Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Εύα Πυρνοκόκη: Family στο Thission Lofts

Εύα Πυρνοκόκη: Family στο Thission Lofts
Η Εύα Πυρνοκόκη παρουσιάζει την performance Family στο Thission Lofts για πέντε μόνο παραστάσεις από το

Σάββατο 18/12.

 

Κατά τον Λακάν, η εικόνα της μητέρας (στην ενήλικη ζωή) είναι η γενεσιουργός δύναμη κάτω από κάθε φιλοσοφικό, θρησκευτικό ή πολιτικό όρο, μια τέλεια αφομοίωση της ολότητας της ύπαρξης.

 


Στο παραπάνω πλαίσιο μπορούμε να αναγνωρίσουμε την νοσταλγία της ανθρωπότητας για την μεταφυσική χίμαιρα της παγκόσμιας αρμονίας, τη μυστική άβυσσο της συναισθηματικής σύντηξης, την κοινωνική ουτοπία μιας ολοκληρωτικής κηδεμονίας και κάθε ξέσπασμα της εμμονής με τον χαμένο παράδεισο πριν από τη γέννηση ή την πιο σκοτεινή επιδίωξη προς το θάνατο. Ο Λακάν ορίζει την οικογένεια ως «ίδρυμα» που αναπαράγει «τις δομές της συμπεριφοράς και της αντιπροσώπευσης».

 

Η Εύα Πυρνοκόκη, μέσω  της performance FAMILY, θέτει ερωτήματα που αφορούν την αντιπαράθεση δομής και διάλυσης. Πρόκειται για την οικογενειακή δομή και τη διάλυση που προκύπτει μέσα από μια δραματική μετάβαση: το θάνατο της κοινωνικής κηδεμονίας και την αποστροφή του κάθε ατόμου προς την αποκοπή του από τον ομφάλιο λώρο της υπαρξιακής του αβύσσου.

 

Η performance FAMILY παρουσιάζεται στον ισόγειο χώρο του Τhission Lofts. Οι θεατές κινούνται ανάμεσα στους ιδιωτικούς χώρους των performers εξαφανίζοντας τους τοίχους-όρια μεταξύ θεατή-performer και τις χωροταξικές δομές του μέσα-έξω.

 

Στα δύο επίπεδα του χώρου (ισόγειο και πρώτος όροφος) οι θεατές παρακολουθούν την κινησιολογική και ψυχολογική συμπεριφορά των «μελών της οικογένειας» απέναντι στο «πάσχον σώμα της μητέρας».

 

Κείμενο: Μαρία Ζερβού
Δημιουργία – Κίνηση: Εύα Πυρνοκόκη
Φωτισμοί: Ηλίας Ποιμενίδης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Graphics: Νίκη Γραμματικογιάννη

Performers: Ανδρονίκη Μαραθάκη, Andrea Dorian Rama, Εύα Πυρνοκόκη,
Κωνσταντίνος Σερελέας, Γιάννης Σιδεράς.

Σχετικές ειδήσεις
Aγαπητή Λουίζ, πώς έθαβαν οι έλληνες τα αγάλματά τους; δύο performance από την Ghostwriter
10.06.2016 16:51
Η Ghostwriter παρουσιάζει δύο performance σε διάλογο, με τη Δέσποινα Σεβαστή και τον Sebastian De Line.
Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90s performance στο Vis Motrix Performance Studio
28.04.2016 14:56
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του Μαρτίου στον Πολυχώρο WE οι “Τραχίνιες” και οι Svoradov Theatre επιστρέφουν για 4 συλλεκτικές παραστάσεις στο Vis Motrix Performance Studio.
Η εντυπωσιακή performance του Φίλιππου Τσιτσόπουλου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
06.04.2016 13:18
Τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Απριλίου, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη η performance του διακεκριμένου δημιουργού, Φίλιππου Τσιτσόπουλου, με τίτλο «Ένα μακρύ αντίο, λοιπόν, σε ολόκληρο το μεγαλείο μου» («A long farewell to all my greatness»).
H oικογένεια Άνταμς στο Θέατρο Βέμπο
04.02.2016 17:11
Η πιο παράξενη και αστεία οικογένεια ετοιμάζει τη βαλίτσα της κι έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Θέατρο Βέμπο, από Τετάρτη έως Κυριακή! Είναι η «Οικογένεια Άνταμς»!
μια οπτιδημοκρατία: Installation-Performance στο Beton7
10.11.2015 14:14
Στις 11 Νοεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στο labelmarseille (Μασσαλία) και στο beton7 η multimedia-performance “μια οπτιδημοκρατία” στο πλαίσιο του φεστιβάλ Instants Vidéos.