Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση Ιρανών καλλιτεχνών στο R53

Έκθεση Ιρανών καλλιτεχνών στο R53

H εταιρία εικαστικής, αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής έρευνας ICCA παρουσιάζει την έκθεση έργων οκτώ Ιρανών εικαστικών στο πειραματικό…

 

χώρο αρχιτεκτονικής έρευνας R53.

 

Μετά την περυσινή επιτυχημένη έκθεση «She Speaks Greek Farsi» της Aphrodite Desiree Navab, που ταξίδεψε και  στη Νέα Υόρκη, η νέα παραγωγή της ΙCCA επιστρέφει στο πειραματικό χώρο R53 στην Πλάκα, με την έκθεση «Speak Farsi Greek: Sketching through The Walls», σε ελεύθερη μετάφραση «Μιλάει Φαρσί Ελληνικά- Ιχνηλατώντας τα Τείχη των Δογμάτων».

 

Με κριτική διάθεση, οκτώ εκπρόσωποι ενός δυναμικού καλλιτεχνικού ρεύματος που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την δημιουργική σκηνή του Ιράν, επιχειρούν να αναδείξουν τη δυναμική εξέλιξης της σύγχρονης Ιρανικής  ταυτότητας. Τα 20 έργα της έκθεσης- φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και video art-  ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα άδυτα της ιρανικής πραγματικότητας.

 

Μελετώντας τη καθημερινή συμπεριφορά συνανθρώπων, προσωπική και κοινωνική, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να «ιχνηλατήσουν» τα τείχη του δογματισμού και των κοινωνικών συμβάσεων που υπάρχουν τόσο στο Ιράν όσο και στη Δύση.

 

 

Τολμούν να αμφισβητήσουν ακόμα και τα «αυτονόητα» της ύπαρξης τους, οπλισμένοι με κριτική σκέψη και ερευνητική διάθεση, όπως ακριβώς έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι- μιλούν δηλαδή, «φαρσί ελληνικά». Αν λοιπόν η πρώτη έκθεση μαρτυρά την καλή διάθεση για την κατανόηση ενός φαινομενικά ξένου πολιτισμού («μιλώ ελληνικά φαρσί»= κατανοώ καλά μια γλώσσα/ έναν πολιτισμό) η δεύτερη έκθεση είναι ένας ύμνος στην κριτική σκέψη.

 

Αξίζει να σημειωθεί,  ότι οι επτά από τους οκτώ συμμετέχοντες στην έκθεση είναι γυναίκες, γεγονός που αντανακλάται στη συστηματική ενασχόληση τους με ζητήματα κοινωνικών δομών όπως για παράδειγμα την εξέλιξη της πατριαρχικής οικογένειας και τα- εξίσου αυστηρά- δυτικά πρότυπα ομορφιάς, συμπεριφοράς και εμφάνισης.

 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί Azadeh Akhlaghi, Minoo Emadi, Naghme Aslani, Homa Bazrafshan, Nassim Pirhadi, Bahar Taheri, Hoda Kashiha και Alireza Bashir Rad.

 


Στο πλαίσιο της έκθεσης, οργανώνονται τουλάχιστον οι εξής παράγωγες δράσεις στο διάστημα
13-22 Δεκεμβρίου 2010

 

Ανοικτή συζήτηση με συμμετοχή των καλλιτεχνών

 

Πιλοτικό πρόγραμμα artist-in-residence για τους επισκέπτες καλλιτέχνες

 

Εργαστήριο τεχνικής για Έλληνες εικαστικούς

 

Η συνέντευξη τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 13 Δεκεμβρίου, στις 11.30 στο χώρο R53.

 

Ξεναγήσεις συλλεκτών θα γίνουν την Παρασκευή 17 & το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 16.00-21.00.

 


Η εταιρία ICCA, η οποία παράγει και χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, δραστηριοποιείται από το 2002 στον τομέα της εικαστικής, αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής έρευνας.

Σχετικές ειδήσεις
Το καταφύγιό μου: Ατομική έκθεση του Ξενή Σαχίνη στο ArtNoise
15.02.2017 12:01
Το καταφύγιό μου: αυτός είναι ο τίτλος της νέας εικαστικής πρότασης του Ξενή Σαχίνη, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 8μμ στη πλατφόρμα εικαστικών δράσεων ArtNoise.
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών: Έκθεση 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών
19.05.2016 11:16
Η έκθεση ζωγραφικής 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών με θέμα «Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών» θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Π. Φαλήρου.
Réinventer Paris: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Contemporary Space Athens
05.05.2016 15:27
Το Chicago Athenaeum Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει και σας προσκαλεί στην έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".