των Βερμούδων.

Το ταξίδι που κάνει παίρνει μια απροσδόκητη τροπή κι έτσι ο Γκιούλιβερ ανακαλύπτει ένα νησί όπου κατοικούν μικροσκοπικά πλασματάκια, οι Λιλιπούτειοι. Ενώ στην αρχή πιάνεται αιχμάλωτος από τα μικρά εργατικά ανθρωπάκια, τελικά αναγνωρίζεται ως ήρωάς τους.

Ο Σκηνοθέτης


Ο Ρομπ Λέτερμαν έκανε το ντεμπούτο του σκηνοθετώντας το υποψήφιο για Όσκαρ κινουμένων σχεδίων \”Shark Tale\” το 2004, του οποίου είχε γράψει και το σενάριο. Το 2009 σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο (μαζί με άλλους 4 σεναριογράφους) του επιτυχημένου φιλμ κινουμένων σχεδίων \”Monsters vs Aliens\”, της πρώτης 3D ταινίας της DreamWorks Animation.

Οι Ηθοποιοί
 

Ο Τζακ Μπλακ γεννήθηκε το 1969 στην Καλιφόρνια και φοίτησε στο UCLA. Τον καιρό που φοιτούσε στο UCLA ήταν μέλος στην ομάδα υποκριτικής του Τιμ Ρόμπινς. Η συνεργασία του με τον Ρόμπινς οδήγησε στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία \”Μπομπ Ρόμπερτς\”. Στην πορεία συμμετείχε με μικρούς ρόλους σε ταινίες όπως \”Demolition Man\”, \”Ατέλειωτη Ιστορία 3\”, \”Υδάτινος Κόσμος\”, \”Θα Ζήσω\”, \”Ο Κολλιτσίδας\”, \”Φανατικός\”, \”Οι Αρειανοί Επιτίθενται!\”, \”Το Τσακάλι\”, \”Δημόσιος Κίνδυνος\” και \”Οι Αντάρτες του Μπροντγουέι\”.

Ο Μπλακ κέρδισε την προσοχή του κοινού, αλλά και του Χόλιγουντ, με την συμμετοχή του στην ταινία \”High Fidelity\” του Στίβεν Φρίαρς ενώ το 2003 προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα Α\’ Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για την ερμηνεία του στην ταινία \”Ένα Σχολείο Πολύ Ροκ\”. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης τις ταινίες \”Βαριά Ερωτευμένος\”, \”Orange County\”, \”Envy\”, \”King Kong\” του Πίτερ Τζάκσον, \”Nacho Libre\”, \”The Holiday\”, \”Γύρνα το Μόνος Σου\”, \”Margot at the Wedding\”, \”Tropic Thunder\”, \”Year One\”.

Πέρα από ηθοποιός, ο Μπλακ είναι επίσης τραγουδιστής στο κωμικό ροκ συγκρότημα Tenacious D, το οποίο δημιούργησε με ένα φίλο του, τον Κάιλ Γκας. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 2001 και έγινε αμέσως χρυσός. Το ροκ δίδυμο πρωταγωνίστησε το 2006 στη δική του κινηματογραφική ταινία, με τίτλο \”Η Πένα του Πεπρωμένου\”.

Προσεχώς θα δούμε τον Μπλακ στις ταινίες \”The Big Year\” με τον Όουεν Ουίλσον και \”Bernie\” με τον Μάθιου ΜακΚόναχι.

Ο Τζέισον Σίγκελ γεννήθηκε το 1980 στο Λος Άντζελες. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν στην κωμωδία \”Forgetting Sarah Marshall\”, της οποίας έγραψε και το σενάριο.

Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε τον Σίγκελ στο να γράψει, μαζί με τον Νίκολας Στόλερ, το σενάριο της κωμωδίας \”Σηκωτός για τη Συναυλία\” με τους Τζόνα Χιλ και Ράσελ Μπραντ. Επίσης, πρόσφατα δάνεισε τη φωνή του στην ταινία κινουμένων σχεδίων \”Εγώ, ο Απαισιότατος\”. Ο Σίγκελ έχει εμφανιστεί και στις ταινίες \”I Love You, Man\”, \”Knocked Up\”, \”Slackers\”, \”Can\’t Hardly Wait\”, \”Dead Man on Campus\”.

Περισσότερο γνωστός είναι από τον τηλεοπτικό ρόλο του ως Μάρσαλ στην επιτυχημένη κωμική σειρά \”How I Met Your Mother\”. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στα γυρίσματα της ταινίας \”The Muppets\”, στην οποία πρωταγωνιστεί, αλλά και έχει αναλάβει την παραγωγή και το σενάριο. Επίσης θα τον δούμε στη νέα ταινία των αδερφών Ντιπλάς \”Jeff Who Lives at Home\” και στην κωμωδία \”Bad Teacher\” πλάι στους Τζάστιν Τιμπερλέικ και Κάμερον Ντίαζ.

Η Έμιλι Μπλαντ γεννήθηκε το 1983 στο Λονδίνο. Με το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 2003 στην ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι, \”My Summer of Love\”, απέσπασε βραβείο ερμηνείας Evening Standard British Film Award και εξαιρετικές κριτικές. Η καριέρα της άρχισε στο θέατρο με το \”The Royal Family\” του Σερ Πίτερ Χολ, στο πλευρό της Τζούντι Ντεντς, για το οποίο βραβεύθηκε με βραβείο Ερμηνείας Evening Standard ως καλύτερη newcomer.

Ο ρόλος της στην κωμωδία \”The Devil Wears Prada\”, δίπλα στην Μέριλ Στριπ, της προσέφερε αναγνωρισιμότητα και την μετέτρεψε σε μία από τις πιο περιζήτητες νέες ηθοποιούς. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει επίσης τις ταινίες \”Wind Chill\”, \”The Jane Austen Book Club\”, \”Dan in Real Life\”, \”Charlie Wilson’s War\”, \”The Great Buck Howard\”, \”The Wolf Man\”, \”Sunshine Cleaning\”, \”The Young Victoria\”. Προσεχώς θα τη δούμε στις ταινίες \”The Adjustment Bureau\” με τον Ματ Ντέιμον και \”The Muppets\”.

Η Αμάντα Πιτ γεννήθηκε το 1972 στην Νέα Υόρκη και έκανε ένα πρωτότυπο ντεμπούτο στην υποκριτική όταν, σε ηλικία τριών ετών, πήδηξε πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης.

Η Πιτ σπούδασε ιστορία στο Columbia University και ασχολήθηκε με την υποκριτική ύστερα από προτροπή καθηγητή της. Κατέληξε να σπουδάζει υποκριτική για μια περίοδο τεσσάρων ετών, με καθηγήτρια την Ούτα Χάγκεν. Πριν γίνει γνωστή, όταν δοκιμαζόταν σε ατελείωτες ακροάσεις, εργαζόταν ως σερβιτόρα για να βγάλει τα προς το ζην.

Η Πιτ έχει υποδυθεί μέχρι σήμερα πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους χαρακτήρες, σε ταινίες όπως \”Δυο Αδέλφια, οι Γυναίκες τους και μια Ερωμένη\”, \”Μια Θαυμάσια Μέρα\”, \”Grind\”, \”Ο Μαφιόζος της Διπλανής Πόρτας\”, \”Υψηλά Εγκλήματα\”, \”Σε Αντίθετο Ρεύμα\”, \”Ο Κατήφορος του Ίγκμπυ\”, \”Ταυτότητα\”, \”Κάλλιο Αργά Παρά Αργότερα\”, \”Ο Μαφιόζος της Διπλανής Πόρτας Ξαναχτυπά\”, \”Μελίντα & Μελίντα\”, \”Σχεδόν Έρωτας\”, \”Syriana\”, \”Fast Track\”, \”Ο Μικρός Αρειανός\”, \”2012\”. Συμμετείχε επίσης στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά \”Studio 60 on the Sunset Strip\”.

Αν και περισσότερο γνωστός ως stand-up κωμικός που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, ο Μπίλι Κόνολι ξεχώρισε το 1997 για την ερμηνεία του στην ταινία \”Η Μεγαλειοτάτη Κυρία Μπράουν\” πλάι στη Τζούντι Ντεντς. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ταινιών, όπως \”Λέμονι Σνίκετ: Μια Σειρά από Ατυχή Γεγονότα\”, \”Ο Τελευταίος Σαμουράι\”, \”Timeline\”, \”Η Αγάπη Είναι Γένους Θηλυκού\”, \”Οι Τσαρλατάνοι\”, \”Ανήθικη Πρόταση\”, \”Οι Τρεις Σωματοφύλακες Επιστρέφουν\”. Ο Κόνολι ξεκίνησε την καριέρα του ως μουσικός.

Η Παραγωγή

Αυτή η νέα κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου \”Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ\” ξεκίνησε από ένα τηλεφώνημα του παραγωγού Τζον Ντέιβις στον ηθοποιό Τζακ Μπλακ. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Μπλακ ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, αλλά και χρέη executive producer.

\”Άρπαξα την ευκαιρία να είμαι κομμάτι αυτού του project\”, δηλώνει ο ηθοποιός. \”Ήταν κάτι ακαταμάχητο: Εγώ… να υποδύομαι τον Γκιούλιβερ… που ταξιδεύει… και είναι γίγαντας σε έναν άλλο κόσμο. Όλα έδειχναν ότι επρόκειτο να γίνει μια μεγάλη ταινία!\”

Όταν ο Τζόναθαν Σουίφτ έγραφε το μυθιστόρημά του \”Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ\” τον 18ο αιώνα, ο κόσμος δεν είχε ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, επομένως η ιδέα ενός νησιού κατοικημένου από μικροσκοπικούς ανθρώπους δεν έμοιαζε και τόσο παρατραβηγμένη.

Οι Μπλακ, Ντέιβις, ο σκηνοθέτης Ρομπ Λέτερμαν, ο συν-σεναριογράφος Τζο Στίλμαν (\”Σρεκ\”) και ο συμπαραγωγός Μπράιαν Μάνις προσπάθησαν να κάνουν την ιστορία αρκετά αστεία για το σύγχρονο κοινό.

Σκέφτηκαν να τοποθετήσουν τις περιπέτειες του Γκιούλιβερ σε έναν απομακρυσμένο πλανήτη, προτού τελικά αποφασίσουν να τον βάλουν να ταξιδεύει μέσω μιας \”πύλης που μεταφέρει από τη μία διάσταση στην άλλη\”- όχι σε έναν μακρινό πλανήτη, αλλά σε έναν εναλλακτικό κόσμο που βάζει πλάι-πλάι σύγχρονα και παλιομοδίτικα στοιχεία. \”Ένας από τους κύριους σκοπούς μας ήταν να καταφέρουμε ώστε το κοινό να πιστέψει στους Λιλιπούτειους\”, δηλώνει ο Τζον Ντέιβις.

Το ότι ο Ρομπ Λέτερμαν ανέλαβε το τιμόνι της σκηνοθεσίας ήταν ένα σημαντικό βήμα στο να δοθεί μια αστεία αίσθηση αληθοφάνειας στις περιπέτειες του Γκιούλιβερ στην Λιλιπούπολη.

Πριν από αυτή την ταινία, ο Λέτερμαν είχε εξετάσει τις αλληλεπιδράσεις ενός νέου υπερμεγέθους ήρωα με το νέο του περιβάλλον και τους φίλους του στο blockbuster 3D animation \”Monsters vs Aliens\”, επομένως ήταν ο κατάλληλος σκηνοθέτης για \”Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ\”.

Όμως οι Λέτερμαν, Μπλακ, Ντέιβις και οι σεναριογράφοι αντιμετώπισαν κάποια νέα βασανιστικά ερωτήματα σχετικά με τον Γκιούλιβερ και τον κόσμο του, όπως: Οι Λιλιπούτειοι πρέπει να φωνάζουν στον Γκιούλιβερ για να τους ακούει; Αν ναι, τι πρέπει να κάνει η ομάδα παραγωγής ώστε οι Λιλιπούτειοι να μην φαίνονται και ακούγονται κάπως περίεργα στην οθόνη;

Ενώ σκαρφίζονταν διάφορες λύσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις, εστίαζαν περισσότερο στο ταξίδι του Γκιούλιβερ και στον χαρακτήρα του. Όταν βλέπουμε για πρώτη φορά τον Λέμιουελ Γκιούλιβερ (Τζακ Μπλακ), είναι ένας \”μικρός\” άνδρας σε μια \”μεγάλη λίμνη\”- τα τεράστια φαράγγια του Μανχάταν, όπου έχει μια υπαλληλική θέση σε μια εφημερίδα. Έχει πετύχει πολύ λίγα, επειδή φοβάται πάντα ότι θα αποτύχει. \”Ο Γκιούλιβερ ονειρεύεται να γίνει ταξιδιωτικός συντάκτης- πάντα ελπίζει σε κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο\”, λέει χαρακτηριστικά ο Τζακ Μπλακ. \”Όμως δεν έχει το κουράγιο να βγει στον έξω κόσμο.

Ο φόβος είναι το εμπόδιό του. Όμως από τη στιγμή που πάει στη Λιλιπούπολη, είναι σαν βασιλιάς.\” Ο Ρομπ Λέτερμαν συμπληρώνει: \”Στη Νέα Υόρκη, ο Γκιούλιβερ αισθάνεται πραγματικά μικρός και θέλει να κάνει μεγάλα πράγματα, όμως φοβάται. Όταν \”προσγειώνεται\” στη Λιλιπούπολη, αρχίζει να αισθάνεται πραγματικά μεγάλος, όμως πρόκειται για ένα συναίσθημα βασισμένο σε λάθος αξιώσεις.\”

Μετά από ένα απότομο ξεκίνημα με τους Λιλιπούτειους που βλέπουμε τον Γκιούλιβερ δεμένο και πάνω σε τροχούς να διασχίζει την Town Square, κι έπειτα εξοπλισμένο με ένα σύστημα τροχαλίας μέσω του οποίου οι αρχηγοί των Λιλιπούτειων ελέγχουν κάθε του κίνηση, ο Γκιούλιβερ αρχίζει να υπερνικά αυτούς που τον συνέλαβαν.

Εντυπωσιάζει τους Λιλιπούτειους ανεβάζοντας θεατρικά έργα με θέματα από την ίδια του τη ζωή, μεταξύ των οποίων τις περιπέτειές του κατατροπώνοντας τον Νταρθ Βέιντερ, επιβιώνοντας από μια παγωμένη θανάσιμη εμπειρία στον Ατλαντικό μετά το βούλιαγμα του Τιτανικού και όντας ηγέτης του κόσμου με το αξίωμα του Προέδρου του Τρομερού. Επίσης ο Γκιούλιβερ βοηθά έναν κοινό άνθρωπο (Τζέισον Σίγκελ) να φλερτάρει μια πριγκίπισσα (Έμιλι Μπλαντ) και… με το ένα του χέρι νικά μια ολόκληρη στρατιά εχθρών των Λιλιπούτειων, τους Μπλεφούσκιους.

Μέσα απ\’ όλες τις ιστορίες του Γκιούλιβερ και τις ηρωικές πράξεις του, ο Τζακ Μπλακ κάνει τον ήρωά του αρεστό και αγαπητό, σαν ένα μικρό παιδί, δίνοντας ενέργεια και χιούμορ σε κάθε σκηνή της ταινίας. \”Ο Τζακ είναι το επίκεντρο του φιλμ\”, δηλώνει ο Ρομπ Λέτερμαν.

Οι προσπάθειες του Γκιούλιβερ να εξαπατήσει την ταξιδιωτική συντάκτρια Ντάρσι (Αμάντα Πιτ) τον οδηγούν στην επική περιπέτειά του ανάμεσα στους Λιλιπούτειους. Πείθει την Ντάρσι, για την οποία τρέφει ανεκπλήρωτα ρομαντικά αισθήματα, να τον βοηθήσει να του δοθεί η άδεια να πάει στο Τρίγωνο των Βερμούδων και παραπέρα… μέχρι τη Λιλιπούπολη.

Όταν λοιπόν ξεβράζεται στην παραλία αυτού του άγνωστου νέου κόσμου, ανάμεσα στους πρώτους που συναντά είναι και ο στρατηγός Έντουαρντ Εντουάρντιαν, ο διοικητής του στρατού των Λιλιπούτειων. Η δυσπιστία του Έντουαρντ ως προς το γιγάντιο πλάσμα- τον Γκιούλιβερ- που έχει εμφανιστεί ξαφνικά στην πόλη τους, καθώς και οι φιλοδοξίες του, τον οδηγούν στην απόφαση να φυλακίσει τον Γκιούλιβερ. Όμως τελικά ο \”επισκέπτης\” γίνεται ο νέος… Μεγάλος Άντρας στην πόλη και παίρνει τη θέση του Έντουαρντ.

Ενώ ο Έντουαρντ είναι γνωστός στη χώρα του για τα στρατιωτικά του κατορθώματα, ένας άλλος Λιλιπούτειος, ο Οράτιος, είναι ένας κοινός άνθρωπος που επιθυμεί κάτι περισσότερο. Όταν όμως γίνεται φίλος με τον Γκιούλιβερ, η τύχη του μοιάζει να αλλάζει.

Κι ενώ ο Γκιούλιβερ γίνεται ήρωας των Λιλιπούτειων, ο \”γίγαντας\” αυτός παίρνει υπό την προστασία του τον Οράτιο και τον βοηθά να φλερτάρει την κάποτε δυσπρόσιτη πριγκίπισσα Μαίρη, που είναι \”αρραβωνιασμένη\” με τον Έντουαρντ, με την οποία όμως είναι \”τσιμπημένος\” και ο ίδιος. Εκείνη απάγεται από τους εχθρικούς Μπλεφούσκιους.

Το ρομαντικό ενδιαφέρον του Οράτιου είναι κάτι νέο γι\’ αυτήν. Η Έμιλι Μπλαντ, που την υποδύεται, υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο πιο \”κοριτσίστικος\” ρόλος της μέχρι τώρα. \”Ήταν καιρός να υποδυθώ μια γλυκιά και αθώα κοπέλα για μια φορά.\”

Ο πατέρας της πριγκίπισσας είναι ο Βασιλιάς Θίοντορ (Μπίλι Κόνολι), ο απότομος αλλά δίκαιος άρχοντας της Λιλιπούπολης. Όπως και ο στρατηγός Έντουαρντ, έτσι και ο Θίοντορ στην αρχή είναι επιφυλακτικός από την άφιξη του Γκιούλιβερ. \”Ο βασιλιάς απειλείται από αυτό το \”άλιεν\”, που μπήκε στη ζωή του και στη ζωή των υποτελών του\”, υποστηρίζει ο Κόνολι. \”Όμως σύντομα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να τον αντιμετωπίσει.\”

Η σύζυγος του Βασιλιά Θίοντορ, Βασίλισσα Ίζαμπελ, είναι μια μάλλον σοβαρή παρουσία. Όμως, όταν ο Γκιούλιβερ αρχίζει να εκμοντερνίζει τη Λιλιπούπολη, υφίσταται κι η ίδια κάποιες αλλαγές.

Σε έναν κόσμο γεμάτο εκπλήξεις, ίσως το μεγαλύτερο σοκ αποτελεί η εμφάνιση ενός ρομπότ σχεδιασμένου και κατασκευασμένου από τον πάντα συνωμοτικό στρατηγό Έντουαρντ με σκοπό να εξολοθρεύσει τον Γκιούλιβερ. Εμπνευσμένος από ένα άρθρο περιοδικού που βρήκε στο κατεστραμμένο πλοίο του Γκιούλιβερ, ο Έντουαρντ συναρμολογεί μια σειρά από εξαρτήματα και τροχαλίες, που προκαλούν την κίνηση του ρομπότ.  

Σκηνοθεσία: Ρομπ Λέτερμαν
Σενάριο: Τζο Στίλμαν
Νίκολας Στόλερ
Βασισμένο στο βιβλίο του: Τζόναθαν Σουίφτ

Παραγωγή: Τζακ Μπλακ
Μπεν Κούλεϊ
Τζον Ντέιβις
Γκρέγκορι Γκούντμαν

Ηθοποιοί: Τζακ Μπλακ, Τζέισον Σίγκελ, Έμιλι Μπλαντ, Αμάντα Πιτ, Μπίλι Κόνολι

Μοντάζ: Άλαν Έντουαρντ Μπελ, Μαριάν Μπράντον, Νίκολας Ντε Τοθ, Ντιν Ζίμερμαν

Φωτογραφία: Ντέιβιντ Τάτερσαλ
Σκηνικά: Γκάβιν Μποκέτ
Κοστούμια: Σάμι Σέλντον
Μουσική: Χένρι Τζάκμαν