Κυκλοφόρησε το τρίτο μέρος της,της μυθιστορηματικής τριλογίας, Νόστου πάθη, του Μιλτιάδη Χατζόπουλου, απο το Βιβλιοπωλείον της Εστίας..

Έλξη υπεράνω της λογικής και συνάμα οδυνηρή εμπειρία της καθημερινής πραγματικότητας χαρακτηρίζουν τη σχέση του Δημήτρη Δωρίδη με τη νέα, «ανεξάρτητη» Κύπρο, όπου επιστρέφει το 1968. Τη συγκατοίκηση με τους Τουρκοκυπρίους έχει διαδεχθεί μια πρώτη διχοτόμηση, τον αγώνα για την Ένωση και την εθνική ολοκλήρωση έχει διαδεχθεί ο αγώνας για κοινωνική ανέλιξη και πλουτισμό, την ομοψυχία ο φατριασμός και η διχόνοια.
Μετά τους δύο τόμους Εν μέρει ελληνίζων και Περατικός, ο Δημήτρης –στο τρίτο μέρος της μυθιστορηματικής τριλογίας του Μιλτιάδη Χατζόπουλου– επιχειρεί να αποκαταστήσει τη χαμένη ακεραιότητα του νησιού, της κοινωνίας του και του ίδιου του εαυτού του μέσω της οικογένειάς του, μερικών παλαιών και νέων φίλων και των ερευνών του για το μεσαιωνικό παρελθόν της πατρίδας του. Τα αναχώματα όμως που υψώνει με την αγάπη και την επιμέλειά του υποσκάπτονται από τους πειρασμούς της ευκολίας και των συναισθηματικών περισπασμών, στους οποίους ενδίδει, και σαρώνονται από τις θύελλες της Ιστορίας.
Τα γεγονότα έχουν εν τω μεταξύ οδηγήσει την Κύπρο στον εμφύλιο πόλεμο, το πραξικόπημα και την εισβολή. Ο Δημήτρης παρασύρεται στη δίνη τους: καταδίδεται ως κομμουνιστής, απορρίπτεται ως στρατιώτης, βλέπει το παιδί του να τραυματίζεται, καταλήγει, θέλοντας και μη, επικεφαλής ομάδας ατάκτων, γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του Αμερικανού πρεσβευτή.
Μετά από τις δοκιμασίες ο Δημήτρης έχει ενηλικιωθεί. Τι κι αν τελικά αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κύπρο; Δεν αποκλείεται κάποτε να επιστρέψει.  

Ο Μιλτιάδης Χατζόπουλος (γενν. 1944) είναι ιστορικός, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Inscriptions et Belles Letters), και διετέλεσε επί 19 χρόνια, μέχρι το 2011,  Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Έχει εκδώσει είκοσι τόμους επιγραφικών συλλογών, μονογραφιών και συλλογικών  έργων, καθώς και άνω των εκατό μικρότερων επιστημονικών συμβολών. Τελευταίο βιβλίο του: La Macédoine: Géographie historique, langue, cultes et croyances, institutions (H Μακεδονία: Ιστορική γεωγραφία, γλώσσα, λατρείες και δοξασίες, θεσμοί. Εκδόσεις De Boccard, Παρίσι 2006). Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί με το χαλκό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.
Από τις Εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας του Μιλτιάδη Χατζόπουλου, Εν μέρει ελληνίζων (2009, δεύτερη έκδοση 2010) και Ο περατικός (2010).