Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Εύα Πυρνοκόκη: Μια performance για την οικογένεια...

Εύα Πυρνοκόκη: Μια performance για την οικογένεια...

Η Εύα Πυρνοκόκη παρουσιάζει την performance Family στο Thission Lofts για πέντε μόνο παραστάσεις από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στις παραστάσεις βρίσκει λίγο χρόνο να μας λίγα λόγια για την ιδέα και την εκτέλεση της perfrormance.

CulturenowNow: Από τις 18/12 θα παρουσιάσετε για λίγες παραστάσεις στο Thisseion Loft την performance Family. Πείτε μας λίγα λόγια για το πως πραγματεύεται μέσα από το κείμενο της η Μαρία Ζερβού τον όρο Οικογένεια σ' αυτή την performance.

Εύα Πυρνοκόκη: Η δημιουργία του κειμένου της Μαρίας Ζερβού έγινε αφού είχε ολοκληρωθεί η δημιουργία της performance. Υπήρξε πρώτα ένα μυστικό εσωτερικό κείμενο που προήλθε από την έρευνα των δύο χρόνων που έκανα για αυτή την performance το οποίο ποτέ δεν γράφτηκε και αυτό ξεδιπλώνεται μπροστά σας στην παράσταση . Στις τελικές πρόβες η Μαρία Ζερβού εμπνεύστηκε το κείμενο που έγραψε και μας το πρόσφερε απλόχερα. Η Οικογένεια αντιπροσωπεύει τη δομή, την ολότητα, την ασφάλεια. Είναι μια ολόκληρη κοινωνία, ένα σύμπαν.  Η πορεία του κάθε μέλους της δεν είναι αναμενόμενη. Η απώλεια ενός μέλους αλλάζει τα πάντα. Κάθε μετάβαση αποτελεί μια αφορμή για διάλυση ή επιβίωση.

 

CN: Εσείς πού βασιστήκατε για την δημιουργία και την κίνηση; Σίγουρα πάνω στο κείμενο, υπήρξαν όμως κι άλλοι παράγοντες που σας βοήθησαν στην τελική μορφή της performance;

Ε. Π: Όπως σας είπα βασίστηκα σε ένα προσωπικό μυστικό κείμενο που δεν γράφτηκε ποτέ γιατί δε χρειάστηκε. Η επιλογή μου να εκφραστώ μέσα από το είδος που γενικά ονομάζουμε Performance είναι μια συνειδητή ανάγκη έκφρασης που δεν εμπεριέχει καθόλου γενικές έννοιες. Συγκεκριμένα, η δουλειά μου δανείζεται την τεχνική του “reverse engineering”, της αποσυναρμολόγησης αυτοβιογραφικών γεγονότων  και τη σύνθεσή τους ώστε να αποκαλυφθούν σε μια παράσταση. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα συνεχές στοίχημα για μένα καθώς η πραγματική ζωή και τα πραγματικά γεγονότα φιλτράρονται, αναδημιουργούνται και μετουσιώνονται σε μορφή τέχνης μέσα από το σώμα μου και το υλικό των ανθρώπων που επιλέγω κάθε φορά. Βασίστηκα κυρίως στην έρευνα του ίδιου μου του εαυτού και του σώματός μου και η τελική μορφή προήλθε από την συνύπαρξη με τους performers και το δικό τους υλικό.

 

C. N.: Το FAMILY παρουσιάζεται στον ισόγειο χώρο του Τhission Lofts. Πείτε μας λίγα λόγια για τον χώρο που είχατε στη διάθεσή σας για να "κινηθείτε"; Αναφέρεται στο δελτίο Τύπου ότι "οι θεατές κινούνται ανάμεσα στους ιδιωτικούς χώρους των performers εξαφανίζοντας τους τοίχους-όρια μεταξύ θεατή-performer και τις χωροταξικές δομές του μέσα-έξω". Πόσο συμβάλλει στο έργο η επαφή με τους θεατές;

Ε. Π.: Ο χώρος είναι το σπίτι μας υπό μετακόμιση. Ξεκινήσαμε στο Thission Lofts πρόβες με τους performers από την αρχή. Αποκτήσαμε μια υπέροχη οικειότητα και μια ελευθερία να δημιουργήσουμε. Τον φροντίζουμε καθημερινά και φιλοξενεί τα όρια της ύπαρξής μας. Οι θεατές κινούνται ανάμεσα στους ιδιωτικούς μας χώρους και επιλέγουν τι θα δουν. Το πώς θα κινηθούν σωματικά επηρεάζει απόλυτα την performance. Δεν υπάρχουν καρέκλες και μπορούν να μετακινηθούν στα δύο επίπεδα του χώρου μέσω της εσωτερικής σκάλας σε απόσταση από τους performers  σημαντική ενεργειακά για την εξέλιξή της. Από αυτό που συμβαίνει μέχρι τώρα με την επαφή μας με θεατές στις πρόβες, είναι αντικείμενο έρευνας για μελλοντική performance. Ανυπομονώ για τη συνύπαρξή μας.

 

C. N.: Στο δελτίο Τύπου της παράστασης αναφέρεται επίσης: "Κατά τον Λακάν, η εικόνα της μητέρας (στην ενήλικη ζωή) είναι η γενεσιουργός δύναμη κάτω από κάθε φιλοσοφικό, θρησκευτικό ή πολιτικό όρο, μια τέλεια αφομοίωση της ολότητας της ύπαρξης." Πόσο ταιριάζει αυτό στη σύγχρονη μητέρα της σύγχρονης κοινωνίας;

Ε. Π.: Ερευνώ την απώλεια της μητέρας και την επερχόμενη διάλυση της δομής της οικογένειας. Την ίδια στιγμή ερευνώ τη συνέχεια και τη δύναμη της ύπαρξης. Αυτά που διατυπώνει ο Λακάν ταιριάζουν απόλυτα στην αξιοθαύμαστη σύγχρονη μητέρα της σύγχρονης κοινωνίας όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, δηλάδή ως ένα σύμβολο της ίδιας μας της υπόστασης που θέλουμε να αποκοπούμε από αυτό για να συνεχισούμε τη δική μας πορεία. Σε κάθε μας μετάβαση ανατρέχουμε στο σύμβολο της μητέρας για να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε διαλύοντάς το. Διαλύουμε την ύπαρξή μας για να προχωρήσουμε και να αναδημιουργηθούμε.

 

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/Theatre/Εύα_Πυρνοκόκη:_Family_στο_Thission_Lofts.html

Σχετικές ειδήσεις
Σοφία Φιλιππίδου: Η σκηνοθεσία είναι το καλύτερο ταξίδι και το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι
10.02.2017 16:52
Η Σοφία Φιλιππίδου είναι μια ηθοποιός που ξέρει να ισορροπεί άψογα ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Όλα αυτά τα χρόνια την έχουμε δει να μεταμορφώνεται με το ιδιαίτερο υποκριτικό της ταπεραμέντο σε πολλές κωμικές ή δραματικές φιγούρες του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου. Και καταφέρνει πάντοτε να κερδίσει τον θεατή, άλλοτε ως μπριόζα «Ιοκάστη» στο «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» και άλλοτε ως «Γουίνι» στις «Ευτυχισμένες μέρες».
Medea Electronique: Το να πάρεις την ευθύνη και να δράσεις είναι μεγάλη πράξη ελευθερίας
30.01.2017 12:51
Η καινούργια δράση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, «Λογοτεχνία στη Σκηνή», στο πλαίσιο της οποίας νέοι δημιουργοί συνομιλούν με λογοτέχνες της γενιάς τους, εγκαινιάζεται με την παρουσίαση της cross-arts performance «Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο», που βασίζεται στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιάννη Στίγκα (εκδόσεις Μικρή Άρκτος), από την Medea Electronique. Με αυτή την αφορμή, η πρωτοπόρα καλλιτεχνική κολεκτίβα, μας μιλάει για τις προκλήσεις αυτού του εγχειρήματος, για τον ποιητικό κόσμο του χαρισματικού Γιάννη Στίγκα, για την σύμπραξη με τον διακεκριμένο χορευτή Γιάννη Νικολαϊδη, ενώ μας δίνει και μία πρώτη εικόνα από την οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση που "χτίζεται" μπροστά στα μάτια του θεατή.
DETACH: Ποίηση είναι η κρυπτογράφηση και ο κώδικάς μας
22.07.2016 12:13
Μία από τις ελληνικές παραγωγές του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών που περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι το «The Dark Manifesto», μία lecture performance για το θάνατο των μανιφέστων τον 21ο αιώνα, η οποία θα παρουσιαστεί από την ομάδα DETACH στις 27 και 28 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260. Τα μέλη της ομάδας DETACH, Γιώργος Βαλαής, Μάκης Κεντεποζίδης, Θάλεια Ιωαννίδου, Voltnoi Brege, βρήκαν λίγο χρόνο και μας μίλησαν –εν μέσω προβών- για την καλλιτεχνική τους "συνάντηση", την ιδέα πίσω από το «Σκοτεινό Μανιφέστο» που αποτελεί την αρχή μίας τριλογίας πάνω στη φόρμα του lecture, αλλά και για τις κρυμμένες δυνατότητες μέσα σε ένα νέο κόσμο που στοιχειώνεται βασανιστικά από καθετί παλιό…
Άννα Φερς: Μία περφόρμανς πρέπει να μας
21.06.2016 15:20
Καλεσμένη από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου Anna Furse /Άννα Φερς, διευθύντρια στο τμήμα Θεάτρου και Performance και για 15 χρόνια υπεύθυνη στο διεθνώς αναγνωρισμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Performance Making, είναι το πρόσωπο κλειδί σε ένα πρότζεκτ με τίτλο Δημιουργώντας μία Περφόρμανς. Το πρότζεκτ Performance Making θα διαρκέσει συνολικά 10 ημέρες, από την Πέμπτη 7 έως Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, και αποτελείται από τρείς δράσεις: Εντατικό εργαστήριο 8 ημερών (workshop) με την Anna Furse, Διάλεξη με ελεύθερη είσοδο, Συμπόσιο 2 ημερών που θα συντονίζουν η Anna Furse και η Ana Sanchez Colberg.
Βασίλης Τσιγκριστάρης: Μόνο μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις μπορούμε να κρατήσουμε κάτι δικό μας
22.02.2016 12:04
Η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής επιστρέφουν από τις 24 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να παρουσιάσουν για δέκα μόνο παραστάσεις το νέο καλλιτεχνικό τους εγχείρημα «Damiens / Φουκώ – Χειμωνάς». Ο Βασίλης Τσιγκριστάρης, που υπογράφει τη διασκευή μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή και ενσαρκώνει τον σύγχρονο Damiens, μας εισάγει στον κόσμο του ήρωά του “που ακροβατεί ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι”, ενώ παράλληλα, μας μιλάει, για τις σύγχρονες μεθόδους σωφρονισμού που χρησιμοποιεί πολύ “έξυπνα”, “διακριτικά” και “ύπουλα” η κοινωνία και για τις ανθρώπινες σχέσεις οι οποίες “δημιουργούν το κάτι διαφορετικό μέσα στον καθένα μας, αυτό που ευτυχώς ποτέ δεν θα μπορέσει να ελέγξει καμία εξουσία” !