Bronson, η αληθινή ιστορία του «πιο βίαιου κρατούμενου στις φυλακές της Μ. Βρετανίας» θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις

16 Δεκεμβρίου 2010.

Ο Τσαρλς Μπρόνσον βρίσκεται στη φυλακή από το 1974, επειδή έκλεψε 26 λίρες και 18 σεντς. Και επειδή από τότε δε σταμάτησε να βιαιοπραγεί ενάντια στους συγκρατούμενους του, στους φύλακες και σε ολόκληρο το σύστημα.

Ποιος είναι όμως ο Τσαρλς Μπρόνσον;

Ο Μάικλ Πίτερσον γεννήθηκε το 1952 και υιοθέτησε το παρατσούκλι Τσαρλς Μπρόνσον το 1987, μετά από προτροπή του προπονητή του. Σε ηλικία 19 ετών καταδικάστηκε σε 7 επτά χρόνια φυλάκισης για μία απόπειρα ληστείας χωρίς ανθρώπινα θύματα.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1988 αποφυλακίστηκε, αλλά μέσα σε 68 μέρες επέστρεψε στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε ξανά στις 9 Νοεμβρίου του 1992, αλλά παρέμεινε ελεύθερος πολίτης μόνο για 53 μέρες. Από το 1999 του απαγορεύτηκε να έχει επαφές με τους άλλους φυλακισμένους. Το 2000 καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί κράτησε όμηρο ένα δάσκαλο για 44 ώρες – παρότι δεν τον έβλαψε σωματικά. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του υπήρξε θύμα σωματικής αλλά και ψυχολογικής βίας. Κλινικά θεωρείται ότι έχει σώας τας φρένας.

Ο Μπρόνσον εξέλιξε ένα άκρως απαιτητικό πρόγραμμα φυσικής κατάστασης και είναι σε θέση να κάνει 2.500 πους-απς την ημέρα. Το 2002 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του με τίτλο “Solitary Fitness”, όπου περιγράφει λεπτομερώς ένα πρόγραμμα γυμναστικής με ελάχιστες απαιτήσεις σε χώρο και εξοπλισμό.

Πριν 10 χρόνια άρχισε να ασχολείται με την τέχνη, που τώρα τον έχει απορροφήσει πλήρως. Τα έργα του είναι μοναδικά και βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έχει τιμηθεί με 11 Βραβεία Κέστλερ για το καλλιτεχνικό του έργο και έχει εκδώσει συνολικά 11 βιβλία. Ακόμα και σήμερα θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους κατάδικους και βρίσκεται στην απομόνωση, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γουέικφιλντ.

Στις 15 Νοεμβρίου 2010, στο τελευταίο του βίαιο ξέσπασμα, ο 58χρονος Μπρόνσον κάλυψε το γυμνό του σώμα με βούτυρο και επιτέθηκε σε 12 φύλακες, τραυματίζοντας 4 από αυτούς. Ο λόγος ήταν η πρόσφατη απόρριψη της έφεσης που έκανε για την ακύρωση της θανατικής ποινής που του επιβλήθηκε.

Περισσότερα από χίλια άτομα ημερησίως επισκέπτονται τον ιστότοπο http://www.freebronson.co.uk/, όπου εκτός από όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον Τσαρλς Μπρόνσον, τη ζωή και τα έργα του, μπορεί κανείς να υπογράψει και την αίτηση για την αποφυλάκισή του – όπως έχουν κάνει περίπου 2.000 άτομα μέχρι τώρα.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Δανός σκηνοθέτης Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν μπαίνει στο μυαλό του Τσαρλς Μπρόνσον με τη σκληρή ενστικτώδη ματιά που τον καθιέρωσε στο κινηματογραφικό στερέωμα μέσα από την τριλογία «Pusher». Τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο Τόμας Χάρντι που κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε για τις ανάγκες του έργου. «Ήταν μια μοναδική πρόκληση για μένα να υποδυθώ έναν τόσο πολύπλοκο και βασανισμένο χαρακτήρα από την πραγματική ζωή. Χρειάστηκε μεγάλη αφοσίωση και κατανόηση» λέει ο Χάρντι. Ο Βίντινγκ Ρεφν σχολιάζει: «Ο λόγος που ο Μπρόνσον πέρασε τόσα χρόνια στη φυλακή είναι η ασίγαστη δίψα του για τη δόξα. Και αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς του προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στην ταινία».