Σε λίγες ημέρες, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει μια νέα ενότητα δράσεων υπό τη μορφή ενός Project

Space. Στόχος του Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι να ρίξει φως στη στιγμή της γέννησης της ιδέας που οδηγεί στη δημιουργία του σύγχρονου έργου τέχνης. 

Στο χώρο του Project Space δημιουργείται το στούντιο του καλλιτέχνη, όχι με τρόπο σκηνογραφικό (ως απεικόνιση μιας υλικής πραγματικότητας), αλλά με τρόπο μεταφορικό: η γέννηση της έμπνευσης συλλαμβάνεται μέσω του υλικού αναφοράς του καλλιτέχνη (βιβλία, ταινίες, μουσική κ.λπ.), καθώς και μέσω συζητήσεων με επιμελητές και θεωρητικούς ή ακόμη και με άλλους καλλιτέχνες. Το “μέσον” είναι καθετί που μπορεί να προκαλέσει την έμπνευση.

Συγχρόνως, στο «εκθεσιακό» τμήμα του χώρου δε στήνεται μια έκθεση με την τυπική της μορφή, αλλά μια καταγραφή του έργου του καλλιτέχνη, ή ακόμη και μια παρουσίαση έργων άλλων καλλιτεχνών, αν αυτό είναι η θέληση ή ο προβληματισμός ή το κέντρισμα που θέλει να προκαλέσει. Ο τρόπος παρουσίασης και η διαμόρφωση του χώρου θα αποφασίζεται κάθε φορά μαζί του και σε συνάρτηση με το έργο του.

Απώτερος στόχος του Project Space είναι να καταστεί το κοινό –ειδικό και μη (φιλότεχνοι, φοιτητές, νέοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες του χώρου, γενικό κοινό…) – μάρτυρας ή ακόμη και συμμέτοχος μιας δημιουργικής διαδικασίας, με τρόπο διαδραστικό και διαφωτιστικό. 

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα προσκληθούν με κριτήριο τη φύση της δουλειάς τους και τη δυνατότητά τους να χρησιμοποιήσουν τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες ως εμπειρία εποικοδομητική για τους ίδιους και για το κοινό.

Ανάμεσα στους πρώτους καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν δουλειά τους στο Project Space είναι η Κύπρια Μαρία Παπαχαραλάμπους και ο Βρετανός Mark Titchner, γνωστός από την υποψηφιότητά του για το Turner Prize το 2006.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται performances, ομιλίες, συζητήσεις. Το πρόγραμμα θα ανανεώνεται τακτικά στο: http://www.artbox.gr/project_space.htm.

Μαρία Παπαχαραλάμπους – “Here & Now. Happiness”
Εργαστήρι παραγωγής ιδεών και πρακτικών εφαρμογών
με ζητούμενο την ευτυχία

Η Μαρία Παπαχαραλάμπους είναι η πρώτη καλλιτέχνιδα που συμμετέχει στο Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του οποίου θα στήσει ένα εργαστήρι παραγωγής ιδεών και πρακτικών εφαρμογών με ζητούμενο την ευτυχία.

Στο πλαίσιο αυτό, η καλλιτέχνις καλεί ειδικούς από διαφορετικούς τομείς (συνθέτες,  ηθοποιούς, ποιητές, συγγραφείς, ψυχολόγους, ιστορικούς, κριτικούς τέχνης, καλλιτέχνες) να συνομιλήσουν για την αναζήτηση της ευτυχίας με απρόοπτες και απρόσμενες προεκτάσεις και τοποθετήσεις. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες μπορούν να αφήσουν τη δική τους άποψη υπό μορφή κειμένου ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, ακόμη και επεμβαίνοντας στα ίδια τα έργα.

Το περιβάλλον / εγκατάσταση παίρνει τη μορφή ενός μη-χώρου όπου συνυπάρχουν η ιδέα του καφενείου, του ιατρείου ψυχής και σώματος και του πάρκου ελεύθερης έκφρασης. Η εικαστικός φέρνει μαζί της έργα της, επίτοιχα και βίντεο, καθώς και φωτογραφίες, ποιήματα, σλόγκαν, βιβλία, μουσική… ό,τι εν πάση περιπτώσει απαρτίζει τον εικαστικό και φιλοσοφικό της κόσμο την περίοδο αυτή.

Πρόκειται για μια διερεύνηση με στόχο τον εντοπισμό των βασικών πυλώνων που στηρίζουν, συντηρούν ή ακόμη και προκαλούν αυτό που όλοι επιθυμούμε… την ευτυχία. Ένα ιδεολογικό άνοιγμα  που στοχεύει σε πιο ουσιαστικές και ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις. Νέοι συνδυασμοί υφιστάμενης γνώσης και εμπειρίας μπορούν να οδηγήσουν σε νέες κοινωνικοπολιτικές πρακτικές. Ένα παιχνίδι ανατροπής όχι μόνο της έννοιας του εκθεσιακού χώρου αλλά και της ίδιας της τέχνης ως προς τους στόχους της.

Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα το project αποτελεί: «Ένα ταξίδι αναζήτησης του νοήματος της δικής μου ύπαρξης και αυτοπραγμάτωσης (σε σχέση με την πυραμίδα του Μάσλοου) μέσα από την τέχνη και το γλωσσάριο που ανέπτυξα όλα αυτά τα χρόνια. (…) Πάντα είμαστε μέρος κάποιου αποτελέσματος, αλλά η συνειδητή και αυθόρμητη στάση σε αυτήν την προσέγγιση ορίζει ένα νέο τοπίο, μια νέα θέαση που μπορεί να οριστεί ως τέχνη ή ίσως η τέχνη του 21ου αιώνα. Εκεί που οι επιστήμες ξανασυναντούν τις τέχνες, τη φιλοσοφία και την ποίηση».

  

Μήπως η τέχνη δεν είναι απαραίτητη σε ένα ευτυχές περιβάλλον;

Αυτό το project-σε- εξέλιξη έχει ξεκινήσει με τον τίτλο “Here & There”από την Κύπρο, όπου παρουσιάστηκε ως τριλογία στην APOTHEKE Contemporary Arts, στο Ίδρυμα ARTos και στην Γκαλερί Αργώ. Νωρίτερα από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζεται  στην Μπιενάλε του Καΐρου, ενώ αργότερα στο [m]ARTos στη Μαδρίτη.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο, έγχρωμο κατάλογο 128 σελίδων.